Новият сезон на БНТ: Музика, игри и вечерно шоу в годината на изборите

Водещата програма на БНТ ще започне есенния телевизионен сезон с нови развлекателни предавания, с които се надява да привлече по-младата аудитория, а за лица на телевизията са привлечени Орлин Горанов и Митко Павлов (бивш водещ в ТВ7).

В годината на предстоящите парламентарни избори и началото на кампанията за президентския вот - единствената промяна в информационно-публицистичния профил на БНТ ще бъде отварянето на делничен следобеден слот, в който ще се излъчва предаване за международна политика, следвано от програма с местни новини от четирите РТВЦ.

Горан Благоев ще продължи да води "Вяра и общество" след конфликта, който избухна заради внезапното сваляне на повторенията на предаването му от лятната програмна схема.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обяснява програмните промени като "огромно предизвикателство".

"БНТ е обществена телевизия и трябва да предлага съдържание за всички обществени групи, да включва предавания за образование, култура, религия, документални поредици и др. Същевременно търсенето е в посока на развлекателни предавания, които изискват значителни ресурси, с каквито обществената телевизия не разполага", казва той.

Новите лица: Орлин Горанов и Митко Павлов

Всеки делничен ден от 19 до 20 ч. БНТ ще излъчва нова семейна игра за знания, наречена "Последният печели" с водещ Орлин Горанов. Шоуто ще се излъчва "на гърба" на централните новинарски емисии на частните национални телевизии bTV и Нова, и ще предшества "По света и у нас".

"Питай БНТ", което заемаше този слот в миналия сезон, ще се преформатира в седмично предаване и ще се излъчва в четвъртък от 21 ч.

Телевизията ще се опита да се реваншира за неуспешния опит за съботно вечерно шоу с Дони в миналия сезон - този път лице на продукцията ще бъде Митко Павлов, радиоводещ от сутрешния блок на Magic.FM. Павлов беше автор на коментарно предаване по ТВ7 (продуцирано от Емил Кошлуков между 2011-2014). "Събота вечер с Митко Павлов" ще се излъчва от 21 ч.

"От много време БНТ има нужда от нови формати, които да привличат и по-младата аудитория в ефира на телевизията, като същевременно запазваме утвърдените такива и правим ясно обособени времеви пояси на съдържанието“, казва още Емил Кошлуков по повод промените.

Как "Борджиите" бутнаха "Вяра и общество" от летния ефир на БНТ?

"Библиотеката" в полунощ

Две от музикалните предавания на БНТ2 ще се преместят в първия канал на националната телевизия. Програмата за новини „Музика, музика“ с водещи VenZy и Ева Пармакова ще се излъчва от 13:30 до 14:00 ч. в неделя. "БГ версия" ще показва парчета на български музиканти в "нови акустични и неочаквани версии" отново в неделя, но от 23:15 до 00:15 ч.

Делничният сутрешен блок за култура ще има нов час на излъчване - 11:00 ч. Анна Ангелова, Александра Гюзелева и Димитър Стоянович остават водещи на предаването. На негово място от 9 до 11 ще се излъчва лайфстайл програмата „100% Будни“ с водещи Мария Андонова и Стефан А. Щерев.

В новия сезон предаването за литература "Библиотеката" е изпратено в необичайно късен слот - 23:30 ч. всеки понеделник.

Публицистиката в БНТ

Това е новото предаване на БНТ за информация, коментар и анализ на международната политика, което ще се излъчва се всеки делничен ден от 16:40 до 17:00 часа по БНТ 1. Водещи ще бъдат Евгения Атанасова-Тенева (досега тя водеше "Още от деня") и Йоана Левиева-Сойър. Веднага след "Светът и ние" ще се представят регионални новини от страната в "България на живо" с акценти от програмата на локалните телевизионни центрове в Русе, Варна, Пловдив и Благоевград.

„Панорама“, „Референдум“, "Още от деня", „История.бг“, „Бизнес.бг“ ще запазят обичайното си време на излъчване, както и съботно-неделния блок „Денят започва с Георги Любенов“.

"Вяра и общество“, с водещ Горан Благоев, ще се излъчва в събота от 16:00 до 17:00 ч. Предаването "Джинс" за произхода на родовете на известни българи се мести в събота от 11:30.

В неделната програма са подредени „Отблизо“ с начален час 11:00, „Арена спорт“ в 12:30, и „Домът на вярата“ - от 18:00 часа.

Сериалите по БНТ

В делничните дни БНТ 1 оформя три часови пояса, посветени на сериали. От понеделник до петък от 14:00 до 14:45 ч. ще се излъчва семеен филм, последван от детски блок, а от 22:00 ч. ще започва късен сериал. На 17 септември ще започне излъчването на руския сериал „Бригада“.

Всяка събота от 14:00 до 15:30 ч. ще се излъчва романтичен филм, а в неделя от 14:00 до 16:30 ч. ще е времето, посветено на детски, семейни, приключенски и документални филми.

Вежди Рашидов е оттеглил предложението за удължен мандат на директорите на БНТ и БНР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023