Нови сблъсъци между Баку и Ереван заради Нагорни Карабах Снимка: © Getty Images

В сепаратисткия регион Нагорни Карабах отново се разпалват сблъсъци между арменски и азербайджански сили, като се съобщава за трима убити войници. Военни в района съобщиха, че при нападения с дронове, извършени от азербайджанските сили, са убити трима техни войници, а други 14 са ранени.

Баку заяви, че силите му са разбили арменска атака край спорния анклав Нагорни Карабах, което предизвика международни призиви за прекратяване на сраженията в региона, който от 30 години е огнище на напрежение.

Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан с подкрепата на Армения след кървав постсъветски етнически конфликт в началото на 90-те години на миналия век. През 2020 г. във войната в региона загинаха повече от 6600 души. След шест седмици интензивни боеве мирното споразумение, сключено с посредничеството на Русия, позволи на Баку да си възвърне контрола над големи части в региона.

Съгласно условията на последвалото прекратяване на огъня руски "миротворци" бяха изпратени да защитават останалата част от контролираната от сепаратистите територия. И двете страни обаче се обвиняват взаимно в нарушения и през последните дни насилието се разрасна.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че Ереван е нарушила грубо примирието, като е извършила "терористичен акт", при който е загинал един войник. Освен това Баку заяви, че силите му са отблъснали арменски опит за превземане на хълм в район, контролиран от руските миротворци.

"В резултат на това бяха убити и ранени тези, които се сражават за незаконните арменски въоръжени формирования", се казва в изявлението, в което се изисква всички арменски войски да се изтеглят от района и се говори за "съкрушителни" контрамерки при необходимост.

От своя страна властите в Армения отвърнаха, че Баку е нарушил прекратяването на огъня, като е започнал атака в районите, контролирани от миротворците. В изявление те поискаха международната общност "да предприеме мерки за спиране на агресивното поведение и действия на Азербайджан".

Европейският съюз и САЩ призоваха за незабавно прекратяване на военните действия и посочиха, че и двете страни трябва да спазват примирието.

"Съединените щати са дълбоко обезпокоени и следят отблизо съобщенията за интензивни боеве около Нагорни Карабах, включително за жертви и загинали. Настояваме за незабавни стъпки за намаляване на напрежението и избягване на по-нататъшна ескалация", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

По-рано сепаратистките власти в етнически арменския анклав обявиха частична мобилизация. Русия заяви, че ситуацията в районите, контролирани от нейните миротворци, става все по-напрегната, и съобщи за поне едно нарушение на примирието от страна на азербайджанските сили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024