Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви създаването на нова социална мрежа, наречена "TRUTH Social". Проектът ще е част от Trump Media & Technology Group и ще излезе на пазара приблизително една година след като Twitter и Facebook забраниха на Тръмп да ползва услугите им заради провокирането на щурма срещу Капитолия.

Приложението засега работи само за хора с покани и е налично само в App Store на Apple. Изображенията му показват, че TRUTH Social е почти пълно копие на визията на Twitter.

Trump Media & Technology Group планира и да пусне стрийминг платформа с абонаментна такса, по която ще се излъчват само развлекателни програми, в които няма "либерално" съдържание. Начело на тази услуга застава Скот Сейнт Джон, който е работил като изпълнителен продуцент на американската версия на "Сделка или не" и "Америка търси талант".

Доналд Тръмп публикува позиция, в която описва новата социална мрежа като "бунт срещу тиранията на технологичните гиганти".

"Живеем в свят, в който талибаните имат огромно присъствие в Twitter, но вашият любим американски президент беше заглушен. Това е неприемливо", пише той .

Блокирането на акаунта на Тръмп в Twitter беше сериозен проблем за него, тъй като в продължение на повече от десетилетие той използваше мрежата като основен инструмент за разпространение на посланията си - включително по време на президентския си мандат.

Размириците на 6 януари, за които Доналд Тръмп така и не пое отговорност, накараха Facebook и Twitter да го отстранят от своите платформи. Оттогава той направи няколко опита да се върне чрез съдебни жалби. Забраната за ползване на Twitter е безсрочна заради "риска от бъдещи провокации към насилие", докато Facebook съкрати наказанието му до 2 години.

През май беше пуснат и блогът му "From the Desk of Donald J. Trump", но доста бързо Тръмп се отказа от него.

Част от обкръжението на бившия президент опита да събере подкрепа за нова социална мрежа на име Gettr, но отново не успя да разшири тази платформа в достатъчно голям мащаб.

75-годишният Тръмп опитва да запази позицията си на най-влиятелна фигура в Републиканската партия. Той не изключва възможността да се кандидатира за президент през 2024 г., но засега не е правил официални изявления за бъдещите си политически планове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024