Novavax е петата одобрена ваксина срещу Covid-19 в ЕС Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви в понеделник, че експертите ѝ са препоръчали на Европейската комисия да одобри ваксината срещу Covid-19 на Novavax.

След като ЕК вземе решението, което по принцип е в синхрон с това на специалистите от ЕМА, препаратът ще стане петият срещу коронавирус, одобрен за употреба в ЕС. Останалите са на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson&Johnson.

Ваксината на американската компания Novavax използва по-конвенционална технология (протеинова) от другите препарати и се предполага, че ще бъде използвана предимно в развиващите се срани, които нямат достъп до голямо количество препарати. ЕС вече е закупил 200 милиона дози.

Novavax съобщи, че ефикасността ѝ срещу коронавирус е 90,4%. Компанията проведе клиничните проучвания в Северна Америка и ще започне доставки към Европа през януари 2022 г.

Novavax използва подобна технология като при ваксините за Хепатит Б и магарешка кашлица. Препаратът не трябва да бъде съхраняван при свръхниски температури, което му дава предимство пред други ваксини от гледна точка на логистика и разпространение в държави с лоша инфраструктура.

Препаратът създава копия на шиповия протеин на коронавируса. След това шипът се пречиства и се смесва с вещество, което засилва ефективността на имунната система.

Миналата седмица Световната здравна организация също одобри ваксината, която носи наименованието CovavaxTM.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024