Българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни. Към настоящия момент не се налага затягане на мерките или налагане на нови мерки. Единственото нещо, което ще продължим да правим, е контрол на действащите мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък. 

"Трябва да свикнем, че правилата важат за всички български граждани, защото от тях зависят човешки животи", каза Ангелов. 

Въпреки рекордно високото ниво на новите случаи на Covid в България на 8 октомври, страната остава на 24-то място по заболевамост в Европа с 43,19 души на 100 000 от населението за двуседмичен период. Страната обаче е на 7 място по смъртност с 1,19 починали на 100 000. 

България запазва мястото си и по заболяемост, и по смъртност, поради това, че значителен ръст на случаите има в цяла Европа, каза Ангел Кунчев. 

278 лекари, медицински сестри и друг медицински персонал са в групата на активните случаи на Covid-19. В лечебни заведения са 43 медици, а шестима се намират в интензивни отделения. 

При малко над 1000 хоспитализирани пациенти с Covid, лечебните заведения остават в готовност за работа, "добре заредени с медикаменти и лични предпазни средства", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Той обяви, че ще отпадне тестването с PCR тест след 14-дневна карантина за хората, които нямат симптоми и не са в рискова група, така че след изтичането й хората ще могат да се върнат на работа, независимо дали все още дават позитивни проби за Covid-19. 

„Повечето страни в Европа изобщо не въведоха необходимост от получаване на отрицателен резултат, за да отпадне карантината. Тя отпада автоматично на 14-я ден. Ние за по-голяма сигурност го правехме досега. Все повече страни се отказват от това. Нещо повече, следващата стъпка, която ще обсъдим е да намалим и 14-дневната карантина, защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои и на 7-дневна. Човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен“, казва Ангел Кунчев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други