Нов етап в отношенията София-Скопие: Подписан е протолокът, отварящ път към Брюксел

Окончателно - двустранният протокол между България и Република Северна Македония, който е част от преговорната рамка за членство на Скопие в ЕС, вече е подписан. Парафите си под документа, който отваря пътя към евроинтеграцията на югозападната ни съседка сложиха министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска и колегата й Буяр Османи.

"Днешната среща беше изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са пет на брой", каза Теодора Генчовска.

Според нея оттук насетне предизвикателството е постигнатите споразумения и договорености да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и за двете държави. Генчовска увери, че България е страната, която най-силно подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания. С общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където гражданите на РСМ най-много искат да стигнат – членство в ЕС, заяви тя.

Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на подкрепата на България подкрепя и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС. Очакваме вашата подкрепа, защото присъединяването ни е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, и на България, допълни Османи.

Генчовска уточни, че реално преговорите на Северна Македония за членство ще започнат, когато Скопие направи промени в конституцията и в нея бъдат записани българите. Добави още, че България не прави компромис с позицията си относно непризнаване на езика за югозападната ни съседка, но не може да настоява останалите страни членки в Съюза да застанат на същата позиция.

В рамките на срещата в МВнР днес беше направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Това е вторият протокол, подписан между България и Северна Македония. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия е подписан на 10 юни 2019 г. в София. От тогава досега комисията не е имала заседания.

Протоколът е в допълнение към френското предложение за членство на Скопие в ЕС и е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел. Преди ден парламентът на Северна Македония одобри въпросното френско предложение, въпреки дните на протести в столицата.

Османи оповести части от протокола, който се подписва днес в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024