Снимка: © https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503

Писателят Георги Господинов е готов с новия си роман, който ще бъде издаден от "Жанет-45" до края на април. Това е деветата му белетристична книга и първият нов роман след "Физика на тъгата", публикуван през 2011 г.  

Последната книга на Господинов беше сборникът "Всички наши тела" от 2018 г. Две години по-рано той публикува стихосбирката "Там, където не сме".

"Романът, който писах последните години, е завършен. За мен беше утеха и убежище, дано е така и за тези, които ще го прочетат. Представях си как ще излизам бавно от него и ще се шляя безцелно из улиците. Не стана така. Отказаното бъдеще, което той описва, напусна страниците му. Светът е затворил. Но спрат ли да излизат книги в такова време, значи сме предали тихо и този дом. А не ми се иска", пише Господинов в кратък текст, публикуван в профила му във Facebook. 

"Докато пишех, ме занимаваше кога и как идва онзи момент, в който всичко се преобръща. Изведнъж, както ни се струва, светът се събужда на 1 септември 1939, „объркан и несигурен“. Или в лятото на 1968-а, или в ранната пролет на... Усещането, че нещо във въздуха вече не е същото, нещо се е сменило завинаги. И нищо не можеш да направиш. По особен начин романът се оказа свързан с това, което идва сега", разказва още той. 

Новината за предстоящата книга на Господинов идва в ситуация, когато издатели, автори, преводачи, художници и други професионалисти се обединиха в инициатива за подкрепа на книгоиздаването, което е силно засегнато от въведеното извънредно положение и спирането на търговската дейност.

Много от големите издателства в страната обявиха извънредни намаления на онлайн-продажбите на книги, за да компенсират невъзможността да достигнат до читателите си през затворените книжарници. 

"Знам, че няма по-неподходящо време за излизането на една книга. Дни, в които не можеш просто да излезеш до книжарницата следобед. Дни, в които самите книжарници и издателства имат нужда от подкрепа. Дни на извънредно положение. Но пък всяка книга е извънредно време и извънредно положение сама по себе си", пише Господинов. 

Манол Пейков, управител на издателство "Жанет-45", съобщава, че новият роман ще излезе преди края на април.   

Прочетете още: 

"И всичко стана луна" - ново признание за Георги Господинов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети