Пътят за Рилския манастир е блокиран временно от МВР заради падането на скала върху платното. 

Инцидентът се е случил в района, в който само преди 10 дни премиерът Бойко Борисов инспектира дейността по укрепване на ската около пътя за манастира. 

Цената на проекта, който се работи от шест месеца и обхваща 250-метров участък, е 6 млн. лв., като работата на държавното дружество "Автомагистрали" по него още не е приключила. От АПИ твърдят, че "изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес". 

Движението в двете посоки по пътя Кочериново - Рилски манастир е спряно от полицейски патрули, за да не се застрашава сигурността на пътуващите. 

На 29 декември 2020 г. Бойко Борисов нареди на строителите "Тук да е като картичка", докато оглеждаше ремонта.  

Инцидентът стана повод за критики и обвинения в корупция заради модела на възлагане на инфраструктурните проекти през АПИ и държавната фирма "Автомагистрали", която се превърна в преразпределител на поръчки, без самата тя да гарантира готовността си да изпълни поетите ангажименти. 

"През 2019 г. правителството гласува 500 млн. лв. на "Автомагистрали", с които трябва да укрепи свлачища и срутища без обществена поръчка. За 20 години е направило само един проект и това е този за пътя на Рилския манастир. Отпускат се огромно количество пари, дават се на куха държавна фирма, която няма техника, камиони и асфалтови бази, за да укрепва срутища. След като й се дадат пари, тя наема подизпълнител и 40-50% от сумата, която се дава, попада в джобовете на корумпирани чиновници. Много трудно е да виним компаниите, които работят по тези обекти - в сигналите си те ни казват, че не могат да построят качествен път, защото трябва да "връщат" подкупи", казва Ивайло Мирчев от "Да България" .Той и председателят на партията публикуваха видеоклип от мястото на инцидента в събота вечер. 

Пътят към Рилския манастир е рехабилитиран още през 2016 г. с близо 15 млн. лв. по европейската програма "Региони в растеж". Две години по-късно обаче започват проблемите с активирано свлачище, което затрупва пътя към манастира. 

Работата по укрепването на ската е започнала през юни 2020 г. по лична молба на игумена на Рилския манастир Евлогий пред Борисов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сергей Станишев: Основната задача на БСП в преговорите е да спаси Корнелия Нинова

Според лидера на Партията на европейските социалисти БСП не е на политическата линия на автентичната левица

Швейцарците подкрепиха зелените сертификати в референдум

Зелените сертификати получават над 60% подкрепа от гласоподавателите

Алмодовар срещу Алмодовар в новия му филм "Паралелни майки"

Една история за тъмната история на Испания

Metallica открадна шоуто от шампионската битка на Кубрат Пулев

Легендарната хеви метъл банда свири между мачовете и в края на галата в Тексас

Китай би имала над 600 000 случаи на COVID дневно, ако приложи мерките на Запада

Математици от Пекинския университет смятат, че Китай не бива да променя политиките си за пътуване в пандемията