Нинова: Скоро закриваме Държавната петролна компания Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Държавната петролна компания ще бъде закрита, като законопроектът за това ще бъде внесен скоро в Народното събрание. Това съобщи пред ресорната парламентарна комисия вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя е и принципал на ДПК.

Закриването на Държавната петролна компания беше записано в коалиционното споразумение на управляващите четири партии - "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България".

ДПК беше създадена през 2020 г. по идея на бившия премиер Бойко Борисов. Намерението му беше държавата да изгради верига бензиностанции, които да продават горива с минимална надценка и така да влияят на ценовите равнища в частните обекти.

Друга задача на дружеството беше да поддържа държавните резерви и военновременни запаси от нефт и нефтопродукти, както и да изгражда петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт. В бюджета за миналата година бяха заложени 50 млн. лв. за ДПК, а прогнозата беше в бъдеще тази сума да падне до 30 млн. лв. на година. В същото време не е известно държавното дружество да е свършило работа, която да отговаря на финансирането.

Според Нинова темата за съхранението на запасите на горива остава отворена. "Фирмите са задължени да съхраняват запаси с горива, но заради занижен контрол, не всички изпълняват това свое задължение", каза тя.

Обсъжда се вариант държавата да купува и съхранява горивата, за което има достатъчно терени, а задължените по закон фирми единствено да й заплатят количествата. "Така ще бъде гарантирано, че резервът и военновременните запаси ще са попълнени", каза Нинова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023