Кирил Петков уволни директора на Държавната консолидационна компания Снимка: © Министерски съвет

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е издал протокол за освобождаване на Ясен Спасов като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания.

Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството, става ясно от съобщение на ДКК. Самото отстраняване на директора трябва да стане факт едва след процедура по Закона за публичните предприятия. От компанията посочват, че Спасов "има право да защити правата си по предвидения в закона ред".

Едновременно с това стана ясно, че ДКК ще освободи и четирима от петимата членове от съвета на директорите на оръжейния завод ВМЗ Сопот по препоръка на Кирил Петков.

Решението беше обявено ден след като ДКК излезе с друга позиция, в която се посочваше, че Петков няма законово право да отстранява с еднолично решение управителните органи нито на дружеството, чийто принципал е Министерството на икономиката, нито на ВМЗ, която е част от структурата на ДКК.

Новата позиция на Държавната консолидационна компания гласи, че директорите на ВМЗ ще бъдат освободени за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения".

„В резултат на проверка, назначена от ДКК ЕАД и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ“, казва Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК ЕАД.

На 16 август Каназирева е избрана за втори изпълнителен директор заедно с Ясен Спасов.

По информация на "Медиапул", от ВМЗ ще си тръгнат Иван Карабатков, Кристина Стоянова, Тихомир Иванов и Георги Вълчанов. Според медията - и четиримата нямат нищо общо с оръжейния бранш. Тяхното освобождаване отново няма да стане факт веднага, а ще се премине през процедура по избор на нови представители в борда на директорите, която ще се организира от ДКК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024