Нови пет случая на коронавирус у нас - общо вече са 112 Снимка: © Getty Images

В България вече има 112 официални случая на коронавирус, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. Късно вчера са излезли още пет нови положителни проби - общо за четвъртък те са 18.

Жертвите остават три, но един от болните в Пирогов остава интубиран в тежко състояние. Във ВМА има още 21 силно подозрителни случая, които тепърва предстои да бъдат потвърдени.

На Балканския полуостров Гърция вече е с близо 500 заразени, Хърватия със 110, Сърбия със 103, Северна Македония с 50, а Турция с 359 след скок със 168 през последното денонощие.

Ръководителят на ВМА коментира и готовността на България да използва лекарството Хлорохин, което лекува малария и се подозира, че има положителен ефект срещу Covid-19:

"Медикаментът, за който говорите, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася. Вече сме влезли във връзка с дистрибутори и сме го активирали от ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент."

"Вие казахте, че е доказан, но аз не бих използвал този термин. Това е лекарство в група от още 8-9, които са с предпологаем положителен ефект, но влизат в препоръчителни лекарства от СЗО. Разговаряхме също с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини. Искам да кажа, че както с маските и защитните облекла, повечето от суровините са от Китай."

Към този момент ген. Мутафчийски каза, че мерките в София са "достатъчно твърди", като поясни какво би предприемат по-категорични:

"Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства за това. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените досега бройки, това е абсолютно наложителна мярка и то в места, където е ясна тази тенденция. Тенденцията в Банско е съвсем ясна - имаме доказани случаи включително и в чужбина от хора, които са пребивавали там. Там има пълни основания да се направи това. В София, за нейните размери и популация, бройките не са много."

Има предпоставки скоро да се появи и първият излекуван пациент в България:

"Много ми се ще това да бъде колежката, за която говорихме. Днес има взети тестове в 07:00 ч., до довечера ще имаме резултати. Ако се потвърди първи отрицателен и втори утре, тя ще бъде освободена. Възстановени са напълно показателите ѝ, както и на още една болна. В Габрово медицинската сестра премина вчера първия си тест, но още нямаме резултат, за да я освободим напълно."

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски използва брифинга, за да благодари на всички граждани и бизнесмени, които са дарили тестове. Към момента са проведени 5 000, от които 500 са закупени с държавни пари, а болниците разполагат с още 10 000 такива.

Към тази сутрин заразените в световен мащаб са 245 хиляди. В Китай има само 39 нови случая, докато в Италия общият брой вече е 41 000. Във Великобритания той е 3 000, в Германия е 13 000, в Испания - 18 000, в Швейцария - 4000, а във Франция - 10 000.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024