Снимка: © Getty Images

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров издаде първата си заповед, с която променя правилата за ваксинация в страната.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове у нас ще имунизират само граждани над 60 години или хора с хронични заболявания.

От петък до неделя включително ваксини ще получават всички желаещи лица, „по реда на тяхното записване“. Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца.

В заповедта, издадена на 17 май, е разписано, че от понеделник до четвъртък се допуска ваксиниране на хора под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други - по преценка на лекаря.

Личните лекари ще получават ваксините от логистични пунктове, а не от РЗИ. „До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо, и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19“, гласи още заповедта. Целта е да се избегнат опашки от чакащи лекари пред регионалните здравни инспекции, които няколко пъти доведоха до напрежение.

Стойчо Казаров заявява, че личните лекари трябва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

До момента личните лекари и медиците в специално създадените пунктове ваксинираха всички записани в електронната система, без ограничения. Все още не е ясно как новата заповед ще повлияе на работата на онлайн системата, както и на "зелените коридори", които продължават да работят.

Кацаров призова българските граждани да се ваксинират срещу коронавируса. „Час по-скоро всички искаме ограничителните мерки да отпаднат и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса през последните седмици се дължи на времето повече, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да гарантира, че вирусът няма да се върне“, заяви той.

Здравният министър предложи за обществено обсъждане удължаване на действието на хартиените рецепти. По последни данни – те трябваше да отпаднат след 1 юни и да се премине само към електронни, но Кацаров е пожелал и след тази дата хартиените да продължат да действат. Мотивите са да се „осигури безпрепятствен достъп на населението до лекарства“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза