Нов обрат в случая със строежа на небостъргача „Златен век“ - Административен съд – София град спря изпълнението на заповедта на ДНСК, с която трябваше да се преустанови строителството му от страна на фирма „Артекс“.

Според съда е основателно изпълнението на заповедта на новия шеф на ДНСК арх. Влади Калинов да бъде спряно до произнасяне по същество, като това е форма на обезпечение на правата на инвеститора. Административният съд посочва, че „последващо и евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и труднопоправими вреди за дружеството“.

Това означава, че строежът на „Златен век“ може да продължи, освен ако Върховният административен съд не реши друго. Последното решение на съда може да се обжалва пред ВАС в 7-дневен срок.

„Артекс“ са заявили пред съда, че заповедта на ДНСК им е донесла загуби в размер на 4,9 млн. лв. Наложени са неустойки към клиенти заради удължени срокове в размер на 2,5 млн. лв., а пропуснатите ползи се оценявали на 10,7 млн. лв.

ДНСК спря строежа заради изтекло разрешително. Така строителството на сградата бе блокирано за втори път от април 2019 г. насам. Тогава това се случи, по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка. Строежът беше подновен през май тази година, но за кратко.

В продължение на няколко дни служители на „Артекс“ провеждаха протести пред ДНСК и Министерски съвет с искане да продължат строежа на небостъргача.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена