Новият председател на ЦИК Александър Андреев няма отговор за машинното гласуване Снимка: © Булевард България

Александър Андреев е новият председател на Централната избирателна комисия. Той бе единственият кандидат за поста, а за избирането му гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и четири независими народни представители. От БСП се обявиха "против", а ДПС не участва в гласуването.

Андреев е член на ЦИК от 2007 г., а досега беше неѝн говорител. Кандидатурата му е на неправителствена организация - Федерацията на независимите студентски дружества. Управляващата партия ГЕРБ припозна предложението като своя кандидатура.

Той е избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП. Вчера социалистите гласуваха "против" кандидатурата му в парламентарната Правна комисия.

Андреев заема освободения пост на подалата оставка Стефка Стоева. На 27 август тя се оттегли, тъй като възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване върху ЦИК.

Именно този въпрос предизвика скандал при избирането на Андреев в пленарна зала този петък. Опозицията го попита как ще бъде осигурено машинното гласуване на следващите избори, отговорност за което има ЦИК. Както и на изслушването в комисията, така и днес, новият председател не пожела да отговори конкретно дали машините трябва да се закупят, или наемат. Мотивът му бе, че няма решение на Централната избирателна комисия, а тя е колективен орган. Той добави само, че ще изпълни законодателството.

Александър Андреев е юрист и доктор по право, член е на Софийската адвокатска колегия. Има над 20 години юридически стаж. Преподава международно частно право в Нов български университет, а там е лектор и по конкурентно право на Европейския съюз.

Завършил е право в Софийския университет, а след това придобива научна степен „доктор“ по специалността в НБУ. Завършил е и магистратура по счетоводство и контрол в УНСС. Владее английски, испански и италиански език.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022