Местните избори пренареждат властта в Пловдив, макар че ГЕРБ отново ще има кмет. Но той ще трябва да управлява с Общински съвет, съставен от осем партии и коалиции, в който партията му вече не доминира чувствително.

Този път кметът се казва Костадин Димитров. Партията отказа да издигне кандидатурата на досегашния си градоначалник Здравко Димитров на фона на напрежение между него и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той още през февруари поиска оставката на своя кмет заради серия от проблеми и скандали в града.

"Обичам го, уважавам го, но не се справи и ни създаде проблем!", каза тогава Борисов по адрес на Димитров.

Кой е Костадин Димитров?

48-годишният Димитров вече има опит в местната власт - три поредни мандата е кмет на район "Тракия", като на изборите през 2019 г. печели убедително още на първи тур. Преди това е работил като заместник-кмет в район "Централен" и в частния сектор.

Има завършен магистър по математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

В биографията на Димитров освен политическата дейност се споменават и неговите постижения в спорта. Той е дългогодишен състезател по таекуон-до ITF - републикански шампион, член на Националния отбор, международен инструктор, съдия и треньор. Димитров е вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF.

В началото на предизборната си кампания той очерта като свои приоритети изграждането на нов мост над река Марица, разширение на Околовръстното шосе и работа за по-удобен градски транспорт.

Димитров успя да победи конкуренция от 17 други кандидати за кметското място. На балотажа на 5 ноември той спечели срещу основния си опонент - Ивайло Старибратов (ПП-ДБ), с 8530 гласа. Процентната разлика между двамата при 100% обработени протоколи е 12,47%.

Как изглежда Общинският съвет

Как точно ще се управлява Пловдив засега остава сложен въпрос - не само защото се отнася до бъдещето, но и заради факта, че нито една от избраните партии и коалиция в Общинския съвет няма мнозинство. В 51-членния местен парламент влизат общо осем политически формации:

  • ГЕРБ - 13 общински съветници
  • "Продължаваме промяната-Демократична България" - 10 общински съветници
  • "Съединени за Пловдив" - 8 общински съветници
  • "Браво, Пловдив" (Българска прогресивна линия) - 5 общински съветници
  • "Възраждане" - 5 общински съветници
  • "БСП за България" - 4 общински съветници
  • "Има такъв народ" - 4 общински съветници
  • ДПС - 2 общински съветници

За мнозинство в Общинския съвет в Пловдив са необходими 26 гласа. Разбивката показва, че ще се налагат "тройни коалиции" за взимане на решения, ако гласуват всички съветници.

В сравнение с местните избори през 2019 г. ГЕРБ губи общински места в Пловдив, като сега ще разполага с 4 мандата по-малко. От своя страна, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) увеличава подкрепата си - досега формацията беше представлявана в Общинския съвет от 4-ма общински съветници на "Демократична България".

"БСП за България" също губи места в Пловдив - на тези избори тя ще има с 3-ма съветници по-малко. От останалите парламентарно представени партии за първи път репрезентация в местния парламент ще имат "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Съединени за Пловдив" - коалицията, която този път издигна бившия кмет Славчо Атанасов, но той остана трети, вече подкрепи ГЕРБ и Димитров за балотажа. Очаква се да подкрепят ГЕРБ и в общинския съвет, както досега правеха общинските съветници от партиите, които формираха коалицията и имаха представителство в местния парламент преди изборите. Според местни сметки от ГЕРБ ще могат за разчитат и на гласове от друга местна коалиция - "Браво, Пловдив", поне по теми.

Кой ще управлява районите в Пловдив?

Освен че увеличава подкрепата си в изборите за Общински съвет, ПП-ДБ постига пробив и при вота за районни кметове, където взима два от шестте района в града. Районите "Западен" и "Северен" ще се управляват от кметове на обединението.

В "Западен" е избрана Тони Стойчева с 48.31% срещу Антон Славов (ГЕРБ), който събира 46.36% подкрепа. Стойчева е местен адвокат и активист, участник в протести срещу презастрояването в парк "Отдих и култура" до Гребната база.

В "Северен" печели бившият депутат от "Продължаваме промяната" Венцислава Любенова. Тя води с 48.28% пред Илиян Лалев (ГЕРБ). Досегашният районен кмет от ГЕРБ Стоян Алексиев се беше кандидатирал от друга партия (Д3), но отпадна още на първи тур.

Останалите четири района в Пловдив ще се ръководят от кадри на ГЕРБ:

  • Район "Централен" ще продължи да се управлява от Георги Стаменов.
  • Район "Южен" остава при ГЕРБ под ръководството на Атанас Кунчев
  • Район "Тракия", който до момента беше управляван от новоизбрания кмет Костадин Димитров, сега отива при Георги Гатев.
  • Район "Източен" ще се управлява от Емил Русинов.

Васил Терзиев (ПП-ДБ) е новият кмет на София Новата местна власт в София: ПП-ДБ поема контрола след 18 г. управление на ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024