Нови обвинения и "руска следа" по разследването срещу Васил Божков Снимка: © СВР

Арестът на Васил Божков в Обединените арабски емирства започва да придобива очертанията на дипломатическа криза с шпионски елементи.

Причината: посещението на директора на руското разузнаване Сергей Наришкин в Дубай в момента, в който българските власти очакват решение за екстрадицията на задържания собственик на "Нове холдинг".

Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) е посетил ОАЕ в сряда. Говорителят на СВР съобщава пред ТАСС, че на 12 февруари Сергей Наришкин е провел преговори с директорите на спецслужбите на емирствата, по време на които са "разгледани перспективите за взаимодействие в сферата на борбата с международния тероризъм, новите предизвикателства и заплахите пред националните интереси на двете страни". В официалното съобщение се посочва, че са констатирани "съвпадение или близост в подходите за оценка на регионалните кризи и пътищата за тяхното разрешаване".

Сергей Наришкин е провел и среща с премиера на ОАЕ Мохамед бен Рашид ал Мактум, при която са обсъдени "перспективите за развитие на двустранните отношения".

Ден по-рано Наришкин е посетил Оман, за да разговаря с местния ръководител на разузнаването Мунзир бен Маджид ал Саид по проблемите в Близкия Изток и напрежението около Иран, както и регулирането на конфликтите в Сирия и Йемен.

"Руски посетители" в ареста на Абу Даби?

Новината за активността на Наришкин в ОАЕ съвпадна с публикуването на неофициална информация в БНТ и БГНЕС за това, че арестуваният Васил Божков е бил посетен от "граждани на Руската федерация" в Абу Даби, които са се "застъпили пред местните власти за пускането на Божков от ареста".

И двете медии се позовават на "оперативна информация" от неназовани източници, близки до разследването срещу Божков. До момента няма коментар по тези твърдения от страна на главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието Данаил Кирилов и външния министър Екатерина Захариева, чиито институции работят заедно по подготовката на искането за връщане на Васил Божков. Молбата за екстрадиция все още се подготвя и се очаква да бъде пратена до края на седмицата в ОАЕ.

В четвъртък говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че списъкът с обвинения срещу Божков се е увеличил с още няколко състава на престъпления - включително търговия с влияние и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по установения ред.

Милева отказа да коментира други въпроси около случая с Божков.

България и ОАЕ нямат договор за правна помощ, което означава, че властите в емирствата нямат задължение да върнат обвиняемия бизнесмен в страната. Божков беше арестуван на 31 януари след обявяването му за международно издирване във връзка с обвинение в ръководство на престъпна група.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024