Българката Пенка Кунева е част от екипа с музиканти и композитори, които ще се борят за награда "Грами" в категорията "Най-добра колекция с класическа музика".

Кунева е композитор на няколко от произведенията в "Women Warriors: The Voices of Change" - мултимедийна комбинация между документален филм и концерт на живо, създадена в чест на жените, борещи се за човешките права и социална справедливост по света.

Продукцията е номинирана в категорията, която съществува от 2013 г. в наградите "Грами" на Националната академия по звукозаписни изкуства и науки.

Пенка Кунева е родена през 1967 г. в София, учила е в Университета Дюк, където защитава първата докторска дисертация по композиране във висшето училище.

От края на 90-те години се занимава със създаване и оркестриране на музика за сериали, филми и видеоигри като Prince of Persia: The Forgotten Sands, Transformers: Revenge Of The Fallen и др.

Нейна е музиката и за филма "Ага" на режисьора Милко Лазаров, който дебютира в официалната селекция на "Берлинале" 2018 и беше предложен от България в категорията за най-добър чуждоезичен филм на "Оскарите".

През 2019 г. посвещава симфонична поема на 90-тия сезон на Софийската филхармония.

Седем от композициите в албума "Women Warriors" са създадени от Пенка Кунева. Продуцент и диригент на проекта е Ейми Андерсън, а Марк Матсън и Лолита Ритманс са продуценти.

Очаква се наградите да бъдат раздадени на 3 април 2022 г. в Лас Вегас.

През 2013 г. Добринка Табакова също беше номинирана за награда "Грами" в категорията за най-добър класически албум за своя "String Paths".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024