Нова заповед: От 16 януари се позволяват присъствени изпити в училища и университети Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов обнови заповедта си за противоепидемичните мерки, като отмени няколко ограничения. От 16 януари ще се позволи присъственото провеждане на определени занятия в училищата и висшите учебни заведения. Освен това се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в болниците.

Учениците от 5. до 12. клас продължават да учат дистанционно до 31 януари, но от събота в сила ще са няколко промени. Разрешава се присъствено провеждане на следните дейности: приравнителни изпити при преместване на ученик; изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение; изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение; държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика; индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда; индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище; областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.

„Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести“, съобщават от здравното ведомство.

В университетите също се разрешава присъственото провеждане на определени дейности, макар студентите да разчитат на онлайн обучение поне до края на месеца. В нормална среда ще могат да се провеждат практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

„Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ”, съобщават от министерството.

В сектор „Здравеопазване" се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022