Окончателно - двустранният протокол между България и Република Северна Македония, който е част от преговорната рамка за членство на Скопие в ЕС, вече е подписан. Парафите си под документа, който отваря пътя към евроинтеграцията на югозападната ни съседка сложиха министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска и колегата й Буяр Османи.

"Днешната среща беше изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са пет на брой", каза Теодора Генчовска.

Според нея оттук насетне предизвикателството е постигнатите споразумения и договорености да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и за двете държави. Генчовска увери, че България е страната, която най-силно подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания. С общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където гражданите на РСМ най-много искат да стигнат – членство в ЕС, заяви тя.

Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на подкрепата на България подкрепя и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС. Очакваме вашата подкрепа, защото присъединяването ни е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, и на България, допълни Османи.

Генчовска уточни, че реално преговорите на Северна Македония за членство ще започнат, когато Скопие направи промени в конституцията и в нея бъдат записани българите. Добави още, че България не прави компромис с позицията си относно непризнаване на езика за югозападната ни съседка, но не може да настоява останалите страни членки в Съюза да застанат на същата позиция.

В рамките на срещата в МВнР днес беше направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Това е вторият протокол, подписан между България и Северна Македония. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия е подписан на 10 юни 2019 г. в София. От тогава досега комисията не е имала заседания.

Протоколът е в допълнение към френското предложение за членство на Скопие в ЕС и е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел. Преди ден парламентът на Северна Македония одобри въпросното френско предложение, въпреки дните на протести в столицата.

Османи оповести части от протокола, който се подписва днес в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"