Новата звезда на гимнастиката: 18-годишно момиче "наследи" златото на Симон Байлс  Снимка: © Getty Images

18-годишната американска гимнастичка Суниса Лий спечели златния медал в многобоя на Олимпийските игри в Токио.

Това е петата поредна шампионска титла на САЩ в тази дисциплина от 2004 г. насам и идва ден след неочакваното решение на фаворитката Симон Байлс да се откаже от участие в турнира, за да се погрижи за психическото си здраве.

Суниса Лий успя да завоюва златния медал с по-добро постижение от Ребека Андраде (Бразилия, сребро) и Ангелина Мелникова (Русия, бронз).

Тийнейджърката е първата олимпийска състезателка в отбора на Съединените щати, чиито предшественици са емигранти от етническата група хмонги. И двамата родители на златната медалистка се преселват от Лаос в Америка още като деца през 70-те години. Когато Суниса е на две години, майка й започва връзка с мъж на име Джон Лий, като той поема бащинството на момичето.

Само няколко дни преди гимнастичката да се яви на първото Национално първенство за жени през 2019 г., баща й претърпява тежък инцидент при падане от дърво, заради който той остава парализиран от кръста надолу. Независимо от семейната криза Суни Лий завършва втора след Симон Байлс в многобоя, като успява да се класира на първо място в състезанието на успоредка.

Суниса Лий гимнастика

Две години по-късно, внезапният отказ на Байлс от състезанието попречи на момичетата от САЩ да спечелят злато в отборната надпревара, но отвори вратите към първото място за нови надежди като Суниса Лий.

Ден преди да спечели многобоя, Лий коментира, че решението на Байлс да се оттегли заради липсата на психическа подготовка за Игрите е напрегнала и нея, и съотборничките й.

"По дяволите, това е Симон Байлс. Та тя носи целия тим на гърба си. Не знаехме какво да правим в този момент. Беше много стресиращо, но съм горда от постигнатото“, казваше тя.

От 2013 г. досега Байлс печелеше всички големи международни състезания с изключение на световното от 2017 г. - година след триумфа си на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Неслучайно залозите за това, че шампионката ще защити титлата си и в Токио, бяха много високи.

Суниса Лий обаче се възползва от откритата възможност по най-добрия възможен начин.

Новата звезда на гимнастиката: 18-годишно момиче "наследи" златото на Симон Байлс

ESPN посочват, че 18-годишната медалистка е страдала от травма на глезена само до преди месец. Дори това не е попречило тя да постигне по-добър резултат от Симон Байлс във втория ден на олимпийските квалификации на американските гимнастици в края на юни 2021.

Суниса Лий е завършила средното си образование само преди месец, а занапред й предстои да учи в Университета в Обърн, Алабама, и ще се състезава от техния отбор.

"Суниса вероятно е най-награждаваната гимнастичка, която сме привличали. Тя има богатството на международния опит и успех, като демонстрира някои от най-динамичните умения в света на спорта", казва главният треньор на университетския тим.


"Тя също е човек": Чудото на гимнастиката се отказа от два финала в Токио заради психичното си здраве


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024