Новата учебна година започва с 30% ваксинирани учители и 20% преболедували Снимка: © Unsplash

Над 20 хиляди учители са поискали да бъдат тествани срещу Covid-19 в началото на новата учебна година. Тя започва присъствено на 15 септември, като планът на Министерството на образованието е учениците този път да останат максимално дълго в класните стаи.

Последните данни за броя на ваксинираните учители са от 27 август и сочат, че малко над 30% от тях са имунизирани, а други 20 на сто са преболедували коронавируса. „Имаме общо над 50% учители с някакъв имунитет“, заяви министърът на образованието проф. Николай Денков пред bTV.

„Училищата са напълно готови, откриваме учебната година присъствено навсякъде, спазвайки мерките – децата ще са на разстояние, няма да смесваме випуски, родителите на първокласниците ще са в специални зони“, припомни той последната си заповед. Тя гласи още, че трябва да се създаде организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата за отделните випуски.

Всяко училище има правомощията да решава дали да премине към пълно онлайн обучение, или да действа присъствено. Това ще се решава от педагогическите съвети, но ако има 10% заболели или карантинирани ученици, то директорът трябва да уведоми МОН, че се преминава към дистанционно обучение.

На въпрос на зрители защо новите мерки повтарят миналогодишните, Николай Денков отговори, че това не е вярно – „сега философията е съвсем различна“. „Миналата година имаше решение на централно ниво, сега мерките са различни. Новото е това, че даваме възможност на всяко училище да действа само, ние от МОН следим информацията за всяко учебно заведение, педагогическите съвети поемат инициативата и ако нямаме болни, няма да затваряме. Знам за случай от миналата година за затваряне без нито един заболял, защото мерките бяха на национално ниво“.

Ако има един болен ученик, трябва да се карантинират всички контактни лица от класа му, „но няма да затваряме училища в цялата област при такъв сценарий“, добави министърът.

Той каза, че ако 90% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, то проби за Covid ще им се вземат всяка седмица. Има три вида налични тестове, осигурени от здравните власти – т. нар. „близалки“, които са на принципа на пуловете и проверяват дали има заразен сред няколко проби, със секрет от гърлото и със секрет от носа.

На въпрос дали е възможен масов скрийнинг на децата и ако над 80% от тях имат антитела, да не се носят маски, Николай Денков каза, че това няма как да се случи в България, защото е нужно масово съгласие от страна на родителите.

Маските не са задължителни за учениците от 1. до 4. клас, освен в междучасията и общите пространства на училището. Останалите трябва да ги носят и в час, а учителите са освободени от мярката при спазване на дистанция в клас от 1,5 м между тях и децата.

Според Денков – РЗИ няма да правят проверки в класните стаи за това кой носи маска и кой не, а отговорността е на родителите, на учителите и на самите ученици. Контролът на входа ще бъде отговорност на директора на училището.

Министърът каза, че ваксинираните ученици у нас са около 1,5-2%. Препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna са разрешени за употреба във възрастовата група 12+ и той призова родителите да убедят децата си, че трябва да се имунизират.

Проф. Денков подкрепя и мярката, наложена от Медицинския университет в Пловдив – на лекциите да присъстват само студенти с Covid-сертификат.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023