Нов етап в отношенията София-Скопие: Подписан е протолокът, отварящ път към Брюксел

Окончателно - двустранният протокол между България и Република Северна Македония, който е част от преговорната рамка за членство на Скопие в ЕС, вече е подписан. Парафите си под документа, който отваря пътя към евроинтеграцията на югозападната ни съседка сложиха министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска и колегата й Буяр Османи.

"Днешната среща беше изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са пет на брой", каза Теодора Генчовска.

Според нея оттук насетне предизвикателството е постигнатите споразумения и договорености да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и за двете държави. Генчовска увери, че България е страната, която най-силно подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания. С общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където гражданите на РСМ най-много искат да стигнат – членство в ЕС, заяви тя.

Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на подкрепата на България подкрепя и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС. Очакваме вашата подкрепа, защото присъединяването ни е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, и на България, допълни Османи.

Генчовска уточни, че реално преговорите на Северна Македония за членство ще започнат, когато Скопие направи промени в конституцията и в нея бъдат записани българите. Добави още, че България не прави компромис с позицията си относно непризнаване на езика за югозападната ни съседка, но не може да настоява останалите страни членки в Съюза да застанат на същата позиция.

В рамките на срещата в МВнР днес беше направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Това е вторият протокол, подписан между България и Северна Македония. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия е подписан на 10 юни 2019 г. в София. От тогава досега комисията не е имала заседания.

Протоколът е в допълнение към френското предложение за членство на Скопие в ЕС и е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел. Преди ден парламентът на Северна Македония одобри въпросното френско предложение, въпреки дните на протести в столицата.

Османи оповести части от протокола, който се подписва днес в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024