Новите Covid-мерки: Бунт срещу маските в гръцките училища и обратният подход на Белгия Снимка: © Getty Images

Европа е изправена пред втора вълна на коронавируса, която на места заплашва да е по-страшна от първата. Франция вече усети това, когато в четвъртък регистрира рекордните над 16 хиляди нови случая на заразата. Испания също затяга мерките, Великобритания налага по-строги ограничения за разлика от пролетта, Белгия предприема обратния подход, а ученици и родители в Гърция протестират срещу носенето на маски в училище.

Франция - борба срещу втората вълна

Според официалната статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – само в последните 14 дни страната е регистрирала 153 535 случая на Covid-19. За справка – общият брой положителни проби е 527 446, което значи, че през последните 2 седмици са отчетени 29% от всички заболели с коронавирус във Франция. Смъртните случаи са 31 700.

Всичко това нямаше как да не доведе до нови, строги противоепидемични мерки. Властите решиха да обособят три отделни зони – зона за предупреждение, за засилващо се предупреждение и за максимално предупреждение от зараза. В последната графа попадат Марсилия и островът Гуадалупе, който се намира в Карибския басейн, но се управлява от Франция. В средната зона са по-големите градове като Париж, Лил, Бордо, Лион, Ница, Тулуза, Сент Етиен, Рен и др.

В най-тежко засегнатите региони – около Марсилия, всички барове и ресторанти са затворени от събота в продължение на 14 дни. Посещението на старчески домове ще става само с предварително записан час.

В градовете от втората зона е позволено събиране на максимум 10 души на едно място. Баровете трябва да затварят в 22:00 ч., считано от понеделник. Студентските събирания и партита са забранени, няма да се провеждат и конференции.

Учебната година в началните, средните училища и гимназиите, както и в детските градини, започна нормално на 1 септември. В тези заведения се прилагат здравни протоколи в зависимост от възрастта на децата. Всички ученици на 11 години или по-големи трябва да носят маски, същото важи и за учителите, пише в официалния документ на здравните власти, качен в сайта на френското правителство.

В дадени случаи училищата или част от тях може да затворят за определен период от време – ако има заразени с коронавирус. Това се случи още в първите дни на учебната година. Учебната програма в университетите е смесена – има присъствени занятия и дистанционно обучение.

Друга от основните мерки срещу пандемията във Франция гласи, че всички на 11 години или по-възрастни трябва да носят маски на закрити обществени места – в градския транспорт, магазини, музеи и други. В някои градове като Париж, Марсилия и Лион има места, където маска трябва да се слага и на открито. Баровете и ресторантите спазват здравните протоколи – социална дистанция и дезинфекция.

Стриктни здравни мерки се прилагат за кина, казина и шоу програми, а нощните клубове остават затворени. Стадионите започнаха да приемат публика за мачовете от Лига 1, но преди няколко дни здравният министър Оливие Веран разпореди на големи спортни събития да не се допускат повече от 1000 души. Това ще важи и за Ролан Гарос, който започна на 27 септември.

От 1 септември всички са длъжни да носят маска на закрито в работния офис, освен ако в него няма само един човек.

Що се отнася до пътуването от и до Франция, ограничения няма за държавите от ЕС, както и за още няколко страни – сред които Канада, Австралия, Великобритания, Япония, Швейцария, Тайланд, Тунис и др.

Белгия - един по-различен подход

Още миналата сряда, когато Франция наложи новите ограничения, Белгия също обяви нови мерки. За изненада на всички, те бяха точно обратните – отпуснати, а не затегнати.

Ако разгледаме картата на Европа в сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, ще видим, че Белгия е в „червения“ списък. Това означава, че през последните 14 дни в страната са отчетени средно повече от 120 нови случая на Covid-19 на 100 хиляди души от населението. Справката показва, че става въпрос за 17 797 положителни проби в този период. Населението на страната е близо 11,5 млн.

Премиерът Софи Вилмес обаче предостави възможност на гражданите отново да се виждат с повече хора, отпусна правилата за носене на маски и намали периода на карантината. Като част от „дългосрочния план“ на Брюксел, както тя го нарече, е това хората да се срещат с колкото души поискат, стига да спазват социална дистанция и хигиена. Все още обаче не е позволено събирането на повече от 10 души на едно място, пише Brussels Times.

От 1 октомври маските ще бъдат задължителни само на местата с много хора като градския транспорт и кино залите. „Безполезно е да бъдат задължителни навсякъде и по всяко време“, каза Вилмес.

За събития с публика лимитът остава 200 души в закрити пространства и 400 на открито. Властите разработват „епидемичен барометър“ на национално и регионално ниво, за да накарат гражданите по-добре да осъзнаят рисковете от заразата.

Периодът на карантина е намален от 14 дни на една седмица, а хората, завръщащи се от страни с ниска заболяемост, вече няма да бъдат тествани.

Великобритания - "Covid-диктатурата" на Борис Джонсън

Великобритания също е изправена пред надигащата се втора вълна на Covid-19. В последните две седмици страната е регистрирала 14,9% от общия си брой положителни проби по време на пандемията – 64 103 от 429 277, сочат данните на ECDC. Това принуди премиерът Борис Джонсън да въведе допълнителни мерки, които според него ще останат в сила през следващите шест месеца.

Пъбовете, баровете и ресторантите затварят в 22:00 ч. всяка вечер. Доставките до домовете ще продължат, а резервации за повече от шест души не са позволени. Служителите на заведенията по закон трябва да вземат контактите на клиентите, за да могат те да бъдат проследени при евентуален случай на коронавирус. Трябва да носят и маски, а същото важи за клиентите – освен в случаите, в които консумират храни или напитки.

Хората трябва да работят от вкъщи, когато това е възможно, призова Джонсън.

Само по 15 души ще могат да се събират на едно място за сватби. Двойно повече могат да присъстват на погребения. Възрастните ще могат да участват в организирани спортни мероприятия на закрито само в групи от по шест души или по-малко. Изключение правят спортовете за деца – те са позволени, пише BBC. Отменени са плановете на правителството да се връщат хора по стадионите и в залите за спортни събития.

В Шотландия и Северна Ирландия не са позволени гостуванията в други домове, докато в Англия могат да се събират до шест човека от няколко различни домакинства. Училищата остават отворени, въпреки че все повече стават учебните заведения, които не могат да отворят напълно заради здравните протоколи.

Всички тези нови мерки накараха британците да излязат на протести и да се обявят срещу ограниченията. А няколко депутати обвиниха Борис Джонсън в "Covid-диктатура", защото еднолично е вземал решения за промяна на здравния протокол.

Испания - ситуацията в Мадрид се усложнява

Испания продължава да затяга ограниченията заради втората вълна на пандемията. Разширяват се районите под карантина, след като до момента основно Мадрид попадаше в тях. От днес още около 170 хиляди души няма да могат да напускат домовете си, освен за да отидат на работа, на преглед при лекар или да закарат децата си на училище.

И Испания е в „червената“ зона на страните с повишен риск. През последните две седмици там бяха регистрирани 150 155 нови случая на коронавирус, което е над 20% от всички положителни проби от началото на епидемията.

Най-строгите мерки са в района на столицата, тъй като тя е най-засегнатата област. Здравните власти първоначално искаха да затворят целия град, но само разшириха обхвата на мерките в още осем квартала. Не е позволено придвижване в други зони от столицата, освен ако не става въпрос за работа или друго важно задължение. Парковете са затворени, а максималният капацитет на ресторантите и концертните зали е намален.

Дори в затворените райони на Мадрид училищата продължават да функционират, както и в цяла Испания. Същото важи за барове и ресторанти, които обаче затварят в 22:00 ч. местно време.

El Pais съобщава, че около 3000 класа са били поставени под карантина от началото на учебната година заради случаи на Covid-19. Това представлява близо 1% от всички паралелки в 17-те региона на страната и Министерството на образованието смята, че докато успява да се справи с изолацията на заразените ученици и учители, учебните заведения ще продължават да работят по нормален начин.

Гърция - бунт срещу маските в училище

Случаите на коронавирус в южната ни съседка също нарастват, като през последните 14 дни са регистрирани общо 4129 положителни проби. Общо заразените от началото на пандемията там са над 17 хиляди. За сравнение – данните на ECDC показват, че в последните 2 седмици България отчита 2106 нови случая при общо близо 20 хиляди заразени. Населението на страната ни е 7 милиона, а на Гърция – 10,7 млн. души.

Здравните власти в Гърция въвеждат нови ограничителни мерки, концентрирайки се в района на Атика, където е столицата Атина. Това е най-гъсто заселената област в страната, а и най-засегнатата от коронавируса. 163 инфекции от общо 286 в петък бяха засечени именно там. Затова от 26 септември до 4 октомври – от 00:00 ч. до 5:00 ч. всичко затваря врати, включително мини маркети и магазини за алкохол. Това важи и за десет други региона на страната. Изключение са бензиностанциите и аптеките, пише neoskosmos.com.

В град Трикала е задължително носенето на маска дори на открити пространства. Там не се позволява събирането на повече от 9 души на едно място, няма партита и панаири, а пазарите са затворени.

В Халкидики, Лесбос, Солун, Ираклион и още няколко области действат специални ограничения. Там ресторантите сервират по домовете и през „drive-through“, а продажбата на алкохол е забранена.

Училищата са отворени, но преди три дни стана ясно, че над 200 учебни заведения остават затворени заради протести на учениците срещу задължителното носене на маски. Проведе се демонстрация, в която участва и Конфедерацията на родителите, предаде Protothema. Те не искат децата им да носят предпазни маски както по време на часовете, така и в междучасията. За сравнение – у нас маските са задължителни за учениците само в закритите общи помещения, без класните стаи.

По нареждане на здравното министерство - след констатирани случаи на носители на коронавируса под карантина бяха поставени над 50 училища и още детски градини.

Според здравните власти обаче – Гърция е далеч от налагането на ново затваряне, каквото имаше през пролетта.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024