2,5 години след пожара в Нотр Дам, парижката катедрала най-после е приведена в достатъчно стабилно състояние, за да може да се премине към реконструкцията й. 

Новината беше съобщена от държавната служба по опазване на обществените сгради, която отговаря за консервацията на историческия паметник. 

Катедралата, чиято история датира още от 1163 г., беше поразена от огромен пожар на 15 април 2019. При него беше унищожен дървения покрив, съборена беше най-високата й островърха кула, а каменната конструкция беше поставена под заплаха от разрушение. 

Възстановителните работи започнаха незабавно след потушаването на огъня, за да стабилизират сградата. 

В операцията по укрепването и реставрирането на Нотр Дам се включиха десетки строителни специалисти, дърводелци, професионални катерачи и експерти по подмяната на повредените елементи от органа на храма, съобщава Associated Press. 

Издигнати бяха специални временни конструкции, които подсигуриха кулите, арките и стените на катедралата. На мястото на унищожения й покрив беше инсталиран "чадър", който предпазва вътрешността на църквата от атмосферното влияние. 

В средата на март пандемията от Covid-19 принуди властите да освободят всички строители и помощници по реставрационния обект заради извънредното положение във Франция, което отложи работата им с месеци. През цялото време катедралата се наблюдаваше от система със 100 датчика, която следи за най-малкото отклонение в конструкцията. 

Предстои да започнат преговори с компаниите, които са кандидатствали за участие в мащабната процедура по реконструкцията. 

В нея ще има близо 100 поръчки за различни строителни и възстановителни работи.

Реконструкцията на органа ще започне още през есента на 2021 г., а част от останалите дейности ще последват през зимата. 

Френският президент Еманюел Макрон пое ангажимент да позволи достъпа на посетителите до вътрешността на катедралата отново през 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри.  

Новината за първата ключова стъпка към възстановяването на Нотр Дам беше съобщена в събота, докато Франция отбелязва дните на културно-историческото наследство. 

Преди избухването на пожара катедралата се издържаше изцяло от дарения и от приходите на посетителите, които пристигаха от цял свят, за да разгледат паметника преди пожара. 

За реконструкцията бяха обещани 901 милиона евро, като 188 млн. евро са преведени по сметките на отговорната служба. Сред големите дарители са най-богатите френски фамилии Пино, Арно, Бетанкур, както и компаниите Total, L'Oreal, JCDecaux и др. Всички те са подписали целеви споразумения за дарения за възстановяването на Нотр Дам. 


Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на Кристо: Сбъдна се една 60-годишна мечтаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция