Нинова: Скоро закриваме Държавната петролна компания Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Държавната петролна компания ще бъде закрита, като законопроектът за това ще бъде внесен скоро в Народното събрание. Това съобщи пред ресорната парламентарна комисия вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя е и принципал на ДПК.

Закриването на Държавната петролна компания беше записано в коалиционното споразумение на управляващите четири партии - "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България".

ДПК беше създадена през 2020 г. по идея на бившия премиер Бойко Борисов. Намерението му беше държавата да изгради верига бензиностанции, които да продават горива с минимална надценка и така да влияят на ценовите равнища в частните обекти.

Друга задача на дружеството беше да поддържа държавните резерви и военновременни запаси от нефт и нефтопродукти, както и да изгражда петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт. В бюджета за миналата година бяха заложени 50 млн. лв. за ДПК, а прогнозата беше в бъдеще тази сума да падне до 30 млн. лв. на година. В същото време не е известно държавното дружество да е свършило работа, която да отговаря на финансирането.

Според Нинова темата за съхранението на запасите на горива остава отворена. "Фирмите са задължени да съхраняват запаси с горива, но заради занижен контрол, не всички изпълняват това свое задължение", каза тя.

Обсъжда се вариант държавата да купува и съхранява горивата, за което има достатъчно терени, а задължените по закон фирми единствено да й заплатят количествата. "Така ще бъде гарантирано, че резервът и военновременните запаси ще са попълнени", каза Нинова.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024