Лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова определи проектопрограмата на "Продължаваме промяната" (ПП) като "много добра" основа, но посочи, че има бележки по проекта. Тя каза, че се надяват те да бъдат уточнени до края на деня и финалният вариант на програмата да бъде представен официално.

Нинова посочи, че предстои среща с кандидата за премиер Асен Василев и „Продължаваме Промяната“, на която да се изяснят тези неща.

"Държим в програмата да има безплатни лекарства за деца до 14 години - нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа. Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас. Имаме някои предложения за корекции по икономическата политика и финанси. Не е отразен първоначалния ни разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средните предприятия в българската икономика”, обясни лидерът на БСП.

По-рано съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че от неговата парламентарна група нямат сериозни бележки по програмата и призова за диалог с "Има такъв народ", за да се осигури нужната подкрепа за кабинет с мандата на ПП.

Днес Нинова обсъди заедно с групата на БСП черновата на програмата на ПП и даде предложения за допълнителни социални мерки, които не са включени в проектопрограмата до този момент, като нарече БСП "социалният стълб в правителството".

Според нея на този етап и на база на програмата, отговорът дали ще бъде съставен кабинет в рамките на този парламент е по-скоро "да". Тя отказа да посочи имена в структурата на потенциалния кабинет, като заяви, че разговорите за това ще започнат утре.

В края на миналата седмица от БСП дадоха подкрепата си за сформирането на ново правителство с мандата на "Продължаваме промяната". Те се върнаха на масата за преговори, след като искането им Кирил Петков да не бъде предложен за поста на премиер беше изпълнено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени