Държавната консолидационна компания вече има двама нови членове на борда на директорите, а досегашният независим член Ваня Караганева става представител на държавата след проведен конкурс на Министерството на икономиката.

От ръководството е освободен Анастас Гогов, който стана член на ръководството по времето на служебния министър Кирил Петков. Прекратяването на мандата му е станало още в края на септември. Гогов влезе в дружеството през август и тогава Петков обяви, че той е избран след "абсолютно прозрачен" конкурс, в който са участвали 8 кандидати.

До избора му се стигна след като бившият икономически министър Кирил Петков и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ поиска оставката на стария изпълнителен директор на ДКК Ясен Спасов, както и на целия борд на дъщерното "Вазовски машиностроителни заводи" ВМЗ. Гогов беше номиниран и за изпълнителен директор, но до назначение не се е стигнало.

Причина за отстраняването на Анастас Гогов от ДКК при новото ръководство на Министерството на икономиката не се посочва. Преди да влезе в държавната фирма, Гогов е собственик на консултантските дружества "Мениджмънт Борд" и "Хай Ачийвърс".

Александър Михайлов и Чавдар Христозов са новите членове на Съвета на директорите от квотата на държавата.

Александър Михайлов оглавява държавното дружество „Кинтекс“ (част от ДКК) от юли 2017 до октомври 2018 година. Заемал е различни, включително висши ръководни постове в държавния военнопромишлен комплекс от 2012 година насам. Има и административен опит в държавни ведомства.

Чавдар Христозов е съветник по търговско-икономическите въпроси и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси-Москва към Министерство на икономиката, дирекция "Външноикономическо сътрудничество" в последните 7 години. В периода 2007 - 2009 г. е бил зам.-председател на държавна агенция "Държавен резерв и военно временни запаси".

Ваня Караганева, която през последните 2 месеца беше независим представител в съвета на директорите, сега вече е представител на държавата. Тя работи в Народното събрание от 1993 година, а през 2013 и 2014 г. работи като началник кабинет в министерства на служебните правителства. В 42-ото и 43-ото Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ваня Караганева беше номинирана за независим член на ръководството на ДКК от Кирил Петков на 2 септември.

Новите членове се присъединяват към досегашния ръководен състав на ДКК, който включва Рая Каназирева (изпълнителен директор), Радостин Вазов и Диляна Софиянска – и тримата са назначени при управлението на ГЕРБ с конкурси.

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от ремонта и стопанисването на язовири от "Монтажи", до оръжейното производство в ключово предприятие като ВМЗ Сопот. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София. Кирил Петков поиска да компанията да се преструктурира и да прехвърли специфичните индустрии директно към ресорните им министерства, за да не се използва като междинна структура за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си