Новите "Омикрон" ваксини ще са достъпни само за вече имунизирани срещу COVID-19 Снимка: © Getty Images

Двете модифицирани ваксини срещу "Омикрон" вариантите на коронавируса ще бъдат достъпни само за хора, които вече са имунизирани срещу COVID-19. Одобрените от Европейската агенция по лекарствата подобрени препарати могат да бъдат използвани като бустер, но не и като първоначална доза за предпазване от заразата.

Това обявиха в съвместно изявление Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). От двете институции отправят препоръки към страните членки на ЕС за планиране на предстоящия есенно-зимен сезон, в който може да се очаква поредна COVID-вълна. Опитът до момента показва, че ръстът на заболеваемост от вируса започва през октомври с понижението на температурите и достига своя пик към края на календарната година.

Към момента средно 2300 европейци умират от вируса на седмична база. В 90% от случаите това са хора без ваксинация.

Актуализираните бивалентни ваксини - Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 се адаптират, за да се осигури оптимална защита срещу постоянно еволюиращия вирус и вариантите му, които будят безпокойство - особено Omicron и свързаните с него подлинии. "Излагането на имунната система на съвременни версии на вируса, така че тя да научи и разпознае следващите варианти, е от ключово значение за изграждането на по-широк имунен отговор", обясняват от здравните европейски институции.

Бустери първо за най-уязвимите

Първата препоръка от ECDC и EMA е новите бустерни дози ваксина да бъдат насочени приоритетно към уязвими групи, при които заболяването може да протече тежко. Сред рисковите фактори са възраст над 60 години, хора с отслабен имунитет и хронични заболявания, както и бременните жени. Сред първите с нова доза трябва да са лекари и здравни работници, заетите в социални институции за грижа, както и техните обитатели. Специално за ангажираните в здравеопазването бустерът е важен и заради ключовата им роля при справянето с нови вълни на масово разпространение на заразата.

"Имаме вирус, който се развива бързо и непредсказуемо. За ЕС е важно да разполага с широка гама от ваксини с актуализиран състав, така че държавите членки да имат повече възможности да отговорят на нуждите си при разработването на своите стратегии за ваксинация", заяви изпълнителният директор на ЕМА Емер Кук.

Директорът на ECDC д-р Андреа Амон лично подчерта, че новите препарати срещу COVID-19 към момента са одобрени за употреба само като бустерни дози, а оригиналните ваксини "остават от съществено значение за увеличаване на ваксинационния обхват сред неваксинираните лица".

Към момента ЕС има сключени договори с производителите на ваксините за доставки на няколко милиона дози през следващите два месеца. Разпределението им и достъпът до бустерите срещу "Омикрон" обаче вероятно няма да е равномерно и по едно и също време в различните страни членки на съюза, предупреждават двете агенции.

Втора препоръка: Нужни са нови ваксинационни кампании

Навременната ваксинация и поставянето на бустери преди потенциалното нарастване на случаите на COVID-19 през есента и зимата е от съществено значение за защитата на хората и за предотвратяване на претоварването на здравните системи, предупреждават европейските здравни институции. На хората, които все още не са ваксинирани срещу COVID-19 или не са получили бустерна доза се препоръчва да се явят за ваксинация, освен ако няма основателни медицински предпоставки да не бъдат имунизирани. В съвместното изявление се припомня, че първите одобрени ваксини "продължават да осигуряват защита срещу тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт".

Препоръчва се новите кампании да бъдат съчетани с акциите за поставяне на ваксина срещу традиционните грипни вируси. Полезно би било да бъдат открити отново ваксинационни центрове, смятат още европейските здравни институции.

Еврокомисията подчертава, че първичната имунизация е "особено важна за групите с висок риск от тежко протичане на инфекцията и за държавите с по-ниски нива на ваксинация". Според специалистите е необходимо да се увеличи броят на имунизираните деца и младежи, защото макар често да боледуват почти безсимптомно, те застрашават уязвимите групи и увеличават вероятността от появата на нови варианти на вируса.

Освен това "тежко протичане на заболяването не е непознато и сред децата, а т.нар. "дълъг COVID" не е за подценяване.

Ситуацията в България: Едва 30% ваксинирани - на дъното на европейската класация

България не просто попада в категорията "държави с по-ниски нива на ваксинация", към която европейските институции отправят препоръките си, а е на непрестижното последно място с най-ниски нива на ваксинация. Европейската здравна агенция отчита, че без поставена ваксина са 14% от населението на континента на възраст над 18 г. Над 35 на сто от европейците все още нямат поставен бустер.

У нас статистиката, според данните на Единния информационен портал, показва, че процентът на ваксинираните е около 30 на сто. Това е постижението за периода, откакто бяха одобрени първите ваксини срещу COVID-19 преди близо 2 години. С поставен първи бустер са 11,5%, а с втора подсилваща доза са едва 0,8%. За последното денонощие са сложени едва 57 дози ваксина в цялата страна. Активните случаи на COVID-19 са над 12 000 към днешна дата.

Броят на хората над 60-годишна възраст със завършен ваксинационен курс (без бустер - б.р.) е близо 756 000, показват още данните.

Информация за хода на ваксинацията и препоръките на здравните власти можете да прочетете в сайта на кампанията "+Мен", който се поддържа от Министерството на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023