Снимка: © Unsplash

Над 20 хиляди учители са поискали да бъдат тествани срещу Covid-19 в началото на новата учебна година. Тя започва присъствено на 15 септември, като планът на Министерството на образованието е учениците този път да останат максимално дълго в класните стаи.

Последните данни за броя на ваксинираните учители са от 27 август и сочат, че малко над 30% от тях са имунизирани, а други 20 на сто са преболедували коронавируса. „Имаме общо над 50% учители с някакъв имунитет“, заяви министърът на образованието проф. Николай Денков пред bTV.

„Училищата са напълно готови, откриваме учебната година присъствено навсякъде, спазвайки мерките – децата ще са на разстояние, няма да смесваме випуски, родителите на първокласниците ще са в специални зони“, припомни той последната си заповед. Тя гласи още, че трябва да се създаде организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата за отделните випуски.

Всяко училище има правомощията да решава дали да премине към пълно онлайн обучение, или да действа присъствено. Това ще се решава от педагогическите съвети, но ако има 10% заболели или карантинирани ученици, то директорът трябва да уведоми МОН, че се преминава към дистанционно обучение.

На въпрос на зрители защо новите мерки повтарят миналогодишните, Николай Денков отговори, че това не е вярно – „сега философията е съвсем различна“. „Миналата година имаше решение на централно ниво, сега мерките са различни. Новото е това, че даваме възможност на всяко училище да действа само, ние от МОН следим информацията за всяко учебно заведение, педагогическите съвети поемат инициативата и ако нямаме болни, няма да затваряме. Знам за случай от миналата година за затваряне без нито един заболял, защото мерките бяха на национално ниво“.

Ако има един болен ученик, трябва да се карантинират всички контактни лица от класа му, „но няма да затваряме училища в цялата област при такъв сценарий“, добави министърът.

Той каза, че ако 90% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, то проби за Covid ще им се вземат всяка седмица. Има три вида налични тестове, осигурени от здравните власти – т. нар. „близалки“, които са на принципа на пуловете и проверяват дали има заразен сред няколко проби, със секрет от гърлото и със секрет от носа.

На въпрос дали е възможен масов скрийнинг на децата и ако над 80% от тях имат антитела, да не се носят маски, Николай Денков каза, че това няма как да се случи в България, защото е нужно масово съгласие от страна на родителите.

Маските не са задължителни за учениците от 1. до 4. клас, освен в междучасията и общите пространства на училището. Останалите трябва да ги носят и в час, а учителите са освободени от мярката при спазване на дистанция в клас от 1,5 м между тях и децата.

Според Денков – РЗИ няма да правят проверки в класните стаи за това кой носи маска и кой не, а отговорността е на родителите, на учителите и на самите ученици. Контролът на входа ще бъде отговорност на директора на училището.

Министърът каза, че ваксинираните ученици у нас са около 1,5-2%. Препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna са разрешени за употреба във възрастовата група 12+ и той призова родителите да убедят децата си, че трябва да се имунизират.

Проф. Денков подкрепя и мярката, наложена от Медицинския университет в Пловдив – на лекциите да присъстват само студенти с Covid-сертификат.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"