Новата стратегия на Дания: Постепенно връщане към нормалността Снимка: © getty images

Дания ще бъде първата страна в Европа, която планира да отвори отново детските си градини и началните училища, след като занятията бяха спрени на 12 март заради епидемията от коронавируса.

Министър-председателят Мете Фредериксен обяви, че правителството иска да върне децата до 5 клас обратно в училище, защото полагането на грижи за тях у дома създава сериозни трудности на работещите родители.

Тя определи решението си като "първа и внимателна фаза в отварянето на Дания, която изисква да проявим отговорност и да запазим стабилно ниво на броя на пациентите не само през тази седмица, но и през следващите седмици".

Фредериксен посочва, че след Великден (12 април) ще бъде направена повторна оценка на ситуацията и ако заболеваемостта се повиши, карантината в страната ще бъде удължена. Ако данните покажат, че епидемията е под контрол, работата на детските градини и училищните занятия до 5 клас ще се възстановят от 15 април.

Дания беше една от първите европейски държави, които затвориха границите си, за да ограничат болестта.

"Отварянето на училищата и услугите за най-малките ще даде възможност на родителите да работят необезпокоявано. Това е важно, защото много задачи остават недовършени. Разбирам, че както някои родители, така и някои учители ще се притесняват да не се заразят. Затова децата и възрастните трябва да прекарват колкото може повече време навън. Трябва да се поддържа и по-голяма дистанция между децата, когато са в класните стаи. Ще трябва да се поддържа по-висока хигиена. А ако почувствате дори най-малко здравословно неразположение, тогава ще си останете у дома", каза Фредериксен на брифинг в понеделник вечер.

Мерките за изолация в Дания бяха въведени още на 12 март, когато в страната бяха установени малко над 670 случая на заболели от коронавирус пациенти. Сега правителството се надява, че внимателното вдигане на най-строгите ограничения ще позволи на част от хората да се връщат на работните си места по-често, "ако следват общите препоръки за подходящо поведение".

Учениците от 6 клас до последното ниво на средното образование ще се върнат на училище не по-рано от 10 май. Годишните изпити ще бъдат отменени. Църквите, библиотеките, спортните зали, търговските центрове и други обществени места остават затворени до 10 май. В сила остава и мярката за затваряне на държавните граници. Забранени са и събиранията на повече от 10 души на едномясто.

Остават забраните и за ресторанти, барове, кафенета и фризьорски салони. Всички големи публични събития - включително летните музикални фестивали - са отменени, като ограничението за провеждането им важи поне до месец август.

"Не вярвам, че ще можем да се върнем към същата Дания, която познавахме преди коронавируса. Но е важно и да не държим Дания затворена прекалено дълго време", казва Фредериксен.

Политиката на Дания е да планира постепенно връщане към нормалната всекидневна активност с повишена лична отговорност към спазването на правилата за социално дистанциране и хигиена.

"Знаем, че здравната система няма да се разпадне, но това почива на една важна предпоставка - хората трябва да продължат да спазват препоръките да мият ръцете си и да прикриват устата си при кихане и кашляне. Трябва да се пазим взаимно, в противен случай рискуваме да попаднем в рисковата зона", казва Кор Мьолбак от службата за инфекциозни болести на Дания.

Той отхвърля съмненията, че вдигането на мерките представлява бавен преход към стратегията за стаден имунитет.

"Нашата стратегия е да гарантираме, че кривата на инфекциите ще бъде прекъсната. Това не е стратегия за придобиване на имунитет, а за гарантиране, че хората няма да се разболеят", казва той.

Лекари-имунолози от Дания обаче предупреждават, че решението може да се окаже прибързано и рисковано.

"Не знаем колко тежък е ефектът на инфекцията сред по-малките деца. Властите действат на сляпо. Има опасност епидемията да се усили отново", казва проф. Алан Рандруп Томсен от Университета в Копенхаген.

Правителството разчита на математически модели, които показват, че само 1,8% от децата в Дания вероятно са заразени с коронавирус, докато 10-11% от възрастните в страната може да са носители на инфекцията.

Промяната в стратегията на Дания дойде ден след като Австрия анонсира намерения да отвори някои магазини през следващата седмица. Очаква се до дни Норвегия също да обяви своя план за евентуално отваряне на училища и други институции. Здравният министър на страната обяви, че засега епидемията е под контрол, като показателят за нивото на разпространение е сведен под единица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022