Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Държавните оръжейни заводи ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" са с ново ръководство две седмици след смяната на властта, а последният опит на Корнелия Нинова да направи промени в НИТИ-Казанлък е спрян.

Решението е взето веднага след смяната на управлението в Държавната консолидационна компания (ДКК), която е на подчинение на министъра на икономиката Никола Стоянов.

Изпълнителен директор на ДКК вече ще бъде адвокат Венцислав Димитров - човекът, който саботира пресконференцията на предшественичката си Смиляна Нитова-Кръстева преди няколко седмици.

На свой ред Кръстева обвини ДКК в "беззаконие, своеволие и некомпетентност" и заплаши да изпрати "всичко в съда", твърдейки, че новият директор на компанията нямал право да заема публична длъжност, защото е "уволнен заради несправяне с работата си".

"Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори", твърди Кръстева (която е водач на листа на БСП на парламентарния вот). Самата тя остава член на борда на ДКК, но в управлението влизат още двама нови представители - Иван Зангочев и Костадинка Кърджиева.

Във ВМЗ Сопот ще се върне Иван Стоенчев, който беше освободен през юни 2022 г. заедно с действащия министър на икономиката Никола Стоянов от Корнелия Нинова.

Стоенчев е описан като "човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове".

В управлението на компанията попадат още Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Двама от тях са юристи, Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, а Николай Николов е посочен като бивш "мениджър бюджетиране и ценообразуване в Централното управление на Крайслер в Канада".

В борда на "Кинтекс", чийто директор Александър Михайлов също беше уволнен със скандал от Корнелия Нинова, ще бъдат назначени четирима нови членове - Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев. От старото ръководство остава само един човек - Пламен Пешев, който отказал да гласува за изплащане на големи суми към офшорна компания в Дубай. Сигнал за предполагаеми злоупотреби с тези разходи беше подаден от Михайлов след отстраняването му от длъжност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024