Нови рокади в ДКК: Освободен е Анастас Гогов, посочен от Кирил Петков

Държавната консолидационна компания вече има двама нови членове на борда на директорите, а досегашният независим член Ваня Караганева става представител на държавата след проведен конкурс на Министерството на икономиката.

От ръководството е освободен Анастас Гогов, който стана член на ръководството по времето на служебния министър Кирил Петков. Прекратяването на мандата му е станало още в края на септември. Гогов влезе в дружеството през август и тогава Петков обяви, че той е избран след "абсолютно прозрачен" конкурс, в който са участвали 8 кандидати.

До избора му се стигна след като бившият икономически министър Кирил Петков и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ поиска оставката на стария изпълнителен директор на ДКК Ясен Спасов, както и на целия борд на дъщерното "Вазовски машиностроителни заводи" ВМЗ. Гогов беше номиниран и за изпълнителен директор, но до назначение не се е стигнало.

Причина за отстраняването на Анастас Гогов от ДКК при новото ръководство на Министерството на икономиката не се посочва. Преди да влезе в държавната фирма, Гогов е собственик на консултантските дружества "Мениджмънт Борд" и "Хай Ачийвърс".

Александър Михайлов и Чавдар Христозов са новите членове на Съвета на директорите от квотата на държавата.

Александър Михайлов оглавява държавното дружество „Кинтекс“ (част от ДКК) от юли 2017 до октомври 2018 година. Заемал е различни, включително висши ръководни постове в държавния военнопромишлен комплекс от 2012 година насам. Има и административен опит в държавни ведомства.

Чавдар Христозов е съветник по търговско-икономическите въпроси и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси-Москва към Министерство на икономиката, дирекция "Външноикономическо сътрудничество" в последните 7 години. В периода 2007 - 2009 г. е бил зам.-председател на държавна агенция "Държавен резерв и военно временни запаси".

Ваня Караганева, която през последните 2 месеца беше независим представител в съвета на директорите, сега вече е представител на държавата. Тя работи в Народното събрание от 1993 година, а през 2013 и 2014 г. работи като началник кабинет в министерства на служебните правителства. В 42-ото и 43-ото Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ваня Караганева беше номинирана за независим член на ръководството на ДКК от Кирил Петков на 2 септември.

Новите членове се присъединяват към досегашния ръководен състав на ДКК, който включва Рая Каназирева (изпълнителен директор), Радостин Вазов и Диляна Софиянска – и тримата са назначени при управлението на ГЕРБ с конкурси.

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от ремонта и стопанисването на язовири от "Монтажи", до оръжейното производство в ключово предприятие като ВМЗ Сопот. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София. Кирил Петков поиска да компанията да се преструктурира и да прехвърли специфичните индустрии директно към ресорните им министерства, за да не се използва като междинна структура за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023