Нова мярка в Словакия: Не може да излизаш от вкъщи без отрицателен тест за Covid Снимка: © Getty Images

Тестът за Covid-19 е доброволен, но на практика е неизбежен: това е стратегията, която Словакия планира да приложи между 25 януари и 7 февруари.

Всеки човек, който иска да излезе от дома си в този период - независимо дали по работa или за разходка в природата - ще трябва да носи със себе си документ, удостоверяващ негативна проба за коронавирусна инфекция.

Изследването трябва да е направено в рамките на една седмица преди проверката, за да се приеме за валидно. Хората, които вече са прекарали инфекцията в миналото, ще бъдат освободени от това задължение. Потвърдените случаи на Covid са малко над 240 000 от началото на епидемията.

От понеделник (25 януари) правителството на Словакия започна ново масово тестване на населението, за да открие колко души са заразоносители. Антигенните бързи тестове са приложени вече върху 2,95 милиона души от общо 5,4-милионното население на страната. Резултатът показва, че 1,24% от тях са позитивни за коронавирусна инфекция - това са малко над 36 000 души.

Това е третият масов национален скрининг в Словакия от есента на 2020 г. насам, като ще продължи общо 9 дни, до началото на февруари. Целта на властите е да се обхванат колкото може повече хора, оттам идва и идеята за крайната ограничителна мярка.

Премиерът Игор Матович смята, че този подход е правилният начин за справяне с коронакризата, въпреки че част от словашкото население и дори някои от собствените му министри оспорват ползите от това занимание.

Страната отчита по над 1500 нови случая на ден от края на октомври, макар че вече се вижда тенденция за намаляване на заболеваемостта. В болниците са настанени над 3500 пациенти с коронавирусна инфекция, което е рекордно висока стойност.

Смъртните случаи в страната са 4361 към 28 януари.

Полицията в Словакия вече започва да прилага по-стриктните правила. Пътните патрули спират шофьорите на случаен принцип и проверяват дали разполагат със сертификати за направен тест.

През февруари се планира още едно масово тестване, този път в районите с висок дял на инфектираните граждани.

Словашкият премиер Игор Матович съобщава, че ваксинирането на 60% от населението ще може да се постигне през септември 2021 г. при настоящото темпо. До този момент са имунизирани само 2% от хората в страната.

Не всички жители на страната са съгласни с поредното поголовно затягане на ограничителните мерки.

Reuters цитира 50-годишна физиотерапевтка от Тренчин на име Катарина Чаклосова, която определя последното решение на Матович като "фарс и създаване на излишни тревоги".

"Не само не ни разрешават да работим, но и ограничават живота ни. Ако здравната ни система не беше с толкова брутално ниско качество, нямаше да се намираме в ситуацията, в която сме днес", смята тя.

Чаклосова не е искала да се тества, защото намира изследването за безполезно, но "заповедта на правителството ме принуждава".

Мирослав Сико от Тренчин смята, че масовото изследване не е неприемливо.

"Аз го подкрепям. Отнема само малко време и не ме спира от работа. Нека така да бъде", казва той, след като е спрян на пътя за проверка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024