Държавните оръжейни заводи ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" са с ново ръководство две седмици след смяната на властта, а последният опит на Корнелия Нинова да направи промени в НИТИ-Казанлък е спрян.

Решението е взето веднага след смяната на управлението в Държавната консолидационна компания (ДКК), която е на подчинение на министъра на икономиката Никола Стоянов.

Изпълнителен директор на ДКК вече ще бъде адвокат Венцислав Димитров - човекът, който саботира пресконференцията на предшественичката си Смиляна Нитова-Кръстева преди няколко седмици.

На свой ред Кръстева обвини ДКК в "беззаконие, своеволие и некомпетентност" и заплаши да изпрати "всичко в съда", твърдейки, че новият директор на компанията нямал право да заема публична длъжност, защото е "уволнен заради несправяне с работата си".

"Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори", твърди Кръстева (която е водач на листа на БСП на парламентарния вот). Самата тя остава член на борда на ДКК, но в управлението влизат още двама нови представители - Иван Зангочев и Костадинка Кърджиева.

Във ВМЗ Сопот ще се върне Иван Стоенчев, който беше освободен през юни 2022 г. заедно с действащия министър на икономиката Никола Стоянов от Корнелия Нинова.

Стоенчев е описан като "човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове".

В управлението на компанията попадат още Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Двама от тях са юристи, Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, а Николай Николов е посочен като бивш "мениджър бюджетиране и ценообразуване в Централното управление на Крайслер в Канада".

В борда на "Кинтекс", чийто директор Александър Михайлов също беше уволнен със скандал от Корнелия Нинова, ще бъдат назначени четирима нови членове - Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев. От старото ръководство остава само един човек - Пламен Пешев, който отказал да гласува за изплащане на големи суми към офшорна компания в Дубай. Сигнал за предполагаеми злоупотреби с тези разходи беше подаден от Михайлов след отстраняването му от длъжност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.