Новите областни управители: Бивши началници от МВР, кадри на БСП и дъщерята на Янка Такева

24 от 28-те областни управители в България бяха сменени едновременно с решение на служебния кабинет на ген. Стефан Янев.

Единствените четирима души, които ще запазят местата си в областните администрации, са зам.-управители на Варна, Добрич, Силистра и София. Те са назначени като временно изпълняващи длъжността на областен управител.

Сред тях е Живка Такева-Първанова - дъщерята на дългогодишния синдикален лидер Янка Такева, която досега беше в екипа на Николай Пехливанов. Първанова доби популярност след назначението й за член на борда на директорите в "София тех парк" през 2017-2018.

Петър Манчев, Живко Желязков и Илиян Великов ще са вр.и.д. областни управители съответно на Варна, Добрич и Силистра.

8 от новоназначените кадри са бивши служители на МВР, сред избраниците на кабинета "Янев" има и няколко военни и бивш директор на регионална дирекция на ДАНС.

Задачата им ще бъде "да гарантират честния вот на изборите на 11 юли", каза говорителят на кабинета Антон Кутев.

Няколко от новоназначените областни управители са бивши депутати или кандидати за различни позиции в централната или местната власт от листите на БСП. Борислав Българинов, който беше депутат от ССД на Стефан Софиянски в 40 Народно събрание, ще е новият областен управител на Русе.


Област Благоевград - Николай Шушков. В периода 2009 г. - 2010 г. е заемал поста началник на Митница Югозападна България, а от 2005 г. до 2008 г. e бил началник на Митница Кулата. През 2021 г. е началник Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia – „ТПА“ София“ ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна. Бил е зам.-кмет на Благоевград по време на мандата на Лазар Причкапов (БСП).

Област Бургас - Мария Кънева. В периода 2001 г. – 2009 г. е била областен управител на Стара Загора, а преди това е била зам.-директор на РЗОК в Стара Загора. От 2018 година е декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет. Професор е по административно право и процес.

Област Варна - Петър Манчев, досега зам.-областен управител.

Област Велико Търново - Георги Гугучков. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Транспортно строителство“ от НВУ „В. Левски“ във Велико Търново. В периода 1998 г. – 2001 г. е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на енергетиката и строителството в градска среда.

Област Видин - Огнян Михайлов. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Управление на обществения ред и сигурност на Република България“ от Академията на МВР. През 2017 година е бил областен управител на Видин. Преди това от 2015 г. е работил в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. От 2003 г. до 2009 г. е бил директор на ОД-МВР Видин.

Област Враца - Иван Сълов. От 2016 г. до 2018 г. е работил в АЕЦ „Козлодуй“ като първо заема позицията началник отдел „Технически системи за сигурност“, а след това – началник отдел „Логистика на запасите“. Дълги години е работил в Областната дирекция на МВР в град Враца, като в периода от 2004 г. до 2009 г. е бил неин директор. Висшето си образование е получил във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия със специалност „Радио оборудване на летателните апарати.

Област Габрово - Борислав Бончев. В периода 2013 г. – 2019 г. е заемал поста директор на Областна дирекция на МВР в Габрово. Завършил е висшето си образование в Техническия университет в Гарово, където придобива квалификацията „Електроснабдяване и Електрообзавеждане“.

Област Добрич - Живко Желязков, досегашен зам.-областен управител. Бил е общински съветник от ГЕРБ от 2015-2017.

Област Кърджали - Даниел Делчев. От 2004 г. до 2006 г. се е занимавал с мониторинг на програми и проекти, финансирани от ЕС в Министерството на икономиката и енергетиката и в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Бил е също изпълнителен директор на европейски проектен център в гр. Кърджали, както и управител на бизнес инкубатор в града. Притежава икономическо образование от УНСС. Общински съветник в ОбС Кърджали от БСП.

Област Кюстендил - Александър Пандурски. От 2013 г. до март 2021 г. заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция – Кюстендил. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Радиотехника“ от Техническия университет в гр. София. Зам.-председател на Общинската организация на БСП в Кюстендил.

Област Ловеч - Светослав Славчев. Бил е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч. Бил е дългогодишен служител в ОД на МВР-Ловеч, където в периода 2010 г. – 2015 г. е началник отдел на „Охранителна полиция“. Завършил е Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново.

Област Монтана - Валери Димитров. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Национална полиция“ от ВВОУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР – Монтана.

Област Пазарджик - Иван Васев. Работил е в системата на МВР, като от 2014 г. до 2015 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Пазарджик. Дълги години е практикувал като адвокат в Адвокатска колегия в гр. Пазарджик. Завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – МВР гр. София.

Област Перник - Симеон Василев. Бил е народен представител от БСП в 40-ото Народно събрание, както и зам.-кмет на община Перник в периода 2011 г. – 2013 г. От 2015 г. досега е бил зам.-директор по лечебната дейност и началник на операционен блок в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ в гр. София. Завършил е Медицинския университет в София.

Област Плевен - Марио Тодоров. През 2017 г. също е заемал длъжността областен управител на Област Плевен. Преди това в периода 2002 г. – 2010 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР – Плевен. Получил е висшето си образование във ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново.

Област Пловдив - Ангел Стоев. През последните години е работил в частния сектор като прокурист. В периода 2008 г. – 2010 г. заема длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС – Пловдив, а преди това е дългогодишен ръководител в Регионална дирекция Национална служба „Сигурност“ – Пловдив. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, а също така е доктор по философия от Академията на МВР – София.

Област Разград - Иван Борисов. Работил е в Общинско предприятие „Паркстрой“ – Разград, като в последните години е негов директор. Бил е зам.-областен управител на Разград от 2013 г. до 2014 г. Притежава икономическо образование от УНСС. Бил е кандидат за депутат на изборите на 4 април от листата на БСП.

Област Русе - Борислав Българинов. Бил е народен представител в 40-ото Народно събрание от "Съюза на свободните демократи" на Стефан Софиянски. От 2009 г. досега е адвокат. Завършил е Висшия институт на МВР – София.

Област Силистра - Илиян Великов, досега зам.-областен управител.

Област Сливен - Минчо Афузов. От 2015 г. до 2017 г. е бил общински съветник в Общински съвет – Сливен. Преди това дълги години работи в частния сектор. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Област Смолян - Стефан Сабрутев. Кандидат за кмет на Смолян от БСП на изборите през 2019 г. От 2011 г. досега е бил общински съветник в Общински съвет – Смолян, а преди това, от 1999 г. работи в частния сектор в сферата на строителството. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по „Екология на селищни системи“ от Аграрния университет в Пловдив.

Софийска област - Радослав Стойчев. Бил е народен представител от БСП в 43-тото и 44-тото Народно събрание, а преди това е бил зам.-кмет на Община Самоков. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по „Икономика и организация на труда“ от УНСС.

Област София - Живка Такева-Първанова, досега зам.-областен управител.

Област Стара Загора - Иван Чолаков. От 2016 г. е адвокат към Адвокатска колегия – Стара Загора, преди това дълги години работи в системата на МВР, като в периода 2013 г. - 2016 г. заема длъжността директор на Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Получава висшето си образование в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Общински съветник в ОбС-Стара Загора от БСП.

Област Търговище - Станимир Парашкевов. Работи 27 години в системата на МВР, като в периода 2009 г. - 2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Търговище. Завършил е Академията на МВР със специалност „Охрана на обществения ред и борба с престъпността“.

Област Шумен - Валентин Александров. Работил е в системата на МВР дълги години, заемал е и длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, а през 2017 г. е бил областен управител на Област Шумен. Получава висшето си образование в Шуменския университет. Бивш общински съветник от БСП (2011-2015)

Област Ямбол - Георги Чалъков. Кандидат-депутат на БСП от Ямбол на последните избори. В последните две години работи като управител в частния сектор, а в периода 2015 г. - 2020 г. е бил заместник-кмет на Община Тунджа. През 2017 г. е бил областен управител на област Ямбол. Завършва висшето си образование в УНСС със специалност „Икономика на търговията“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024