НОЩ: Отговорността за мерките остава на здравния министър, нов щаб ще има при нов премиер

Здравният министър Костадин Ангелов защити решението на Бойко Борисов да разпусне националния оперативен щаб за Covid-19, като призова "да не се прави политика" от този казус.

"Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват политически мераклии. Нека да бъдем максимално нормални поне в тази сфера. Този щаб абсолютно логично е да се разформирова в края на мандата, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Следващият премиер съгласно неговите разбирания може да формира такъв орган. Брифингите продължават, отговорността за контрола на пандемията ще се носи от министъра на здравеопазването и главния инспектор, както е по закон", каза Ангелов на свикания в петък сутрин брифинг.

На него присъстваха доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев, проф. Гигов от ваксинационния щаб и ръководителят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. На срещата не присъства ген. Венцислав Мутафчийски, който досега беше ръководител на НОЩ като консултативен орган към правителството. Той беше и главният поддръжник на политиката за по-строги ограничителни мерки, като в последните седмици предупреждаваше за слабите резултати в овладяването на третата вълна.

"Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията е много по-голяма за разлика от момента на създаването на щаба. Министерството на здравеопазването изградихме един модел, който работи и вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политически насоки", каза още Ангелов.

България остава на второ място по смъртност в Европа при пациентите с Covid-19, но въпреки това здравните власти отчитат положителни тенденции в другите показатели за разпространението на заразата.

В последните две седмици на април се очаква доставянето на нови 324 090 дози от ваксината на Pfizer в България, като броят ще се увеличи още повече през май и юни, когато се очакват по над 1,5 млн. дози.

Ангелов начерта три сценария за постигане на колективен имунитет (вкл. с преболедувалите граждани), като според оптимистичната версия той може да се случи в края на месец юни. Песимистичният сценарий е за постигане на колективен имунитет в края на август.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024