Снимка: © bTV

Съсобственикът на "Монбат" Пламен Бобоков и Специализираната прокуратура се въвлякоха в задочна размяна на стари sms-и, от които се появяват и първи данни за пряка кореспонденция между бизнесмена с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. 

Малко по-късно Радев настоя прокуратурата да публикува незабавно всички съобщения, които се предполага, че е разменил с Бобоков, в името на обществения интерес.

"Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно", обявиха от "Дондуков" 2. 

В четвъртък сутрин Бобоков лично показа разпечатка от мобилния си телефон, в която се вижда, че е пратил съобщение с искане за среща до министър-председателя на 31 март 2019 г. по повод скандала с либийския кораб "Бадр". 

"Добро утро, бос. Задава се голям проблем с Либия! Моля те да се видим за 10 мин. и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен", пише Бобоков в съобщението, което той лично показа в ефира на bTV. 

"Срещнахме се, видяхме се, той предприе адекватни мерки, обади се на либийския премиер", каза той. На въпрос защо нарича Борисов "бос", той отговори, че премиерът е "началник, бос на държавата". 

"Очевидно се познаваме отдавна. Не съм в близки отношения с никого, но както виждате, си пишем", каза той.  

На въпрос за "другия началник" - президента Румен Радев - Бобоков каза, че не разполага с неговия телефонен номер. 

"При иззетите ми мобилни устройства уважаемите органи знаят, че аз нямам телефона на президента. Виждал съм се с него (Румен Радев) по повод официални посещения. Имал съм възможност да говоря. Съвсем нормално е един бизнесмен да търси подкрепа от държавата за развитието на бизнеса му в чужбина. Какво влияние има тук? Какво нередно има? Не са много тези бизнесмени, които имат експортен бизнес и търговия зад граница. Повечето са се концентрирали тук и имат други кръгове, както беше казал един почетен лидер", каза Пламен Бобоков пред bTV. 

Той обяви, че е посредничил за разрешаването на казуса с "Бадр", защото "Либия има огромен потенциал и предстои да се възстановява, след като приключи гражданската война. Ще има огромни възможности българският бизнес да се развива там. На мен ми е важно България да има добър имидж, да не е пиратска държава и да не е поставена в черния списък... Правилно ли е да се остави една мафия да направи така, че ООН да обяви България за пиратска държава? Според мен нещо в ценностната система на държавата куца. България има трагичен имидж зад граница, разберете". 

Малко след интервюто в bTV прокуратурата публикува нова серия от SMS-и от телефона на Бобоков, в които се показва, че той е комуникирал с адресати "Prezident - Rumen Radev" и с "Desi Radeva". 

От прокуратурата са заличили цялото съдържание на репликите от страна на събеседниците на Бобоков, чиито имена съвпадат с тези на президентската двойка. 

Единственото разчетено съобщение е на бизнесмена "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!". 

Датите на кореспонденцията са между 2019 и 2020 г. 

"Горното се публикува с оглед поредното изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия", се казва в съобщението на прокуратурата по повод справките. 

Именно тези скрити SMS-и станаха повод за настояването на Румен Радев да се публикуват всички заличени данни.   

В интервюто си за bTV Бобоков потвърди, че извадените по-рано съобщения от прокуратурата за неговите контакти с Пламен Узунов (секретар на президента Радев) са достоверни. От екипа на бизнесмена обаче твърдят, че последната доза публикувани SMS-и не са изпращани от телефона му. 

"Изнесените от прокуратурата чатове с президента Радев не са от телефона на г-н Бобоков. Нека прокуратурата каже от чий телефон са", казва PR-ът на Бобоков Ани Александрова, цитирана от Дневник.

Пламен Бобоков беше обвинен за съучастие в организирана престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци. Той твърди, че семейните фирми не са извършвали никакви престъпления и цялата им дейност е изпълнявана в съответствие с българското и европейското законодателство. 

"Ние не зависим от държавни поръчки, ние нямаме връзка с корупционните практики. Нашият бизнес е експортен, 1% от бизнеса ни е свързан с държавни поръчки. Корупцията е там, където има държавни поръчки. Тя не е в експортния бизнес и корупцията. Разходът за складиране на сепаратора е 600 000 евро годишно. Бизнесът на Монбат е 220 милиона евро. Ние правим по 25 милиона евро брутна печалба годишно. Смятате ли, че някой ще си прецака бизнеса за 25 милиона евро брутна печалба срещу някакви си хипотетични 600 000 евро?", беше коментарът му пред bTV.

"Погледнато от моята камбанария, направо ме е страх да си помисля какво изпитва обикновеният гражданин в България. Да, всичко е с връзки. Никой не те брои за жив в община, в болници. Ако няма кой да те препоръча, умираш прав. И всички го знаят. Жал ми е за хората. Аз не мога да получа някои неща, какво остава за обикновения човек", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев