Кирил Петков уволни директора на Държавната консолидационна компания Снимка: © Министерски съвет

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е издал протокол за освобождаване на Ясен Спасов като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания.

Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството, става ясно от съобщение на ДКК. Самото отстраняване на директора трябва да стане факт едва след процедура по Закона за публичните предприятия. От компанията посочват, че Спасов "има право да защити правата си по предвидения в закона ред".

Едновременно с това стана ясно, че ДКК ще освободи и четирима от петимата членове от съвета на директорите на оръжейния завод ВМЗ Сопот по препоръка на Кирил Петков.

Решението беше обявено ден след като ДКК излезе с друга позиция, в която се посочваше, че Петков няма законово право да отстранява с еднолично решение управителните органи нито на дружеството, чийто принципал е Министерството на икономиката, нито на ВМЗ, която е част от структурата на ДКК.

Новата позиция на Държавната консолидационна компания гласи, че директорите на ВМЗ ще бъдат освободени за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения".

„В резултат на проверка, назначена от ДКК ЕАД и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ“, казва Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК ЕАД.

На 16 август Каназирева е избрана за втори изпълнителен директор заедно с Ясен Спасов.

По информация на "Медиапул", от ВМЗ ще си тръгнат Иван Карабатков, Кристина Стоянова, Тихомир Иванов и Георги Вълчанов. Според медията - и четиримата нямат нищо общо с оръжейния бранш. Тяхното освобождаване отново няма да стане факт веднага, а ще се премине през процедура по избор на нови представители в борда на директорите, която ще се организира от ДКК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024