Нови 10 случая на Covid-19 в България за един ден Снимка: © Getty Images

10 нови случая на коронавируса са засечени в България в рамките на 16 март. С това заразените в страната стават 62 души (с два смъртни случая). Две от пробите са направени на жители на с. Василовци (край Лом), всички останали са на пациенти от лечебни заведения в София.

Премиерът Бойко Борисов, началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и всички членове на Националния оперативен щаб са подложени на тестове за Covid-19, като пробите им са отрицателни.

Изследвани са общо 95 души от страната, като четири положителни проби са отчетени в лабораторията на ВМА, а шест - в Националната референтна лаборатория.

Най-голям е броят на хоспитализираните във ВМА - 10 души, двама са приети в "Пирогов", а други двама са в "Александровска".

Пациентите от столичната Белодробна болница са освободени под домашна карантина, тъй като нямат болестни симптоми. Сред тях са и три деца между 4 и 11-годишна възраст. Освободените са разписали декларация, че носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи.

Двама души остават под лекарско наблюдение в Габрово, а четирима - в Плевен.

Ген. Мутафчийски обяви, че е допуснато грубо нарушение на правилата, като доказано болен човек с коронавирус е бил изпратен от Областната болница на Лом в София, за прием в Александровска болница. Пациентът не е върнат, но изпращането на инфекциозен пациент на път е грубо нарушение на мерките за лечение. Със сигурност прокуратурата се е самосезирала, каза той.

Този пациент е присъствал на тържеството във Василовци, което се оказа гнездо на инфекция за множество души. Двама от тях - мъж на 74 г. и съпругата му на 66 г. - починаха след тежки усложнения от коронавируса в "Пирогов".

"Това е безумие, което трябва да се прекрати"

Ген. Мутафчийски отправи призив към всички хора да се въздържат от презапасяване с ненужни лекарствени средства. Той посочи, че започват проверки по всички аптеки за продажба на антибиотици без рецепта, като заяви, че ще бъдат отнемани лицензи при откриване на нарушения. По думите му "антибиотици се продават с тонове, въпреки че с тях не се лекуват вируси".

"В момента се изкупуват безумни количества от неща, които абсолютно не са необходими. Не мога да разбера защо хората се подвеждат по това. Защо изкупуват 10 опаковки "Cetebe" с по пет скатули? Какво ще го правят това нещо? Имайте предвид, че после лекарствата дори не могат да се хвърлят в кофата, защото това е безотговорно. Те не могат да се унищожават по същия начин, както обикновеният боклук. А те ще стигнат до боклука, бъдете сигурни в това нещо. Те са лекарства, които не могат да свършат работа. Това е добре дошло за аптечната мрежа, разбирам. Те ще ви продадат всичко. Но от този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензи за всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други щуротии. Това няма да остане така. Това е безумие, което трябва да се прекрати. Населението се поддава, защото това е скрита реклама, продуктово позициониране. Това ползва само търговците, без да има реално никакъв ефект върху това да се предпазят хората", каза той.

173 хиляди са случаите на зараза с новия коронавирус в глобален мащаб, а починалите хора са 6660.

В Румъния има скок с 19 случая до 158. В Австрия и Белгия има над 1000 случая, в Германия увеличението на дневна база е с 430 случая. В Испания случаите са повече от 8700.

Задължителна карантина ще бъде налагана на всички граждани, които пристигат в България от Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия. Новите страни ще бъдат добавени към сегашния списък от 5 държави (Италия, Испания, Китай, Южна Корея, Иран).

При пристигането на пътници през летища, пристанища или сухопътни граници екипите към гранична полиция ще предоставят декларации за попълване. С тях се поема задължение за налагането на задължителна карантина и се декларира носенето на наказателна отговорност при нарушаване на НК (глоба или лишаване от свобода до 5 г.).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023