Българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни. Към настоящия момент не се налага затягане на мерките или налагане на нови мерки. Единственото нещо, което ще продължим да правим, е контрол на действащите мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък.

"Трябва да свикнем, че правилата важат за всички български граждани, защото от тях зависят човешки животи", каза Ангелов.

Въпреки рекордно високото ниво на новите случаи на Covid в България на 8 октомври, страната остава на 24-то място по заболевамост в Европа с 43,19 души на 100 000 от населението за двуседмичен период. Страната обаче е на 7 място по смъртност с 1,19 починали на 100 000.

България запазва мястото си и по заболяемост, и по смъртност, поради това, че значителен ръст на случаите има в цяла Европа, каза Ангел Кунчев.

278 лекари, медицински сестри и друг медицински персонал са в групата на активните случаи на Covid-19. В лечебни заведения са 43 медици, а шестима се намират в интензивни отделения.

При малко над 1000 хоспитализирани пациенти с Covid, лечебните заведения остават в готовност за работа, "добре заредени с медикаменти и лични предпазни средства", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той обяви, че ще отпадне тестването с PCR тест след 14-дневна карантина за хората, които нямат симптоми и не са в рискова група, така че след изтичането й хората ще могат да се върнат на работа, независимо дали все още дават позитивни проби за Covid-19.

„Повечето страни в Европа изобщо не въведоха необходимост от получаване на отрицателен резултат, за да отпадне карантината. Тя отпада автоматично на 14-я ден. Ние за по-голяма сигурност го правехме досега. Все повече страни се отказват от това. Нещо повече, следващата стъпка, която ще обсъдим е да намалим и 14-дневната карантина, защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои и на 7-дневна. Човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен“, казва Ангел Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени