Нов обрат в случая със строежа на небостъргача „Златен век“ - Административен съд – София град спря изпълнението на заповедта на ДНСК, с която трябваше да се преустанови строителството му от страна на фирма „Артекс“.

Според съда е основателно изпълнението на заповедта на новия шеф на ДНСК арх. Влади Калинов да бъде спряно до произнасяне по същество, като това е форма на обезпечение на правата на инвеститора. Административният съд посочва, че „последващо и евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и труднопоправими вреди за дружеството“.

Това означава, че строежът на „Златен век“ може да продължи, освен ако Върховният административен съд не реши друго. Последното решение на съда може да се обжалва пред ВАС в 7-дневен срок.

„Артекс“ са заявили пред съда, че заповедта на ДНСК им е донесла загуби в размер на 4,9 млн. лв. Наложени са неустойки към клиенти заради удължени срокове в размер на 2,5 млн. лв., а пропуснатите ползи се оценявали на 10,7 млн. лв.

ДНСК спря строежа заради изтекло разрешително. Така строителството на сградата бе блокирано за втори път от април 2019 г. насам. Тогава това се случи, по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка. Строежът беше подновен през май тази година, но за кратко.

В продължение на няколко дни служители на „Артекс“ провеждаха протести пред ДНСК и Министерски съвет с искане да продължат строежа на небостъргача.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба