Снимка: © Getty Images

В България вече има 112 официални случая на коронавирус, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. Късно вчера са излезли още пет нови положителни проби - общо за четвъртък те са 18.

Жертвите остават три, но един от болните в Пирогов остава интубиран в тежко състояние. Във ВМА има още 21 силно подозрителни случая, които тепърва предстои да бъдат потвърдени.

На Балканския полуостров Гърция вече е с близо 500 заразени, Хърватия със 110, Сърбия със 103, Северна Македония с 50, а Турция с 359 след скок със 168 през последното денонощие.

Ръководителят на ВМА коментира и готовността на България да използва лекарството Хлорохин, което лекува малария и се подозира, че има положителен ефект срещу Covid-19:

"Медикаментът, за който говорите, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася. Вече сме влезли във връзка с дистрибутори и сме го активирали от ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент."

"Вие казахте, че е доказан, но аз не бих използвал този термин. Това е лекарство в група от още 8-9, които са с предпологаем положителен ефект, но влизат в препоръчителни лекарства от СЗО. Разговаряхме също с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини. Искам да кажа, че както с маските и защитните облекла, повечето от суровините са от Китай."

Към този момент ген. Мутафчийски каза, че мерките в София са "достатъчно твърди", като поясни какво би предприемат по-категорични:

"Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства за това. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените досега бройки, това е абсолютно наложителна мярка и то в места, където е ясна тази тенденция. Тенденцията в Банско е съвсем ясна - имаме доказани случаи включително и в чужбина от хора, които са пребивавали там. Там има пълни основания да се направи това. В София, за нейните размери и популация, бройките не са много."

Има предпоставки скоро да се появи и първият излекуван пациент в България:

"Много ми се ще това да бъде колежката, за която говорихме. Днес има взети тестове в 07:00 ч., до довечера ще имаме резултати. Ако се потвърди първи отрицателен и втори утре, тя ще бъде освободена. Възстановени са напълно показателите ѝ, както и на още една болна. В Габрово медицинската сестра премина вчера първия си тест, но още нямаме резултат, за да я освободим напълно."

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски използва брифинга, за да благодари на всички граждани и бизнесмени, които са дарили тестове. Към момента са проведени 5 000, от които 500 са закупени с държавни пари, а болниците разполагат с още 10 000 такива.

Към тази сутрин заразените в световен мащаб са 245 хиляди. В Китай има само 39 нови случая, докато в Италия общият брой вече е 41 000. Във Великобритания той е 3 000, в Германия е 13 000, в Испания - 18 000, в Швейцария - 4000, а във Франция - 10 000.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа