Снимка: © Getty Images

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и трябва да вземат решение за новия 6-ти пакет от санкции на ЕС срещу Русия, свързани с петролното ембарго.

Ще се дискутират възможни мерки срещу много високите в момента цени на енергията, по-нататъшна подкрепа за Украйна и сътрудничеството на ЕС в областта на сигурността и отбраната.

Плановете за европейско петролно ембарго срещу Русия са обект на спор от седмици, тъй като Унгария, позовавайки се на голямата си зависимост от руските петролни доставки и липсата на излаз на море, изисква широкообхватни специални правила и изключения.

Петролното ембарго е част от шестия пакет санкции, който предвижда най-голямата руска банка "Сбербанк" да бъде изключена от системата SWIFT, забрана на руските телевизионни оператори от ЕС и разширяването на списъка с лица със със замразени активи и забрана за влизане в ЕС.

Последната идея, която се обсъждаше, беше от санкциите да се извади петролопроводът "Дружба" и те да се ограничат. само до забраната за руски петрол, доставян с танкери.

По информация на ЕС, около една трета от общия обем на доставкитe преминава през газопровода "Дружба". Петролопроводът снабдява рафинерии в Унгария, Словакия и Чехия, както и в Полша и Германия, въпреки че Германия и Полша вече дадоха да се разбере, че искат да се отвържат от руския петрол до края на тази година, независимо от съдбата на общото европейско ембарго.

Проблемът с Унгария е, че тя не само настоява да продължи да купува руски петрол, но и предявява претенции за големи компенсации от ЕС, за да финансира разходите си за отделяне от руския петрол. Твърди се, че Будапеща иска 550 милиона евро за преобразуване на рафинериите си в петрол от други източници и 200 милиона евро за разширяване на Адриатическия тръбопровод, който Унгария използва за получаване на петрол през Хърватия.

Новото предложение трябва да бъде представено отново на посланиците тази сутрин - посланиците на държавите от ЕС ще работят до последно в търсене на компромис по новия пакет санкции за Русия, часове преди извънредния Европейски съвет, в който по видео връзка ще се включи и Владимир Зеленски.

Запознати обаче смятат, че е малко вероятно споразумение да бъде постигнато навреме за двудневната специална среща на върха на ЕС, която започва в понеделник следобед.

По първоначална информация от събота, България също щеше да попадне сред страните, които ще получат отсрочка за руския петрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос