Снимка: © Министерски съвет

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е издал протокол за освобождаване на Ясен Спасов като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания. 

Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството, става ясно от съобщение на ДКК. Самото отстраняване на директора трябва да стане факт едва след процедура по Закона за публичните предприятия. От компанията посочват, че Спасов "има право да защити правата си по предвидения в закона ред". 

Едновременно с това стана ясно, че ДКК ще освободи и четирима от петимата членове от съвета на директорите на оръжейния завод ВМЗ Сопот по препоръка на Кирил Петков

Решението беше обявено ден след като ДКК излезе с друга позиция, в която се посочваше, че Петков няма законово право да отстранява с еднолично решение управителните органи нито на дружеството, чийто принципал е Министерството на икономиката, нито на ВМЗ, която е част от структурата на ДКК. 

Новата позиция на Държавната консолидационна компания гласи, че директорите на ВМЗ ще бъдат освободени за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения".

„В резултат на проверка, назначена от ДКК ЕАД и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ“, казва Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК ЕАД.

На 16 август Каназирева е избрана за втори изпълнителен директор заедно с Ясен Спасов. 

По информация на "Медиапул", от ВМЗ ще си тръгнат Иван Карабатков, Кристина Стоянова, Тихомир Иванов и Георги Вълчанов. Според медията - и четиримата нямат нищо общо с оръжейния бранш. Тяхното освобождаване отново няма да стане факт веднага, а ще се премине през процедура по избор на нови представители в борда на директорите, която ще се организира от ДКК. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?