Здравният министър Костадин Ангелов защити решението на Бойко Борисов да разпусне националния оперативен щаб за Covid-19, като призова "да не се прави политика" от този казус. 

"Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват политически мераклии. Нека да бъдем максимално нормални поне в тази сфера. Този щаб абсолютно логично е да се разформирова в края на мандата, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Следващият премиер съгласно неговите разбирания може да формира такъв орган. Брифингите продължават, отговорността за контрола на пандемията ще се носи от министъра на здравеопазването и главния инспектор, както е по закон", каза Ангелов на свикания в петък сутрин брифинг. 

На него присъстваха доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев, проф. Гигов от ваксинационния щаб и ръководителят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. На срещата не присъства ген. Венцислав Мутафчийски, който досега беше ръководител на НОЩ като консултативен орган към правителството. Той беше и главният поддръжник на политиката за по-строги ограничителни мерки, като в последните седмици предупреждаваше за слабите резултати в овладяването на третата вълна.  

"Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията е много по-голяма за разлика от момента на създаването на щаба. Министерството на здравеопазването изградихме един модел, който работи и вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политически насоки", каза още Ангелов. 

България остава на второ място по смъртност в Европа при пациентите с Covid-19, но въпреки това здравните власти отчитат положителни тенденции в другите показатели за разпространението на заразата. 

В последните две седмици на април се очаква доставянето на нови 324 090  дози от ваксината на Pfizer в България, като броят ще се увеличи още повече през май и юни, когато се очакват по над 1,5 млн. дози. 

Ангелов начерта три сценария за постигане на колективен имунитет (вкл. с преболедувалите граждани), като според оптимистичната версия той може да се случи в края на месец юни. Песимистичният сценарий е за постигане на колективен имунитет в края на август. 

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?