Нови мерки срещу разпространението на коклюш, бебетата вече могат да се ваксинират по-рано Снимка: © Getty Images

Първата ваксина срещу коклюш вече може да бъде поставяна на бебетата от личните лекари, още когато навършат шест седмици или месец и половина, вместо при навършването на два месеца, както е сега.

Промяната в имунизационния календар е част от временните мерки, които влизат в сила от 9 май, четвъртък, и ще важат до края на юли в цялата страна.

По последни данни на здравните власти случаите на заболяването в страната са 843, като над 80% от заразените са бебета до 1 година.

Започват да работят и кабинети за препоръчителна, но не задължителна ваксинация на бременни срещу коклюш.

В София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора има и безплатна диагностика с PCR тестове. Те ще се правят безплатно на хора, които са с клинични симптоми на заболяването. Пробата ще бъде изпращана до лаборатория, работеща със здравните инспекции в пет от големите градове.

Изолацията и лечението на болен от коклюш продължава до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат времените мерки.

Ако случаят е в детска градина или училище, се въвежда ежедневен филтър, при който децата се проверяват за хрема, кашлица, обрив. В случай, че дете прояви някои от симптомите, е необходим документ, че не е заразно болно, за да се върне в детското заведение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024