Снимка: © Булевард България

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която удължава противоепидемичните мерки в страната до 30 ноември: 

Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г.

Решението за преминаване в дистанционно обучение ще се обяви от министъра на образованието. 

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести - всички 28 области в страната вече са с над 120 нови случая в 14-дневен период. 

Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения на студентите по медицина, дентална медицина и здравни грижи, както и за държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. 

Заведенията за хранене и развлечения ще могат да работят само между 6 ч. сутринта и 23:30 ч. През останалите часове са разрешени само доставки по домовете. Нощните клубове остават затворени в цялата страна. 

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Малолетни и непълнолетни лица ще могат да посещават търговски центрове само ако са придружени от родител или друго пълнолетно лице. 

Директорите на болници са длъжни да осигурят не по-малко от 20% от леглата в клиниките за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина