Новата звезда на Америка - губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо Снимка: © Getty Images

Понякога не се иска много - малко приличие и състрадание. Всеки ден губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо разяснява на града и на щата ситуацията с Covid-19 и демонстрира точно това.

Той е новият любимец на Америка, макар не всички да го харесват. Някои го намират за суетен. Куомо обаче е харизматичен тип, който може да разплаче публиката.

Особено с изказвания като това: "Ще се борим за всеки един човешки живот, който можем да спасим." След това той благодари на лекари, медицински сестри, полицаи, пожарникари, на всички мъже и жени, "които преодоляват собствения си страх, за да помогнат - дори не на собствените си семейства, а нашите семейства, вашите семейства".

Ню Йорк е променен, призрачно тих и празен. Магията на Ню Йорк я няма. За нея напомнят само цъфналите дървета в парковете и тъмносиньото небе над Световния търговски център и сградата на "Крайслер". Ако все пак се срещат хора, те се избягват взаимно. Асансьори, хранителни стоки, писма - всичко може да е заразно. Градът е тесен. Заплаха за самия себе си - Ню Йорк се страхува от Ню Йорк.

На тази сцена Андрю М. Куомо играе ролята на живота си. Всеки ден преди обед, обикновено в 11:15 ч., губернаторът демократ излиза пред журналистите. Никога не говори излишно.

Куомо знае, че трябва да е обран в реакциите си. Понякога е позитивен към Тръмп, защото има нужда от него и от правителството. Но когато Тръмп казва, че иска да отвори отново Америка за бизнеса, въпреки че процентът на заразените се е увеличил драстично, Куомо контрира:

"Какво би трябвало да е това, нещо като съвременна дарвинистка теория за естествения подбор ли?"

Куомо се бори за военни кораби, които да могат да бъдат превърнати в болници по река Хъдсън. За респиратори, за маски и ръкавици.

По време на публичните си изяви, той споменава дъщерите си, чиито свят в момента е разтърсен за първи път. Те нямат представа в какъв свят ще живеят след няколко години, казва Куомо. “Продължаваме да си говорим за това, изслушаме се един друг - в крайна сметка тази ситуация ще ги направи по-силни, защото те ще знаят кое е важното в живота. Ще бъдат по-добри граждани.”

По данни на университета "Джон Хопкинс" в САЩ има над 110 хиляди заразени като почти половината от тях са в щата Ню Йорк.

"Все още сме само в началото", казва Куомо: "Трябва да се въоръжим за това, което идва."

Куомо е роден в Куинс през 1957 г .Произхожда от семейство политици. Неговите баби и дядовци са италиански имигранти, баща му Марио е губернатор на Ню Йорк от 1983 до 1994 г. Андрю завършва право, бил е окръжен прокурор в Манхатън, после адвокат, а след това Бил Клинтън го прави строителен министър. През 2006-а става главен прокурор на Ню Йорк през 2006 г., постът е комбинация между министър на правосъдието и главен прокурор. През 2011-а е избран за първи път за губернатор. В Ню Йорк, за разлика от повечето други щати, няма ограничения в броя на мандатите.

Андрю Куомо не може да се оплаче от липса на критици. Той не премахва партийните олигархии, а по-скоро ги измисля. И не пропуска повод да се заяде с кмета на Ню Йорк Бил де Блазио. Той изобщо не е перфектен и не би бил по-добър кандидат-президент от Джо Байдън през ноември, защото либералите от източното крайбрежие не могат да спечелят гласовете на средния Запад. Но Куомо е героят на Америка през тези седмици, а те са безспорно важни.

Контрастът с Тръмп носи блясък на Андрю Куомо и прави толкова популярен хаштага в Twitter „Куомо за президент“. Само преди 6 седмицаи Тръмп каза, че в Съединените щати имат 15 случая на корона вирус, че той не иска повече и че те няма да стават повече, както и че скоро ще бъдат нула: “Всичко е под контрол".

След това обаче вирусът дойде.

Тръмп трябваше да отмени изявите си в рамките на предизборната кампания и да спре да се явява пред големи групи хора. Трибуна на предизборната му кампания станаха ежедневните му пресконференции от стаята със сините столове в северозападното крило на Белия дом; "О, започнах да харесвам тази стая", казва Тръмп, удължавайки появите си до 90 минути. Сценарият е горе-долу следният:

Първо Тръмп чете нещо, което му е написал или зет му Джаред Къшнер, или някой от другите му съветници - тип държавнически думи, които излизат от устата на президента доста сковано. След това идва частта, в която Тръмп говори свободно, като в предизборна кампания. Тогава става злобен и саркастичен, също както преди няколко седмици, когато изтърси: "О, Ромни е в карантина?! Това е много тъжно."

Всичко това е като връщане на дигиталната политика обратно в аналоговия свят. Все едно Twitter фийда на Тръмп се прехвърля в реалността. Във времена на криза са необходими бързи, ясни решения, насоки и координация между отделните щати. Но за това няма как да стигне времето, ако най-важната задача на президента за деня е политическото му представление.

В управлението на кризата с Covid-19 при Тръмп липсва последователност. В началото вирусът беше просто баналност, а след това стана най-лошия от всички врагове. Тръмп търпи и директни загуби, защото неговите хотели и клубове не работят и вече е убеден, че икономиката трябва да започне да работи отново. При това "много скоро, много по-рано от очакваното", защото „лекарството не трябва да е по-лоша от болестта“.

Губернатор Куомо, напротив, е защитник на тезата, че първо трябва да се намери лекарство. Достатъчно трудно е да убедим разпокъсано общество като американското, че трябва да прояви търпение и да мисли в интерес на общото благо, смята Куомо.

Братът на Андрю Куомо - Крис, е водещ със собствено предаване в праймтайма на CNN. Предаването му се казва Cuomo Prime Time и започва точно в 21:00, на гърба на шоуто на Шон Ханити по FOX - Ханити е една от емблемите на FOX, консервативен политически коментатор и яростен привърженик на Доналд Тръмп. Крис Куомо, очаквано, е обратното на Ханити. Слогънът на предаването му е "Let's get after it”. Образът му в Instagram редува екранните му изяви с тренировки по фитнес, където обикновено е с черен т-шърт и демонстрира впечатляващи бицепси.

Андрю Куомо рядко се появява в шоуто на брат си Крис, но през тези тежки дни нещата се промянят.

- Губернаторе...- казва малкият брат.

- Хм? - промърморва големият.

Диалог, превърнал се в уникално телевизионно забавление за страдащата Америка:

- Губернаторе, обичам те и не забравяй да се обадиш на мама, винаги трябва да се намира време за това!

- Направих го!

- Мама казва друго. Пази се, обичам те!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024