Нобеловият лауреат Пол Ромър обвини Кристалина Георгиева в прикриване на манипулациите в Doing Business Снимка: © Getty Images

Кристалина Георгиева и Симеон Дянков се оказаха в центъра на един от най-големите репутационни скандали за Световната банка заради съмнения в политически манипулации и натиск на служители при изготвянето на класацията Doing Business.

Годишният доклад, с който бившият финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ особено се гордееше като свое изобретение, подрежда държавите с най-благодатна среда за предприемачество в света.

Както Георгиева, така и Дянков вече не са част от мениджърския и експертен екип на банката, но изводите от разследването са достатъчно притеснителни за професионалното им бъдеще.

За Кристалина Георгиева залогът е доста висок - тя е първата жена от Източна Европа, която успя да стане управляващ директор на Международния валутен фонд, и отговаря за политиката на организацията в един от най-критичните моменти за световните финанси.

Противоречията около достоверността на доклада Doing Business обаче не са нови.

Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Ромър напуска позицията си на главен икономист на банката през януари 2018, малко след като изразява сходни съмнения в интервю за Wall Street Journal.

В него Ромър се извинява на правителството на Чили за това, че промените в методологията на доклада Doing Business са довели до погрешно впечатление за бизнес средата в държавата.

Той посочва, че спадът в класацията не се дължи на обективно влошаване на положението, а на промени, които може да са свързани с политически мотиви на екипа на Световната банка.

Financial Times също публикува изтекло копие от негов мейл, в който той изразява възмущението си не само от подхода на авторите на Doing Business към конкретни държави, но и от липсата на адекватен вътрешен контрол.

"Никога в професионалния си живот не съм срещал професионални икономисти, твърдящи толкова много лесно проверими неща, които се оказват неверни... Представете си едно научно поле, в което хората публикуват изследователски доклади, които са очевидно изфабрикувани. Когато някой обърне внимание на този проблем, "Бюрото за вътрешно правосъдие" се намесва и казва, че сигналът не отговаря на изискванията за доказателствена тежест, така че не може да вземе мерки. Нищо не се случава".

По това време президент на институцията е медикът и антрополог Джим Йон Ким, а Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор.

Когато Ромър подава оставка, решава да публикува "пояснение" в блога си, в което казва, че не разполага с конкретни доказателства за манипулации, а е искал да обърне внимание колко е важен личният интегритет на икономистите в институция като Световната банка.

В публикацията си той явно демонстрира притеснения, че престижът и позицията на банката може да бъдат разклатени непоправимо.

"Ако Световната банка се занимаваше само с подкрепа за науката, дебатът за най-добрия начин, по който тя може да работи, би могъл да се води и открито. Но тъй като тя функционира и в света на дипломацията, би било най-добре, ако бъдещите дискусии относно баланса между съперничащите си интереси на науката и дипломацията се провеждат вътрешно, тихо", пише Ромър през 2018 г.

3,5 години по-късно съмненията на нобеловия лауреат изведнъж се оказаха по-актуални отвсякога. "Вътрешните дискусии" се превърнаха в доста шумен проблем за замесените лица. Кристалина Георгиева (ръководител на МВФ от 2019 г.) и бившият финансов министър Симеон Дянков (който работи в Световната банка до март 2020 г.) бяха уличени в упражняване на неправомерен натиск върху авторите на доклада Doing Business в периода 2018-2020.

Адвокатската фирма WilmerHale, която е направила независимо разследване, говори за "токсична работна среда" и упражняването на "психологически тероризъм" от страна на Дянков над екипа, който отговаря за Doing Business.

В разследването се твърди, че Дянков е предупреждавал служителите на Световната банка, че "има връзки" в етичната комисия, която отговаря за проверката на вътрешните сигнали и оплаквания.

Основните критики срещу екипа на Георгиева са свързани с натиск към подправяне на данните за Китай, с което страната се е качила от 85 на 78 място в класацията Doing Business. Твърди се, че авторите на изследването са били принудени да променят методиката за оценка за икономическата среда в Китай, докато в същия момент Георгиева е отговаряла за увеличаването на капитала на Световната банка с привличане на средства от китайското правителство.

Този и още няколко сходни случая на предполагаеми манипулации са причината новото ръководство на банката да прекрати изцяло изготвянето на доклада Doing Business поради етични съображения.

Кристалина Георгиева отговори на обвиненията, като казва, че е фундаментално несъгласна с изводите и тълкуванията в разследването.

Пол Ромър обаче дава сигнал, че вече е готов да говори съвсем открито за проблемите, които през 2018 г. е предпочел да премълчи в името на репутацията на банката.

В интервю за AFP икономистът твърди, че Кристалина Георгиева е омаловажила сигналите му и е прикривала манипулативно отразяване на данни в доклада.

Ромър твърди, че по време на мандата си в Световната банка не е знаел за натиска от страна на ръководството по отношение на Китай, но е "имал подозрения, че нещо подобно се случва".

Поводът за оставката му е сходен, но засяга Чили. Пол Ромър твърди, че банката е направила "произволни" промени в методологията си, която драстично е снижила рейтинга на Чили по време на управлението на социалистката Мишел Башле. При смяната на властта начело с консервативния президент Себастиан Пинера Чили отново се вдига нагоре в рейтинговата система на Doing Business.

"Когато повдигнах тези въпроси, Кристалина организира прикритие, замитане на следите. Аз работех под ръководството на хора, които нямат почтеност. Беше нетърпимо", твърди 65-годишният икономист пред AFP.

Ромър казва още, че Георгиева е работила в близко сътрудничество със Симеон Дянков, който се е занимавал с одит на доклада по неговия сигнал.

Той нарича Дянков неин "консилиери" и "фиксър".

Пол Ромър твърди, че описанието на заплахите срещу служители на Световната банка, записани в разследването на WilmerHale, е "реално".

"В крайна сметка, реших, че не се чувствам комфортно да продължавам да работя под ръководството на Кристалина. Затова обявих публично своите твърдения, просто като начин да ги накарам да ме уволнят", казва Ромър.

AFP посочва, че Международният валутен фонд е отказал да коментира обвиненията на икономиста.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023