Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Държавните оръжейни заводи ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" са с ново ръководство две седмици след смяната на властта, а последният опит на Корнелия Нинова да направи промени в НИТИ-Казанлък е спрян.

Решението е взето веднага след смяната на управлението в Държавната консолидационна компания (ДКК), която е на подчинение на министъра на икономиката Никола Стоянов.

Изпълнителен директор на ДКК вече ще бъде адвокат Венцислав Димитров - човекът, който саботира пресконференцията на предшественичката си Смиляна Нитова-Кръстева преди няколко седмици.

На свой ред Кръстева обвини ДКК в "беззаконие, своеволие и некомпетентност" и заплаши да изпрати "всичко в съда", твърдейки, че новият директор на компанията нямал право да заема публична длъжност, защото е "уволнен заради несправяне с работата си".

"Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори", твърди Кръстева (която е водач на листа на БСП на парламентарния вот). Самата тя остава член на борда на ДКК, но в управлението влизат още двама нови представители - Иван Зангочев и Костадинка Кърджиева.

Във ВМЗ Сопот ще се върне Иван Стоенчев, който беше освободен през юни 2022 г. заедно с действащия министър на икономиката Никола Стоянов от Корнелия Нинова.

Стоенчев е описан като "човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове".

В управлението на компанията попадат още Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Двама от тях са юристи, Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, а Николай Николов е посочен като бивш "мениджър бюджетиране и ценообразуване в Централното управление на Крайслер в Канада".

В борда на "Кинтекс", чийто директор Александър Михайлов също беше уволнен със скандал от Корнелия Нинова, ще бъдат назначени четирима нови членове - Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев. От старото ръководство остава само един човек - Пламен Пешев, който отказал да гласува за изплащане на големи суми към офшорна компания в Дубай. Сигнал за предполагаеми злоупотреби с тези разходи беше подаден от Михайлов след отстраняването му от длъжност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024