Новият председател на ЦИК Александър Андреев няма отговор за машинното гласуване Снимка: © Булевард България

Александър Андреев е новият председател на Централната избирателна комисия. Той бе единственият кандидат за поста, а за избирането му гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и четири независими народни представители. От БСП се обявиха "против", а ДПС не участва в гласуването.

Андреев е член на ЦИК от 2007 г., а досега беше неѝн говорител. Кандидатурата му е на неправителствена организация - Федерацията на независимите студентски дружества. Управляващата партия ГЕРБ припозна предложението като своя кандидатура.

Той е избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП. Вчера социалистите гласуваха "против" кандидатурата му в парламентарната Правна комисия.

Андреев заема освободения пост на подалата оставка Стефка Стоева. На 27 август тя се оттегли, тъй като възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване върху ЦИК.

Именно този въпрос предизвика скандал при избирането на Андреев в пленарна зала този петък. Опозицията го попита как ще бъде осигурено машинното гласуване на следващите избори, отговорност за което има ЦИК. Както и на изслушването в комисията, така и днес, новият председател не пожела да отговори конкретно дали машините трябва да се закупят, или наемат. Мотивът му бе, че няма решение на Централната избирателна комисия, а тя е колективен орган. Той добави само, че ще изпълни законодателството.

Александър Андреев е юрист и доктор по право, член е на Софийската адвокатска колегия. Има над 20 години юридически стаж. Преподава международно частно право в Нов български университет, а там е лектор и по конкурентно право на Европейския съюз.

Завършил е право в Софийския университет, а след това придобива научна степен „доктор“ по специалността в НБУ. Завършил е и магистратура по счетоводство и контрол в УНСС. Владее английски, испански и италиански език.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024