Пътят за Рилския манастир е блокиран временно от МВР заради падането на скала върху платното.

Инцидентът се е случил в района, в който само преди 10 дни премиерът Бойко Борисов инспектира дейността по укрепване на ската около пътя за манастира.

Цената на проекта, който се работи от шест месеца и обхваща 250-метров участък, е 6 млн. лв., като работата на държавното дружество "Автомагистрали" по него още не е приключила. От АПИ твърдят, че "изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес".

Движението в двете посоки по пътя Кочериново - Рилски манастир е спряно от полицейски патрули, за да не се застрашава сигурността на пътуващите.

На 29 декември 2020 г. Бойко Борисов нареди на строителите "Тук да е като картичка", докато оглеждаше ремонта.

Инцидентът стана повод за критики и обвинения в корупция заради модела на възлагане на инфраструктурните проекти през АПИ и държавната фирма "Автомагистрали", която се превърна в преразпределител на поръчки, без самата тя да гарантира готовността си да изпълни поетите ангажименти.

"През 2019 г. правителството гласува 500 млн. лв. на "Автомагистрали", с които трябва да укрепи свлачища и срутища без обществена поръчка. За 20 години е направило само един проект и това е този за пътя на Рилския манастир. Отпускат се огромно количество пари, дават се на куха държавна фирма, която няма техника, камиони и асфалтови бази, за да укрепва срутища. След като й се дадат пари, тя наема подизпълнител и 40-50% от сумата, която се дава, попада в джобовете на корумпирани чиновници. Много трудно е да виним компаниите, които работят по тези обекти - в сигналите си те ни казват, че не могат да построят качествен път, защото трябва да "връщат" подкупи", казва Ивайло Мирчев от "Да България" .Той и председателят на партията публикуваха видеоклип от мястото на инцидента в събота вечер.

Пътят към Рилския манастир е рехабилитиран още през 2016 г. с близо 15 млн. лв. по европейската програма "Региони в растеж". Две години по-късно обаче започват проблемите с активирано свлачище, което затрупва пътя към манастира.

Работата по укрепването на ската е започнала през юни 2020 г. по лична молба на игумена на Рилския манастир Евлогий пред Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин