Новият роман на Георги Господинов излиза до края на април Снимка: © https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503

Писателят Георги Господинов е готов с новия си роман, който ще бъде издаден от "Жанет-45" до края на април. Това е деветата му белетристична книга и първият нов роман след "Физика на тъгата", публикуван през 2011 г.

Последната книга на Господинов беше сборникът "Всички наши тела" от 2018 г. Две години по-рано той публикува стихосбирката "Там, където не сме".

"Романът, който писах последните години, е завършен. За мен беше утеха и убежище, дано е така и за тези, които ще го прочетат. Представях си как ще излизам бавно от него и ще се шляя безцелно из улиците. Не стана така. Отказаното бъдеще, което той описва, напусна страниците му. Светът е затворил. Но спрат ли да излизат книги в такова време, значи сме предали тихо и този дом. А не ми се иска", пише Господинов в кратък текст, публикуван в профила му във Facebook.

"Докато пишех, ме занимаваше кога и как идва онзи момент, в който всичко се преобръща. Изведнъж, както ни се струва, светът се събужда на 1 септември 1939, „объркан и несигурен“. Или в лятото на 1968-а, или в ранната пролет на... Усещането, че нещо във въздуха вече не е същото, нещо се е сменило завинаги. И нищо не можеш да направиш. По особен начин романът се оказа свързан с това, което идва сега", разказва още той.

Новината за предстоящата книга на Господинов идва в ситуация, когато издатели, автори, преводачи, художници и други професионалисти се обединиха в инициатива за подкрепа на книгоиздаването, което е силно засегнато от въведеното извънредно положение и спирането на търговската дейност.

Много от големите издателства в страната обявиха извънредни намаления на онлайн-продажбите на книги, за да компенсират невъзможността да достигнат до читателите си през затворените книжарници.

"Знам, че няма по-неподходящо време за излизането на една книга. Дни, в които не можеш просто да излезеш до книжарницата следобед. Дни, в които самите книжарници и издателства имат нужда от подкрепа. Дни на извънредно положение. Но пък всяка книга е извънредно време и извънредно положение сама по себе си", пише Господинов.

Манол Пейков, управител на издателство "Жанет-45", съобщава, че новият роман ще излезе преди края на април.

Прочетете още:

"И всичко стана луна" - ново признание за Георги Господинов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022