Novavax е петата одобрена ваксина срещу Covid-19 в ЕС Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви в понеделник, че експертите ѝ са препоръчали на Европейската комисия да одобри ваксината срещу Covid-19 на Novavax.

След като ЕК вземе решението, което по принцип е в синхрон с това на специалистите от ЕМА, препаратът ще стане петият срещу коронавирус, одобрен за употреба в ЕС. Останалите са на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson&Johnson.

Ваксината на американската компания Novavax използва по-конвенционална технология (протеинова) от другите препарати и се предполага, че ще бъде използвана предимно в развиващите се срани, които нямат достъп до голямо количество препарати. ЕС вече е закупил 200 милиона дози.

Novavax съобщи, че ефикасността ѝ срещу коронавирус е 90,4%. Компанията проведе клиничните проучвания в Северна Америка и ще започне доставки към Европа през януари 2022 г.

Novavax използва подобна технология като при ваксините за Хепатит Б и магарешка кашлица. Препаратът не трябва да бъде съхраняван при свръхниски температури, което му дава предимство пред други ваксини от гледна точка на логистика и разпространение в държави с лоша инфраструктура.

Препаратът създава копия на шиповия протеин на коронавируса. След това шипът се пречиства и се смесва с вещество, което засилва ефективността на имунната система.

Миналата седмица Световната здравна организация също одобри ваксината, която носи наименованието CovavaxTM.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024