Новата местна власт в София: ПП-ДБ поема контрола след 18 г. управление на ГЕРБ Снимка: © Васил Терзиев - (ПП-ДБ-Спаси София)

След близо 18 години на власт ГЕРБ губи пълния контрол над София. Управлението на столицата се променя изцяло и то преминава в ръцете на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Обединението ще има първия си кмет. Кандидатът, издигнат в партньорство със "Спаси София", Васил Терзиев спечели най-много гласове на балотажа в неделя. Все пак разликата спрямо основния му опонент - Ваня Григорова (БСП за България), е само 4536 гласа или близо 1,25%. Това са данни при обработени 99,76% от протоколите на Централната избирателна комисия (ЦИК). Терзиев обаче вече беше обявен за кмет от Общинската избирателна комисия.

Резултатът е забележителен предвид факта, че от 2005 г. насам кметът на София винаги е бил от ГЕРБ. Постът е бил заеман от лидера на партията Бойко Борисов (2005-2009) и от Йорданка Фандъкова (2009-2023).

Кой е новият кмет на София?

45-годишният Терзиев влиза в политиката за първи път. Допреди кампанията името му беше известно предимно в IT сектора, където е постигнал редица успехи. Той е съосновател на "Телерик" - софтуерната компания, която през 2014 г. е оценена на 263 млн. долара при сделката за придобиването ѝ от американската Progress.

Терзиев завършва "Бизнес администрация" в Американския университет в България. През 2002 г. заедно с колегите си Бойко Яръмов, Светозар Георгиев и Христо Косев създава "Телерик", с която започват да произвеждат собствени софтуерни продукти и да ги предлагат както на клиенти в България, така и на големи чуждестранни компании. Към 2007 г. сред тях са гиганти като Boeing, Intel, HP, NASA, и др., а дружеството открива и офис в Съединените щати.

Терзиев и партньорите му от "Телерик" работят заедно и по бизнес инкубатора за технологични компании Campus X - един от най-големите технологични инкубатори в Югоизточна Европа. Той има ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България, а сега се премества от частния сектор в местната власт.

В интервю за "Булевард България" той призна, че е имал покана да участва в местните избори за кмет още през 2019 г., но тогава е отказал. Сега обаче Терзиев официално ще е кмет на столицата.

Ще има ли "сглобка" на местно ниво?

Новият кмет ще трябва да намери начин за съставяне на мнозинство в Столичния общински съвет, където формацията му има най-много общински съветници, но не разполага с нужните 31 гласа са самостоятелни решения.

Новоизбраният Столичен общински съвет се състои от седем партии и коалиции:

  • ПП-ДБ - 23 общински съветници
  • ГЕРБ - 14 общински съветници
  • БСП - 9 общински съветници
  • Възраждане - 8 общински съветници
  • Има такъв народ - 3 общински съветници
  • КОД - 3 общински съветници
  • ВМРО - 1 общински съветници

Местният парламент в София има общо 61 места, което означава за мнозинство са нужни поне 31 гласа. Към момента не е ясно с кои други формации ще работи победителят на местните избори.

В момента ПП-ДБ и ГЕРБ си партнират на национално ниво, като и двете партии успяха да реализират редовен кабинет на ротационен принцип с помощта на ДПС. Един от вариантите е те да си сътрудничат и на местно ниво, но лидерът на общинската листа на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев заяви по време на предизборната кампания, че обединението няма да влиза в "сглобка" с ГЕРБ в столицата.

Опозицията в парламента в лицето на БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" също не разполага с мнозинство в Столичния общински съвет, тъй като общо имат 20 мандата.

Какво мнозинство ще се състави в Общинския съвет е от особена важност, тъй като това е колективният политически орган на управление на общината. А кметът и екипът му най-често са изпълнители на решенията на съвета.

Почти пълна доминация и над районите в София

ПП-ДБ и "Спаси София" имат почти пълна доминация и при районните кметове в София. Обединението взима 19 от общо 24 столични района.

Извън управлението на ПП-ДБ остават:

  • район "Надежда", който ще се ръководи от Димитър Димов (ГЕРБ-СДС)
  • район "Студентски" - където победата е за досегашния районен кемт Петър Горанов, който през 2019 г. беше номинация на ДБ, но сега се яви като независим кандидат.
  • район "Банкя" - където по традиция ГЕРБ доминира. Там победата е за Рангел Марков.
  • район "Панчарево" - ще се ръководи от Евгения Алексиева (ГЕРБ-СДС)

Изборите в София: Всички нови членове на Столичния общински съвет

площадът при руски паметник в софия Новите районни кметове на София: Всички резултати от балотажите


Костадин Димитров - новият кмет на Пловдив Новата местна власт в Пловдив: Нов кмет, пробив за ПП-ДБ и трудно формиране на мнозинство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024