Снимка: © Getty Images

Двама полицейски служители са отведени в болница с прострелни рани, след като хиляди души излязоха на протест по улиците на Луивил, щата Кентъки. 

Причина за гнева на местните жители е решението на съдебно жури да не изправи пред съда полицая, обвинен за убийството на 26-годишната чернокожа медицинска сестра Бриона Тейлър. Жената беше застреляна в дома си на 13 март при среднощна полицейска акция. Службите са щурмували къщата й заради подозрение, че бившият приятел на Бриона - Джамаркъс Глоувър, осъден за търговия с наркотици - използва адреса й за приемане на пратки.

Тейлър е била сама с партньора си Кенет Уокър, когато са се чули първите удари по входната врата без предупреждение за полицейско присъствие. Уокър свидетелства пред разследващите, че е помисли, че домът им е нападнат от Глоувър и затова е извадил законно-притежавано оръжие. Избухва престрелка, при която приятелят на Бриона Тейлър ранява един от полицаите в крака, а те отговарят с изстрелването на 32 куршума. 

26-годишната жена, която няма криминално досие, е простреляна 6 пъти и умира, след като излиза от спалнята по време на акцията. В дома й не са открити наркотични вещества.

Възмущението след разстрела е още по-силно, след като официалният доклад на служителите, участвали в акцията, посочва, че Тейлър "няма наранявания". 

Само един от офицерите ще бъде съден, и то за необоснована употреба на сила, тъй като един от 10-те му изстрела е попаднал в апартамент в съседство с този на Бриана Тейлър.

Останалите двама участници в акцията са освободени без обвинения. Сред тях е и полицаят, който според експертизата е е застрелял жертвата. Журито приема, че те са действали в условия на самоотбрана и не бива да бъдат подвеждани под криминална отговорност за своите действия. 

Властите в Луивил обявиха извънредно положение след избухването на новата вълна от протести. Подразделения на Националната гвардия са изпратени за справяне с гражданското неподчинение. 

Арестуван е заподозрян за стрелбата по време на протестите на 23 септември. 

Тримата разследвани полицаи от случая "Бриона Тейлър" са отстранени от оперативна служба - подсъдимият за безразборната стрелба е уволнен още през юни. Още 6 офицери от полицията в Луивил са обект на вътрешна проверка заради участието им в провалената акция. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"