Нов обрат: СГС върна Борислав Михайлов начело на БФС Снимка: © БФС

Софийският градски съд е решил да възстанови Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз, независимо че той подаде оставка от поста си още през 2019 г., а уставът на БФС предвижда, че нов ръководител може да се избере само с конгрес.

Михайлов изненадващо реши да оттегли оставката си в края на април 2021 г., малко след като Димитър Бербатов се кандидатира официално за ръководната позиция. Ходът му беше посрещнат с остри критики от страна на вътрешната опозиция, а ФИФА и УЕФА изразиха изненада от внезапната промяна и поискаха разяснение на фона на правното противоречие.

На 5 май Агенцията по вписванията отказа да регистрира Боби Михайлов като президент на БФС, но решението беше обжалвано пред СГС.

Съдия Владимир Вълков пише в мотивите си, че оттеглената оставка на Михайлов води до отпадане на основанието за заместването му от Михаил Касабов. Бившият вратар на националния отбор по футбол се третира от съда като "избран от Конгреса на БФС представителен орган". Изпълкомът е имал право да "констатира", че това основание е отпаднало, а Агенцията по вписванията е трябвало да отрази заявените обстоятелства в Търговския регистър.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - София в едноседмичен срок от съобщението.

Новият обрат в сагата около статута на Боби Михайлов идва ден след като БФС "призна" Михаил Касабов като и.д. президент в свое официално съобщение.

Касабов е провел среща с легендата на германския футбол Франц Бекенбауер в базата на националния отбор по футбол преди контролната среща със Словакия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024