Нови 21 болни от коронавирус в България, болница "Токуда" е под карантина Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи на брифинг, че общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в България вече е 163.

Новите 21 заразени са от три града - 18 от тях са в София, в Бургас има още двама, които са контактни на първите, а последният от днешните случаи е в Пещера.

Началникът на ВМА обърна внимание и на младите, като каза, че в страната в момента има осем човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика:

"Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка. Наблюдава се едно безгрижие, което цари все още по улиците и централните части. Витоша е пълна с хора. Цял ден валят обаждания от възмутени граждани за рестрикцията, това е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 човека за един ден."

На въпрос кога се очаква да бъде пикът на заразата, ген. Мутафчийски даде следния коментар:

"Все още вървим в ниската част на кривата, но от вчера започва да се разколебава това стабилно движение. Вчера, знаете, имаме 30 нови изследвания. Вече има ясни признаци, че започваме да се качваме."

"Не мога да прогнозирам. Явно няма да е този месец - това със сигурност мога да твърдя. Дали ще е в края на април или май месец - дай Боже да е тогава, а не септември, защото, ако продължаваме със същата скорост до септември, много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз."

Ген. Мутафчийски апелира при положителни резултати от бързите тестове да не се ходи директно в болница, а да се предприемат следните мерки:

"Пациентите, които са положителни, остават вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като такива. Минималната симптоматика (болки в гърлото, температура и кашлица) не е основание да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, при това сериозен, това вече е сериозна симптоматика. Тогава трябва да се обадят отново на личния си лекар и да пристигне линейка, за да ги извози в болницата. "Бърза помощ" знае в коя болница колко легла има."

Той добави, че към момента "няма медикамент, който да е утвърден".:

"За резохина, който е хининов препарат, има малко повече данни, че оказва някакво влияние върху коронавирус инфекцията. "Някакво влияние" - разберете, и това не е напълно достоверно. Но в указанията, които дават СЗО и китайските колеги, се препоръчва да се използва заедно с антибиотик, защото след като вирусът предизвика интерстициалната пневмония много лесно се наслоява и бактериална пневмония. Всъщност, принципът на лечението тук е същият както при другите вирусни пневмонии."

За хинина се подозира, че може да даде положителен ефект, но този препарат не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Чрез наредба №10 за неразрашените медикаменти в България той може да бъде доставен в болниците. Там ще го получат пациенти с тежка клинична картина - не се използва като превенция. В щаба днес са получили дарение от Кирил Домусчиев от 100 опаковки по 100 таблетки оригинален препарат.

Ген. Мутафчийски заяви и че столичната болница "Токуда" е поставена под карантина, тъй като е открит заразен там. РЗИ затвори болницата за 24 часа, за да бъде извършена дизинфекция, да се установят контактните лица, да се установи дали има друг заразен и да се запечата самото отделение, за да не излизат оттам пациенти до изтичане на карантинния период. След 24 часа болницата ще продължи функционира. Дотогава има осигурен чист достъп за болните на хемодиализа и за спешни раждания.

Болница в Бургас претърпява същата процедура, след като е открит заразен лекар. Той е хванал коронавирус на ски в Пампорово, където и други две негови контактни лица са дали положителни проби.

Очаквайте още информация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024