Новата учебна година започва с 30% ваксинирани учители и 20% преболедували Снимка: © Unsplash

Над 20 хиляди учители са поискали да бъдат тествани срещу Covid-19 в началото на новата учебна година. Тя започва присъствено на 15 септември, като планът на Министерството на образованието е учениците този път да останат максимално дълго в класните стаи.

Последните данни за броя на ваксинираните учители са от 27 август и сочат, че малко над 30% от тях са имунизирани, а други 20 на сто са преболедували коронавируса. „Имаме общо над 50% учители с някакъв имунитет“, заяви министърът на образованието проф. Николай Денков пред bTV.

„Училищата са напълно готови, откриваме учебната година присъствено навсякъде, спазвайки мерките – децата ще са на разстояние, няма да смесваме випуски, родителите на първокласниците ще са в специални зони“, припомни той последната си заповед. Тя гласи още, че трябва да се създаде организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата за отделните випуски.

Всяко училище има правомощията да решава дали да премине към пълно онлайн обучение, или да действа присъствено. Това ще се решава от педагогическите съвети, но ако има 10% заболели или карантинирани ученици, то директорът трябва да уведоми МОН, че се преминава към дистанционно обучение.

На въпрос на зрители защо новите мерки повтарят миналогодишните, Николай Денков отговори, че това не е вярно – „сега философията е съвсем различна“. „Миналата година имаше решение на централно ниво, сега мерките са различни. Новото е това, че даваме възможност на всяко училище да действа само, ние от МОН следим информацията за всяко учебно заведение, педагогическите съвети поемат инициативата и ако нямаме болни, няма да затваряме. Знам за случай от миналата година за затваряне без нито един заболял, защото мерките бяха на национално ниво“.

Ако има един болен ученик, трябва да се карантинират всички контактни лица от класа му, „но няма да затваряме училища в цялата област при такъв сценарий“, добави министърът.

Той каза, че ако 90% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, то проби за Covid ще им се вземат всяка седмица. Има три вида налични тестове, осигурени от здравните власти – т. нар. „близалки“, които са на принципа на пуловете и проверяват дали има заразен сред няколко проби, със секрет от гърлото и със секрет от носа.

На въпрос дали е възможен масов скрийнинг на децата и ако над 80% от тях имат антитела, да не се носят маски, Николай Денков каза, че това няма как да се случи в България, защото е нужно масово съгласие от страна на родителите.

Маските не са задължителни за учениците от 1. до 4. клас, освен в междучасията и общите пространства на училището. Останалите трябва да ги носят и в час, а учителите са освободени от мярката при спазване на дистанция в клас от 1,5 м между тях и децата.

Според Денков – РЗИ няма да правят проверки в класните стаи за това кой носи маска и кой не, а отговорността е на родителите, на учителите и на самите ученици. Контролът на входа ще бъде отговорност на директора на училището.

Министърът каза, че ваксинираните ученици у нас са около 1,5-2%. Препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna са разрешени за употреба във възрастовата група 12+ и той призова родителите да убедят децата си, че трябва да се имунизират.

Проф. Денков подкрепя и мярката, наложена от Медицинския университет в Пловдив – на лекциите да присъстват само студенти с Covid-сертификат.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024