Новият пакет санкции на ЕС срещу Русия падна в капана Унгария Снимка: © Getty Images

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и трябва да вземат решение за новия 6-ти пакет от санкции на ЕС срещу Русия, свързани с петролното ембарго.

Ще се дискутират възможни мерки срещу много високите в момента цени на енергията, по-нататъшна подкрепа за Украйна и сътрудничеството на ЕС в областта на сигурността и отбраната.

Плановете за европейско петролно ембарго срещу Русия са обект на спор от седмици, тъй като Унгария, позовавайки се на голямата си зависимост от руските петролни доставки и липсата на излаз на море, изисква широкообхватни специални правила и изключения.

Петролното ембарго е част от шестия пакет санкции, който предвижда най-голямата руска банка "Сбербанк" да бъде изключена от системата SWIFT, забрана на руските телевизионни оператори от ЕС и разширяването на списъка с лица със със замразени активи и забрана за влизане в ЕС.

Последната идея, която се обсъждаше, беше от санкциите да се извади петролопроводът "Дружба" и те да се ограничат. само до забраната за руски петрол, доставян с танкери.

По информация на ЕС, около една трета от общия обем на доставкитe преминава през газопровода "Дружба". Петролопроводът снабдява рафинерии в Унгария, Словакия и Чехия, както и в Полша и Германия, въпреки че Германия и Полша вече дадоха да се разбере, че искат да се отвържат от руския петрол до края на тази година, независимо от съдбата на общото европейско ембарго.

Проблемът с Унгария е, че тя не само настоява да продължи да купува руски петрол, но и предявява претенции за големи компенсации от ЕС, за да финансира разходите си за отделяне от руския петрол. Твърди се, че Будапеща иска 550 милиона евро за преобразуване на рафинериите си в петрол от други източници и 200 милиона евро за разширяване на Адриатическия тръбопровод, който Унгария използва за получаване на петрол през Хърватия.

Новото предложение трябва да бъде представено отново на посланиците тази сутрин - посланиците на държавите от ЕС ще работят до последно в търсене на компромис по новия пакет санкции за Русия, часове преди извънредния Европейски съвет, в който по видео връзка ще се включи и Владимир Зеленски.

Запознати обаче смятат, че е малко вероятно споразумение да бъде постигнато навреме за двудневната специална среща на върха на ЕС, която започва в понеделник следобед.

По първоначална информация от събота, България също щеше да попадне сред страните, които ще получат отсрочка за руския петрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023