2,5 години след пожара в Нотр Дам, парижката катедрала най-после е приведена в достатъчно стабилно състояние, за да може да се премине към реконструкцията й.

Новината беше съобщена от държавната служба по опазване на обществените сгради, която отговаря за консервацията на историческия паметник.

Катедралата, чиято история датира още от 1163 г., беше поразена от огромен пожар на 15 април 2019. При него беше унищожен дървения покрив, съборена беше най-високата й островърха кула, а каменната конструкция беше поставена под заплаха от разрушение.

Възстановителните работи започнаха незабавно след потушаването на огъня, за да стабилизират сградата.

В операцията по укрепването и реставрирането на Нотр Дам се включиха десетки строителни специалисти, дърводелци, професионални катерачи и експерти по подмяната на повредените елементи от органа на храма, съобщава Associated Press.

Издигнати бяха специални временни конструкции, които подсигуриха кулите, арките и стените на катедралата. На мястото на унищожения й покрив беше инсталиран "чадър", който предпазва вътрешността на църквата от атмосферното влияние.

В средата на март пандемията от Covid-19 принуди властите да освободят всички строители и помощници по реставрационния обект заради извънредното положение във Франция, което отложи работата им с месеци. През цялото време катедралата се наблюдаваше от система със 100 датчика, която следи за най-малкото отклонение в конструкцията.

Предстои да започнат преговори с компаниите, които са кандидатствали за участие в мащабната процедура по реконструкцията.

В нея ще има близо 100 поръчки за различни строителни и възстановителни работи.

Реконструкцията на органа ще започне още през есента на 2021 г., а част от останалите дейности ще последват през зимата.

Френският президент Еманюел Макрон пое ангажимент да позволи достъпа на посетителите до вътрешността на катедралата отново през 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри.

Новината за първата ключова стъпка към възстановяването на Нотр Дам беше съобщена в събота, докато Франция отбелязва дните на културно-историческото наследство.

Преди избухването на пожара катедралата се издържаше изцяло от дарения и от приходите на посетителите, които пристигаха от цял свят, за да разгледат паметника преди пожара.

За реконструкцията бяха обещани 901 милиона евро, като 188 млн. евро са преведени по сметките на отговорната служба. Сред големите дарители са най-богатите френски фамилии Пино, Арно, Бетанкур, както и компаниите Total, L'Oreal, JCDecaux и др. Всички те са подписали целеви споразумения за дарения за възстановяването на Нотр Дам.


Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на Кристо: Сбъдна се една 60-годишна мечта



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024