НОЩ: Не се налага затягане на мерките, увеличава се контролът

Българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни. Към настоящия момент не се налага затягане на мерките или налагане на нови мерки. Единственото нещо, което ще продължим да правим, е контрол на действащите мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък.

"Трябва да свикнем, че правилата важат за всички български граждани, защото от тях зависят човешки животи", каза Ангелов.

Въпреки рекордно високото ниво на новите случаи на Covid в България на 8 октомври, страната остава на 24-то място по заболевамост в Европа с 43,19 души на 100 000 от населението за двуседмичен период. Страната обаче е на 7 място по смъртност с 1,19 починали на 100 000.

България запазва мястото си и по заболяемост, и по смъртност, поради това, че значителен ръст на случаите има в цяла Европа, каза Ангел Кунчев.

278 лекари, медицински сестри и друг медицински персонал са в групата на активните случаи на Covid-19. В лечебни заведения са 43 медици, а шестима се намират в интензивни отделения.

При малко над 1000 хоспитализирани пациенти с Covid, лечебните заведения остават в готовност за работа, "добре заредени с медикаменти и лични предпазни средства", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той обяви, че ще отпадне тестването с PCR тест след 14-дневна карантина за хората, които нямат симптоми и не са в рискова група, така че след изтичането й хората ще могат да се върнат на работа, независимо дали все още дават позитивни проби за Covid-19.

„Повечето страни в Европа изобщо не въведоха необходимост от получаване на отрицателен резултат, за да отпадне карантината. Тя отпада автоматично на 14-я ден. Ние за по-голяма сигурност го правехме досега. Все повече страни се отказват от това. Нещо повече, следващата стъпка, която ще обсъдим е да намалим и 14-дневната карантина, защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои и на 7-дневна. Човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен“, казва Ангел Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024