Нинова съобщи за заплахи срещу свидетел заради спрения договор за павилиона в Дубай Снимка: © Булевард България

Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви в Народното събрание, че има данни за заплахи срещу свидетел по разследването за изразходваните средства за българския павилион в Дубай.

Нинова прекрати плащанията по договора с консорциума "България Експо 2020" след проверка за неизъпълнение на множество заложени изисквания.

Групата от компании стои зад организацията на павилиона, с който България се представлява на Световното изложение от края на 2021 досега. В консорциума влизат пет дружества: "Сиела норма", "Проджект Мениджмънт Адвайзори", "Арка л.т.д.", "Д.о.Ф", и "Инфинити травел".

"Опитахме се да потърсим сметка и отчет, но кореспонденцията не върви, защото е даден адрес на фирма, която не участва в консорциума и е на гръцки гражданин. Сега фирмата има претенции да й платим още 2 млн. лева за несвършената работа. Нося 700 стр. доказателства и свидетелски показания на това, което се е случвало. Тази информация вече се намира на бюрата на прокурори", каза Нинова по време на изслушване в Народното събрание.

Тя твърди, че един от свидетелите е получил телефонно обаждане с искане да оттегли показанията си.

"Искам да ви кажа - няма да стане така. Няма да ни спрете. Спряла съм плащанията и една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им гаранцията от 50%, които са дали, за другите ще се съдим", каза още тя.

Проверката в Министерството на икономиката е показала, че десетки от ангажиментите по договора не са изпълнени от консорциума. Списъкът с фирмите, които имат право да представят стоката си в павилиона, е бил подменен. Стоките са се продавали на 30% по-високи цени от одобрените от МИ.

Онлайн презентацията на българската история се е провалила, защото организаторите не са заплатили използването на платформата. Павилионът за изложението пък бил изграден от гипсокартон и постлан с мокет, въпреки че е било планирано да се използват екоматериали, съобщава още тя.

Консорциумът-организатор вече е получил почти 80 процента от сумата по договора с авансови плащания.

Нинова обвини изпълнителите в "арогантност на хора, които се смятат за недосегаеми".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024