Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви създаването на нова социална мрежа, наречена "TRUTH Social". Проектът ще е част от Trump Media & Technology Group и ще излезе на пазара приблизително една година след като Twitter и Facebook забраниха на Тръмп да ползва услугите им заради провокирането на щурма срещу Капитолия. 

Приложението засега работи само за хора с покани и е налично само в App Store на Apple. Изображенията му показват, че TRUTH Social е почти пълно копие на визията на Twitter. 

Trump Media & Technology Group планира и да пусне стрийминг платформа с абонаментна такса, по която ще се излъчват само развлекателни програми, в които няма "либерално" съдържание. Начело на тази услуга застава Скот Сейнт Джон, който е работил като изпълнителен продуцент на американската версия на "Сделка или не" и "Америка търси талант". 

Доналд Тръмп публикува позиция, в която описва новата социална мрежа като "бунт срещу тиранията на технологичните гиганти". 

"Живеем в свят, в който талибаните имат огромно присъствие в Twitter, но вашият любим американски президент беше заглушен. Това е неприемливо", пише той .

Блокирането на акаунта на Тръмп в Twitter беше сериозен проблем за него, тъй като в продължение на повече от десетилетие той използваше мрежата като основен инструмент за разпространение на посланията си - включително по време на президентския си мандат. 

Размириците на 6 януари, за които Доналд Тръмп така и не пое отговорност, накараха Facebook и Twitter да го отстранят от своите платформи. Оттогава той направи няколко опита да се върне чрез съдебни жалби. Забраната за ползване на Twitter е безсрочна заради "риска от бъдещи провокации към насилие", докато Facebook съкрати наказанието му до 2 години. 

През май беше пуснат и блогът му "From the Desk of Donald J. Trump", но доста бързо Тръмп се отказа от него. 

Част от обкръжението на бившия президент опита да събере подкрепа за нова социална мрежа на име Gettr, но отново не успя да разшири тази платформа в достатъчно голям мащаб. 

75-годишният Тръмп опитва да запази позицията си на най-влиятелна фигура в Републиканската партия. Той не изключва възможността да се кандидатира за президент през 2024 г., но засега не е правил официални изявления за бъдещите си политически планове. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект