Нови правила: От понеделник до четвъртък ще се ваксинират само хора над 60 г. или с хронични заболявания Снимка: © Getty Images

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров издаде първата си заповед, с която променя правилата за ваксинация в страната.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове у нас ще имунизират само граждани над 60 години или хора с хронични заболявания.

От петък до неделя включително ваксини ще получават всички желаещи лица, „по реда на тяхното записване“. Този ред ще бъде валиден през следващите два месеца.

В заповедта, издадена на 17 май, е разписано, че от понеделник до четвъртък се допуска ваксиниране на хора под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други - по преценка на лекаря.

Личните лекари ще получават ваксините от логистични пунктове, а не от РЗИ. „До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо, и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19“, гласи още заповедта. Целта е да се избегнат опашки от чакащи лекари пред регионалните здравни инспекции, които няколко пъти доведоха до напрежение.

Стойчо Казаров заявява, че личните лекари трябва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

До момента личните лекари и медиците в специално създадените пунктове ваксинираха всички записани в електронната система, без ограничения. Все още не е ясно как новата заповед ще повлияе на работата на онлайн системата, както и на "зелените коридори", които продължават да работят.

Кацаров призова българските граждани да се ваксинират срещу коронавируса. „Час по-скоро всички искаме ограничителните мерки да отпаднат и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса през последните седмици се дължи на времето повече, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да гарантира, че вирусът няма да се върне“, заяви той.

Здравният министър предложи за обществено обсъждане удължаване на действието на хартиените рецепти. По последни данни – те трябваше да отпаднат след 1 юни и да се премине само към електронни, но Кацаров е пожелал и след тази дата хартиените да продължат да действат. Мотивите са да се „осигури безпрепятствен достъп на населението до лекарства“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024