Бъдещият филм за "Капитан Америка" вече ядоса фенове заради израелска нишка в сюжета Снимка: © Getty Images/Колаж

Предстоящият проект на Marvel "Captain America: Brave New World" предизвика спорове и негативни реакции в социалните мрежи - макар че филмът ще бъде пуснат в кината чак през 2025 г.

Филмовото студио публикува първия трейлър за най-новата част за Капитан Америка с Антъни Маки в главната роля. Недоволството обаче няма толкова общо със сюжета на историята, колкото се подхранва от настоящите политически събития с Израел и войната в Газа.

Причината е включването на персонаж с израелски корени. Родената в Тел Авив актриса Шира Хаас ще се превъплъти в ролята на супергерой от комиксите на Marvel, известен като мутант, който е бивша Черна вдовица (член на група елитни жени убийци и шпиони - б.ред.). Във филма героинята на име Рут ще помага в работата на американските служби.

За първи път тя се появява в комикса "Невероятният хълк" през 1980 г., но с друга история и име - Сабра. През годините е смятана за един от най-проблематичните супергерои, тъй като в историите за нея тя често се бори със стереотипни злодеи от арабски произход.

В първоначалните комикси тя работи всъщност за тайните израелските служби. Сабра носи и костюм в синьо и бяло със звездата на Давид - очевидна препратка към знамето на Израел. Определяна е и като първата супергероиня от израелски произход.

Отделно самото име "Сабра" може да има няколко значения, включително човек, роден в Израел. Наименованието обаче се свързва и с политическа ситуация от миналото - Сабра е и бежански лагер в Ливан, където през 1982 г. милиция избива стотици палестинци, докато израелските войски стоят настрана.

Първият трейлър за новия филм беше пуснат в петък и като цяло си спечели възторжени отзиви от феновете на Marvel. Но имаше и такива, които не останаха доволни, появиха се дори призиви за бойкот.

Някои произраелски настроени зрители недоволстват, че ключови части от бекграунда на героинята са променени - като факта, че тя вече работи за американска агенция, вместо за израелска. От другата страна са тези, които критикуват изобщо включването на такъв персонаж, който може да бъде свързван с Израел.

Marvel обяви, че ще измени въпросната героиня още през 2022 г. - това е много преди конфликтът между Израел и "Хамас" да ескалира. Филмовата компания обясни, че създателите на "Капитан Америка" се стремят към по-съвременен поглед върху проектите си.

"Макар че нашите герои и истории са вдъхновени от оригиналните комикси, те винаги са адаптирани за екрана и днешната публика, а създателите на филма предприемат нов подход към Сабра, която е представена за първи път в комиксите преди повече от 40 години", обясниха тогава те.

Ситуацията е сложна и изобилства от дезинформация, пише изданието "Hollywood Reporter". Някои смятат, че името и предисторията на героинята са променени заради последните събития в Газа, макар това да не е така, докато други напълно отхвърлят промените.

Фенове дори заплашиха, че ще бойкотират "Captain America: Brave New World".

"Предисторията на героя включва работа за геноцидното израелско правителство и неговите окупационни сили. Съживявайки този расистки персонаж под каквато и да е форма, Marvel насърчава потисничеството на Израел над палестинците", се казва в протестна петиция срещу филма.

Към момента не е ясно колко от оригиналния израелски произход на героинята е запазен във филма и дали изобщо е включен такъв.

Премиерата на "Captain America: Brave New World" се очаква през февруари 2025 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024