Нов портрет на Кейт Мидълтън предизвикa недоволство в социалните мрежи

Нов портрет на Кейт Мидълтън предизвика критики в социалните мрежи само седмица след като официалната картина на крал Чарлз III срещна подобна реакция.

Творбата е поръчана от списание "Tatler" като част от поредица портрети на членове на британското кралско семейство. Художничката е от британско-замбийски произход и се казва Хана Узор. Тя не е имала възможност да рисува принцесата на Уелс в нейно присъствие - вместо това е използвала снимки на Кейт от светски събития.

Конкретното "вдъхновение" е фотография от ноември 2022 г. на първия държавен банкет от управлението на Чарлз. На него Кейт Мидълтън носи рокля на Jenny Packham, гривна, принадлежала на кралица Елизабет II, и обеци на загиналата в катастрофа принцеса Даяна.

"Tatler" разказва, че на Узор ѝ се е наложило да разгледа над 189 000 снимки на принцесата на Уелс от въпросното събитие "улови нейния образ". Портретът е поставен на корицата на списанието за месец юли.

Резултатът обаче получи противоречиви реакции в социалните мрежи - преобладаващо негативни.

Много потребители коментират, че портретът няма нищо общо с образа на Кейт Мидълтън и "изглежда като аматьорска рисунка от детската градина".

"Картината е красива, но не прилича на принцесата", "Не разбирам тази картина. Не виждам прилика с принцесата по никакъв начин", "След провала на портрета на крал Чарлз бихте си помислили, че ще се постараят този да е перфектен", гласят малка част от коментарите.

Самата Кейт не се появява в публичното пространство от месеци заради заболяването от рак, заради което преминава лечение с химиотерапия.

Целта на художничката е била да представи Мидълтън като символ на "силата и достойнството", повлияна е както от нейната роля на съпруга на престолонаследника и майка, така и от начина, по който тя описваше битката си с болестта.

"Tatler" правят връзка и между висшето образование на Кейт в университета "Сейнт Андрюс" по история на изкуствата, като описват как тя е придобила "дълбоко съзнание за социалната, политическа и естетическа комплексност на рисуването на портрети".

Добрите намерения обаче трудно отклоняват вниманието на публиката от липсата на особена прилика между чертите на принцесата и портрета ѝ.

Реакцията идва и в контекста на току-що представения първи официален портрет на крал Чарлз III след коронацията му в края на миналата седмица. Заради преобладаващия червен цвят в официалния портрет, някои от потребителите коментираха, че „изглежда сякаш е в Ада“, други направиха асоциации с кръв – „прилича на кървава баня“ и „сякаш има кръв по ръцете“.

За разлика от портрета на Кейт обаче, този на Чарлз е нарисуван сред проведени четири срещи с краля в продължение на две години.

Корицата на "Tatler" не е първото изобразяване на принцесата на платно - нейни портрети са правени от художници като Пол Емсли и Джейми Корет през 2013 и 2022.


Новият портрет на краля - липсва му червено?

Крал Чарлз с първа публична проява след диагнозата, присъства на Великденската служба в Уиндзор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Поддръжници на "Ислямска държава" взеха за заложници охранители от руски арест

Това се случва в южната руска област Ростов

11:01 - 16.06.2024
Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024
Култура

TikTok кара младите да четат, но на английски. Европейските издатели не са доволни

Все повече читатели търсят издания в оригинал, а това е проблем за книжния пазар

18:00 - 15.06.2024
Важно днес

САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна

Вашингтон изпраща помощи, насочени към енергийния сектор и градската сигурност в Украйна

17:40 - 15.06.2024
Важно днес

Борисов посети засегнати от градушката и им обеща помощ - но само "ако се направи правителство"

Борисов отново прехвърли отговорността за съставянето на кабинет към другите партии

15:31 - 15.06.2024