Снимка: © БНТ

Законът за социалните услуги да бъде променен или отменен - това ще иска ВМРО от своите коалиционни партньори. Този ход стана ясен на пресконференция на партията в парламента днес, на която тя поиска цялостна реформа на социалната система.

Миналия декември от ВМРО внесоха в Народното събрание искане за отлагане на закона с 6 месеца. Причината – спорният текст предизвика недоволство от страна на противници на оттеглената Стратегията за детето, според които има план за отнемане на деца от семействата им.

Те твърдяха, че текстове от вече несъществуващия документ са прокарани в Закона за социалните услуги и чрез тях ще се даде възможност на неправителствени организации, финансирани от чужбина, и частни фирми да "аутсорсват" социални грижи, а това ще промени социалната сфера в България. На страната им застана и Светият синод.

Именно заради това вносителят на законопроекта Искрен Веселинов искаше да използва тези шест месеца за дискусии със заинтересованите страни. Целта му бе да се стигне до консенсус и текстовете да се променят, но пандемията Covid-19 попречи на този ход и сега законът ще влезе в сила от 1 юли непроменен.

„В ситуация сме, в която трябва или да търсим ново отлагане на закона, или да търсим решение“, каза Веселинов. „Имахме множество срещи с неправителствени организации, които се занимават с тази тема, както и с хората с увреждания, които настояват той да се приеме. За нас, от ВМРО, този закон трябва да бъде отменен“.

Зам.-председателят на партията обмисля да предложи промени, чрез които законът да бъде "обезвреден" и да се запазят семейните ценности чрез предотвратяване на възможностите за дългосрочно извеждане на деца от семействата им.

„Абсурдно е в нашата държава да има толкова много закони, които регламентират само една сфера. Трябва да имаме единна политика. На всичко отгоре – част от тях се администрират от различни администрации. В момента няма единна система, която да проверява едно лице по всички тези закони – колко пъти е подпомагано от държавата и така нататък. Тоест, говорим за някакъв тип реформа, която трябва да се случи с много сериозен замах“, каза Веселинов.

Според Александър Сиди от ВМРО коронавирусът спрял "норвежците, които стоят на границата, да ни вземат децата".

Депутатите възнамеряват да обсъждат предложения с другите партии, сред които: да се премахне ролята на неправителствените организации при извеждането на деца от семействата, да има бърз съдебен контрол при отнемане на деца, както и НПО-тата да не бъдат на "входа" и "изхода" на социалните услуги.

Ще бъде записано още, че социалните услуги не са търговска дейност и че чрез тях ще се осъществява конституционно установената закрила на семейството, майчинството и децата, на възрастните хора и на лицата с физически и психически увреждания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?