Нова година за самотните, нещастните и хората, които не са в настроение Снимка: © Pixabay

Коледа и Нова година са за всички.

Любовта, светлината и празниците идват и за хората, които наскоро са изгубили близък човек. И за хората в болниците, и тези в хосписите, и тези, които се борят с неразбирателства, конфликти, травми и изобщо с тъмната страна на живота.

Нова година ще посрещат и вдовиците, и вдовците, и болните, и изгубилите родител, и изгубилите дете или внуче.

Ето няколко съвета как да не влошавате допълнително празниците за онези, за които те са увеличително стъкло на болката.

Спестете тъпите пожелания

Понякога Коледа не е весела. Заедно с Възкресението, Рождество Христово е най-светлият християнски празник, но не е задължително той да е непременно "весел". Ако знаете, че ваш приятел или близък минава през труден период, не му пожелавайте "Весела Коледа и Щастлива новата 2023 година", нито много усмивки, нито сбъднати мечти. Животът не е някакъв лунапарк, в който всички се усмихват ведро и сбъдват мечти.

Любовта и светлината не са някакви девствени, неопетнени дарове, които идват с условие. Пожелайте ги на близките и на не толкова близките искрено и без изкуствени фрази и клишета.

Поддържайте контакт

Съществуват редица човешки състояния и емоции, които водят до изолация и усещане за самота. Ако ваш приятел е изгубил майка си, например, не е необходимо да се държите с него все едно смъртта в семейството е заразна и да не му се обадите по празниците под предлог, че така му "давате пространство". Ако ваш близък минава през тежка раздяла/развод, звъннете да чуете как се справя. Ако някой, на когото държите, наскоро е бил диагностициран с нещо по-сериозно от грип А, обадете се. Или пишете един Viber, Messenger, WhatsApp, Telegram или каквото там...Ако ваш човек е в тревожна криза или в депресия, потърсете го, дори да не иска да говори.

Не прекалявайте с еуфорията във Facebook

Когато виртуалният свят измести реалния, илюзията за празниците като едно безукорно щастливо време на пиене на карамелено лате с тиква и джинджифил пред запалена камина с най-любимия човек, става опасна.

Недейте всеки ден да пълните фийда на приятелите си от социалните мрежи с готови коледни къщички от бисквити, пухкави питки с парички, зачервени баници с късмети и украсени с играчки елхи. Празниците не са това. Няма спор, че човек трябва да умее да вижда хубавото в лошото и да живее с ясното съзнание, че и зад най-черното небе има слънце, но прекомерното заливане на пространството с илюзии за съвършенство, влошават положението на онези, които няма как да го постигнат в този момент.

Предложете утеха

Ако ваш близък страда, по една или друга причина, винаги има какво да предложите, за да облекчите мъката му поне малко. А дори и малката утеха всъщност се усеща в емоционалната вселена на скръбта и загубата. Поканете го на гости, отидете му на гости, препоръчайте му книга, филм или музикален албум, занесете му дребен подарък.

Кажете, че сте насреща. Питайте го от какво има нужда. Не е необходимо да се изхвърляте с даване на акъл и съвети. Не се чувствайте задължени да намерите решение на проблема. Някои проблеми нямат решение, но ако дадете на ваш близък увереността, че не е сам в тоя необятен свят, това не е никак малко. И ви прави големи хора.

Припомнете хубавите неща в живота

В живота и природата има доста гадости, чиито пипала се сключват около шиите ни с особена жестокост точно по празниците. Понякога човек е затиснат от тежки житейски обстоятелства и влиза в т.нар. тунелно мислене, в което всичко напред, назад, нагоре и надолу, изглежда като един безкраен и задушаващ, плътен мрак. Ако някой, на когото държите, е пропаднал в тази бездна през празничните дни, опитайте да му припомните, че на този свят има и хубави неща. Има пролет, има красиви залези, взаимност, вкусна храна, цъфнали хортензии, вдъхновение, откраднати следобедни сънища, оздравяване, изстрадано признание, аплодисменти, подкрепа и красота.

Напомнете му, че всичко минава. Че Коледа и Нова година са и за мъртвите ни, и за неродените, и за изгубилите, и за изгубените. Напомнете му, че Коледа и Нова година всъщност за предимно за тях. Че на Земята има смърт, разпад и разлом, но има и рождество, и живот, и надежда, и нови начала.

Защото това са празниците. Другото е Instagram.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024