Нинова поиска отмяна на изгонването на 70 руснаци и оставка на шефа на ДАНС Снимка: © bTV

Вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова призова Теодора Генчовска да отмени нотата за изгонване на 70 руски дипломати, а президентът Румен Радев - да уволни председателя на ДАНС Пламен Тончев заради това, че е изготвил списъка с имената им.

Нинова реши да направи паралел с този случай и скандалът с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания от двама агенти на ГРУ, когато тогавашният премиер Борисов се съгласил с нея, че България не бива да гони руски дипломати като санкция.

Тя постави 3 условия пред кабинета, парламента и президента заради ултиматума на Елеонора Митрофанова да закрие руското посолство в София:

- Кирил Петков да излезе и да заяви официално, че няма да се кандидатира за премиер, като преди това да незабавно да уволни зам.-министърът на външните работи, който е подписал руската нота (Ирина Димитрова);

- Президентът незабавно да уволни председателят на ДАНС, който е приел някой да му нареди устно да изготви списъците

- Народното събрание да приеме решение, МВнР да отмени тази нота, да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат, защото всеки, който шпионира, трябва да понесе последиците на международното право. Останалите да бъдат извадени от списъка.

"Представете си, че спрат доставките на петрол или взаимното сътрудничество за АЕЦ Козлодуй. Това не е русофилство или слугинаж на Путин, а български национален интерес. Това е волята ни да не оставим България на прага на зимата на студено и тъмно, а хората - на гладно", беше обяснението на Нинова защо иска да се изпълни ултиматумът, поставен от Елеонора Митрофанова снощи.

Твърдението ѝ, че може да се стигне до прекратяване на търговски договори, предизвика остра реакция от Христо Иванов.

"Вие поставяте пръста си в проблема - Руската федерация използва всички елементи на своите отношения, за да отстоява доминация на чужда територия. Именно затова решението трябва да бъде отстоявано", каза съпредседателят на ДБ.

Руската посланичка заплаши да поиска закриване на посолството в София, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70-те в списъка.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров репликира Нинова, че ако през 2018 г. при случая "Скрипал" България беше взела "правилните решения", сега държавата нямаше да се намира в същата ситуация.

"Какво трябва да се случи, за да се сетим, че българският национален интерес трябва да се отстоява независимо от всякакви чужди влияния? На всички е ясно, че липсата на реципрочност е състояние, което съществува от години, а никой не си е помръднал пръста, за да реши този проблем", каза той.

Гюров поиска стенограмата от закритото заседание с изслушването на Пламен Тончев (ДАНС) и Кирил Петков да се направи публична, за да не се спекулира с това, че липсвали данни за извършването на шпионска дейност. Той намекна, че ИТН са довели до свалянето на правителството именно заради започналата процедура за изгонване на руснаците - нещо, което Тошко Йорданов определи като "пълна идиотия".

Йорданов обяви, че ИТН подкрепят реципрочното съкращаване на руски дипломати по процедура, която Теодора Генчовска искала да се спази (с 30-дневен отлагателен срок), но вместо това премиерът е настоял те да бъдат отстранени като "персона нон грата" - незабавно.

Той защити председателя на ДАНС, защото Тончев е изготвил два списъка - със заподозрени в шпионаж и "други", които допълват броя до 70.

Йорданов заяви, че ИТН не са убедени дали изтеглянето на нотите няма да бъде унизително за България.

"Ние се чудим какво да правим, защото Кирил Петков е взел еднолично решение. Не може МВнР да изтегли нотата, защото това ще е нарушение на закона. Нито МВнР са решили да ги изгонят сами, нито може да направи нещо друго", каза той.

Томислав Дончев от ГЕРБ се обяви против предложенията на Корнелия Нинова - в синхрон със заявената по-рано позиция на Бойко Борисов.

"Каквито и коментари да има по взетото решение, то трябва да се отстоява. Всяка позиция назад би унизила България и би уронила престижа ѝ, особено по тази тема. Разликата между днес и 2018 г. е, че тогава нямаше война. Това изисква друга позиция. Когато има война с агресор и жертва, не можеш да стоиш неутрален. Когато има пожар, пожарът трябва да се гаси. Не може да чакаме да видим какво ще стане", каза Дончев.

Против предложението на Нинова се обяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Този тип решения не се основават на доказателства за нечия вина - не става дума за наказателен процес, а за решения по политическа целесъобразност. Всяка държава едностранно, без да дава обяснения, може да оцени дали присъствието на конкретни лица или на определено количество дипломати - за които се правят презумпции, че част от тях се занимават с двойна дейност - е определен риск за нейната сигурност", каза Иванов.

"Ако ние капитулираме пред ултиматума на Митрофанова, ние ще влошим още повече ситуацията на неравнопоставеност, от която тя изхожда с цялата си дейност в България. Това решение трябва да бъде подкрепено", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024