Снимка: © Getty Images

Столичната Спешна помощ и семейството на починал пациент в Елин Пелин влязоха в остър конфликт с разминаващи се версии за смъртта на 62-годишния мъж.

Той е починал преди няколко дни. Първоначално отказвал да бъде хоспитализиран, а после не се намерило място в столична болница след дълго обикаляне. Бил е с двойна бронхопневмония, но с отрицателен тест за Covid-19, разказа съпругата му Илона Александрова в социалните мрежи. Тя обвинява спешните медици, че са отказали помощ, докато от Спешна помощ твърдят, че са станали жертва на агресията на семейството.

Министерството на здравеопазването не е излязло с позиция, защото се чака резултатът от започнала проверка.

Всичко започнало в началото на септември, когато мъжът се оказал с двойна бронхопневмония. Дал е отрицателен тест за коронавирус и затова бил посъветван да остане на домашно лечение. Състоянието му обаче е било тежко и впоследствие той прекарал 26 дни в три различни отделения на Пета градска болница. Накрая бил изписан, защото, според съпругата му, нямало клинична пътека, по която да го оставят на лечение.

През ноември, в период от 20 дни, Спешна помощ била викана шест пъти на адреса на пациента, заяви говорителят Катя Сунгарска на брифинг във вторник. „Първоначално бяхме извикани два пъти в един и същи ден заради гастритен проблем, за който не можем да помогнем. Втория път беше предложено на пациента да бъде хоспитализиран за негово успокоение, но той отказа“, заяви тя.

В следващите дни пак отказал прием в болница – Сунгарска показа документ, в който съпругата на починалия се е подписала, че не се съгласява на хоспитализация.

„На 18 срещу 19 ноември отново отива екип – вече за пневмонията. Пак е предложена хоспитализация, той пак отказва. Заради ниската сатурация лекарят го убеждава да постъпи в болница“, разказа говорителят на Спешна помощ.

Мъжът е настанен в Александровска болница, но часове по-късно от лечебното заведение уведомили Спешна помощ, че пациентът не може да остане при тях, тъй като е за отделение „Гръдна хирургия“, а те не разполагат с такова.

Започнало търсене на легла в цяла София, но място не е открито. „Софиямед“ предложили легло, но докато линейката пътувала натам, от частната болница казали, че затварят отделението заради установена положителна Covid-проба и не могат да приемат пациента. Единственият вариант останал линейката да върне мъжа обратно в дома му в Елин Пелин.

Оттам нататък за състоянието на мъжа останала да се грижи медицинското лице Диди Кацарова. Пациентът бил прехвърлен в друга линейка и постоянно имал достъп до кислород. Десет минути по-късно той бил върнат в дома си в тежко състояние.

Съпругата му твърди, че медицинското лице не давало информация защо мъжът не е настанен в болница. Тя обвинява Диди Кацарова, че се заключила в линейката. „Настоявах за отговори и се наложи насила да я изкарам от линейката, за да ги получа. И това беше най-отвратителното отношение, което бях получавала до момента. Отговорът беше, цитирам: “Никъде не го искат, аз к’во да направя?! Дайте едно одеяло и си го прибирайте!”, пише жената във Facebook.

Според Кацарова, която присъстваше на брифинга на Спешна помощ, в двора на семейството се били събрали 10-15 души, които се държали агресивно. Те поели пациента и тя не можела да стигне до него, за да му окаже помощ.

„Когато стигнах до мъжа, близките вече го бяха включили на кислороден концентратор, с който живее вкъщи. Човекът се влошаваше, ние помагахме, но в стаята имаше 10 души, които бяха много агресивни“, каза тя и допълни, че я обиждали, крещели към нея, снимали я с телефоните си и излъчвали на живо във Facebook цялата случка.

След сърдечен масаж и оказана първа помощ мъжът починал. „От наша страна беше направено каквото трябва“, твърди Кацарова.

"Искам справедливост. Всичко това се случи пред очите на 12-годишно дете", казва Илона Александрова.

От Националната федерация на работещите в спешна медицинска помощ заявиха, че не спешните медици са отговорни за случилото се. „Виновни има, но не са спешните медици, които са обикаляли с близкия ви и са получавали откази от препълнените болници, в които не останаха белодробни отделения и масово се превърнаха в ковидарници. Виновни има, но не са изнемогващите ми колеги в препълнените Ковид отделения. Виновни сме всички ние, които когато трябваше да се ваксинираме - разсъждавахме, когато трябваше да се спазват мерките - не го правихме, а философствахме за погазените си права да вечеряме в ресторант, да отидем на клуб, на кино, на фитнес", пише в позицията им.

Сунгарска отбеляза, че заради този случай филиалът в Елин Пелин вече работел с два екипа по-малко – много хора излезли в болничен заради „физическото и психическото влияние“, което оказал инцидентът.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония