2,5 години след пожара в Нотр Дам, парижката катедрала най-после е приведена в достатъчно стабилно състояние, за да може да се премине към реконструкцията й.

Новината беше съобщена от държавната служба по опазване на обществените сгради, която отговаря за консервацията на историческия паметник.

Катедралата, чиято история датира още от 1163 г., беше поразена от огромен пожар на 15 април 2019. При него беше унищожен дървения покрив, съборена беше най-високата й островърха кула, а каменната конструкция беше поставена под заплаха от разрушение.

Възстановителните работи започнаха незабавно след потушаването на огъня, за да стабилизират сградата.

В операцията по укрепването и реставрирането на Нотр Дам се включиха десетки строителни специалисти, дърводелци, професионални катерачи и експерти по подмяната на повредените елементи от органа на храма, съобщава Associated Press.

Издигнати бяха специални временни конструкции, които подсигуриха кулите, арките и стените на катедралата. На мястото на унищожения й покрив беше инсталиран "чадър", който предпазва вътрешността на църквата от атмосферното влияние.

В средата на март пандемията от Covid-19 принуди властите да освободят всички строители и помощници по реставрационния обект заради извънредното положение във Франция, което отложи работата им с месеци. През цялото време катедралата се наблюдаваше от система със 100 датчика, която следи за най-малкото отклонение в конструкцията.

Предстои да започнат преговори с компаниите, които са кандидатствали за участие в мащабната процедура по реконструкцията.

В нея ще има близо 100 поръчки за различни строителни и възстановителни работи.

Реконструкцията на органа ще започне още през есента на 2021 г., а част от останалите дейности ще последват през зимата.

Френският президент Еманюел Макрон пое ангажимент да позволи достъпа на посетителите до вътрешността на катедралата отново през 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри.

Новината за първата ключова стъпка към възстановяването на Нотр Дам беше съобщена в събота, докато Франция отбелязва дните на културно-историческото наследство.

Преди избухването на пожара катедралата се издържаше изцяло от дарения и от приходите на посетителите, които пристигаха от цял свят, за да разгледат паметника преди пожара.

За реконструкцията бяха обещани 901 милиона евро, като 188 млн. евро са преведени по сметките на отговорната служба. Сред големите дарители са най-богатите френски фамилии Пино, Арно, Бетанкур, както и компаниите Total, L'Oreal, JCDecaux и др. Всички те са подписали целеви споразумения за дарения за възстановяването на Нотр Дам.


Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на Кристо: Сбъдна се една 60-годишна мечтаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022