България въведе нови правила за влизане в страната след влизането в сила на европейския сертификат за ваксинирани и преболедували Covid-19 - този път на базата на обективни критерии, които би трябвало да се обновяват всяка седмица.

Всички страни по света са разделени на три категории - зелена, оранжева и червена - в зависимост от нивото на разпространение на коронавирусната епидемия.

Пристигащите от държавите в "зелената" група ще могат да влизат свободно, ако разполагат със сертификат за имунизация, за преболедуване или за проведено изследване за Covid-19 с отрицателен резултат.

Правилата за "оранжевата" група са сходни - но граничните здравни служби ще трябва да правят бързи антигенни тестове на не по-малко от 5 на сто от влизащите от държави от тази зона.

В нея именно попадат две от страните, в които в момента се наблюдава най-бързо разпространение на SARS-Cov2 - Великобритания и Русия.

В Русия само за един месец дневният брой на заразените от Covid-19 нарасна над два пъти - от 9500 към 1 юни до 21 042 души на 30 юни. В Москва вече беше отбелязан абсолютен рекорд по разпространение на заразата от началото на пандемията, като само за един ден на 19 юни са регистрирани повече от 9100 нови случая.

Смъртността от инфекцията също нараства, а допускането на нова вълна на пандемията накара властите в руската столица да върнат редица ограничения на обществения живот.

Между 17 и 30 юни в Русия, по официални данни са заболели 260 334 души при близо 146 млн. население, или средна заболеваемост от 178,3 на 100 000 за този период. Но за да попадне в червена зона, държавата трябва да има по-висока или равна на 500 на 100 000 заболевамост за две седмици. Във Великобритания този показател е малко над 315 на 100 000.

Данните за потвърдените случаи на Covid-19 на двуседмична база от 1 януари до 30 юни в България, Великобритания и Русия. От официалната статистика на Русия изглежда така, сякаш страната не е била засегната от пролетната вълна на пандемията, която удари много страни в Европа.

В същото време - в Бургас вече започнаха да посрещат първите големи групи с руски туристи. По данни на БНР, до края на годината са планирани 900 полета между летище "Сарафово" и руски дестинации.

Ако Русия обаче бъде поставена в "червената" зона, тези планове ще се променят тотално. Според заповедта на Стойчо Кацаров пристигащите от тази група държави не се допускат до територията на България, освен ако не влизат в специфични професионални категории (командировани медицински специалисти, официални длъжностни лица, сезонни работници, участници в международни спортни състезания и др.).

Българските граждани, които не разполагат със сертификати или пристигат от държави в "червена" зона, трябва да се поставят под 10-дневна карантина.

На въпрос защо Русия не е поставена в "червената" зона, служебният министър Стойчо Кацаров отрече да има каквито и да е съображения, различни от показателите за Covid-пандемията.

"Няма значение коя е страната - Русия, Великобритания, Перу, Канада или Мексико - когато попадне в червената зона се прави промяна в списъка. Веднъж седмично се актуализират данните и се спира влизането на хора в тези страни. Това е принцип, който прилагаме към всички. Няма приумици и прищявки - ама защо тази страна, ама защо онази. Такива са показателите. Такива са - не влизаш. Първата ни грижа е да защитим нашите хора", каза той.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев също коментира, че "ако нещата така, вероятно ще поискам включването и на Русия в червена зона".

Kритериите на МЗ за оценка на разпространението на Covid-19 са пет:

- 14-дневна заболеваемост;

- седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

- ниво на изследване в държавата;

- идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“;

- липса на достатъчно информация.

Ниво на тестването в страната спрямо нивото на позитивните дневни случаи на 1 млн. души. Данните от края на юни показват, че в Русия се правят относително сходен брой тестове на глава от населението както в България, а заболеваемостта е значително по-висока. Великобритания също бележи увеличение на случаите, но там дневният капацитет за тестване е в пъти по-голям от този в Русия.

Интересното е, че и Русия, и Великобритания се превърнаха в огнища на заболявания от Covid-19 за футболни фенове по време на мачовете от Европейското първенство.

Над 200 случая на положителни проби за SARS-Cov2 във Финландия са свързани с посещението на големи групи запалянковци на мачовете на националния отбор в Санкт Петербург срещу Русия и Белгия. Част от инфекциите са проследени до един и същ първоизточник - бирария в руския град. Властите във Финландия призоваха всички прибиращи се от Русия граждани да се тестват незабавно при връщането си у дома. Близо 500 души са под карантина, тъй като са засегнати от клъстъра.

В сряда сходни данни бяха публикувани от здравните служби на Шотландия - близо 2000 души са се разболяли от Covid-19 по време на пътувания за мачове от Евро 2020, а две трети от тях са хора, които са били в Лондон по време на срещата на Англия с Шотландия на 18 юни. Независимо че на "Уембли" бяха допуснати само 2600 души от гостите заради мерките за сигурност, десетки хиляди фенове пътуваха до Лондон и се събираха на големи групи в града преди мача.

"Увеличаващият се брой на пациентите сред мъжете, младите хора и хората, посетили събития от Европейското първенство, особено на закрито, определено показва, че има връзка между тези пътувания", казва ръководителят на здравната служба на Шотландия.

Дял на хората, които са получили поне една доза от ваксините срещу Covid-19 в България, Русия и Великобритания.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024