Неизлъчени ТВ сериали с изтичащ лиценз са една от причините, поради които програмното ръководство на БНТ е решило да свали повторенията на "Вяра и общество" на Горан Благоев от летния си ефир. Това казва Иван Стамболов-Сула - публицист и член на Обществения съвет на националната телевизия - в интервю за платформата "Консерваторъ". 

Премахването на предаването от лятната програмна схема стана повод за сериозно напрежение между екипа на "Вяра и общество" и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който трябваше да дава Кошлуков постави Горан Благоев на прицел заради недоволството на Църквата за кризата в телевизията. Междувременно Ловчанският митрополит Гавриил обяви, че самият Кошлуков е поискал среща със Светия Синод на Църквата по повод последния излъчен на живо брой на "Вяра и общество" от 6 юни, като генералният директор сам описал епизода като "скандален". 

Според Стамболов - поводът за конфликтите около лятната схема е свързан с "батак, типичен за телевизията, който се разкрива в последния момент".

"Оказва се, че за луди пари са купени правата за други програми. В случая - сериали на HBO, ако не се лъжа, "Борджиите" и др. Те са купени, но след няколко седмици или месеци им изтича лицензът. Забравили са да ги програмират и да ги излъчат, затова сега трябва спешно да ги излъчат. Защото ако са дадени пари, без да се излъчи нищо, ще стане още по-страшно. Ще кажат "Крадоха пари, безстопанственост, ужасии". Казано е, че ще се излъчат в лятното време, а някои повторения (на други предавания, б.р.) ще паднат. Сред тях падат и повторения на "Вяра и общество", но това не е единствената причина за случая", казва Стамболов.

В разговора не се посочват повече детайли за условията на придобиване на ТВ-сериалите и причините, поради които не са излъчвани до последно. Емил Кошлуков беше програмен директор на БНТ1 от декември 2017 до пролетта на 2019 г., когато зае позицията на отстранения Константин Каменаров начело на телевизията. През юли 2019 г. беше избран официално за генерален директор. 

Какво се излъчва на мястото на "Вяра и общество"

На 15 юни Горан Благоев публикува позиция във Facebook-профила на предаването си, в която съобщава, че 13 предварително планирани летни повторения на "Вяра и общество" са свалени от схемата на БНТ, без той да бъде уведомен за решението на програмния директор Ивайло Огнянов. 

Три дни по-късно - на 18 юни - БНТ обяви, че ще започне да излъчва няколко "премиерни сериали" през летните месеци, сред които са "Династията на Борджиите" с Джеръми Айрънс, "Милиарди" (Billions) с Деймиън Люис и Пол Джиамати, и "Госпожо държавен секретар" (Madam Secretary) с Теа Леони.

Madam Secretary е програмиран да се излъчва с по 2 епизода, два пъти в седмицата по БНТ1. "Борджиите" са насрочени за излъчване всеки вторник, сряда и петък по основния канал на телевизията. 

"Вяра и общество" се излъчваше всяка събота от 14 ч. В този слот на съботната програма за 4 юли обаче е поставен документалният филм "Колелото Балкански", посветен на популярната фамилия циркови артисти. На 27 юни (събота) в този час също е излъчен документален филм за Петър Увалиев. 

"Християнинът мрази греха, но обича грешника"

"Предаването "Вяра и общество" не е застрашено по никакъв начин, защото то е собственост на телевизията. Марка на телевизията е. Може да бъде застрашен Горан Благоев като негов водещ, това е друг случай. Предаването не е застрашено", казва Иван Стамболов в "Консеравторъ". 

Той отрича, че срещу Благоев се упражнява натиск заради недоволство от критичната му позиция спрямо финансовото обвързване на Църквата с държавния бюджет. В същото време, посочва, че "има много писма, получени в СЕМ" заради последното издание на "Вяра и общество", в което е засегнат казусът със субсидирането на Рилския манастир. 

"Не е коректно да се говори, че църквата точи пари от държавата по простата причина, че църквата е взела 2 пъти по-малко пари, отколкото й се полагат. По закон всяко вероизповедание трябва да вземе по 10 лева на човек, самоопределил се към него в последното преброяване на населението. Самоопределилите се хора като православни в България дават към 40 и няколко милиона като субсидия от страна на държавата. Синодът казва: Не, ние нямаме чак такива нужди, ще вземем по-малко пари, за да не кажат хората, че ни хрантутят и не са ни длъжни с пари. Тази година Министерството на финансите и Влади Горанов отпуснаха само за заплатите на свещеници, и то не на всички свещеници. Това целево финансиране на Рилския манастир може да се разглежда като компенсация от страна на държавата за това, че не е дала полагащите се пари за тези дейности, задържала ги е по някакви причини или ги е дала по друг начин. Това също е укорително - не ти дават дължимите пари, а ти ги дават по друг начин, за да целунеш ръка... Ако държавата не беше дала пари, щяха да кажат: "У, бре, безбожници, мафиоти, мутри, не ви интересуват българщината и духовното наследство", коментира Стамболов, който призна, че не е изгледал спорния последен брой на предаването на Благоев. 

Той определи напрежението около "Вяра и общество" - с протестните подписки и контра-молебените срещу Горан Благоев - като "нещо много ужасно", за което прехвърли част от вината на "т.нар. либерално-демократични медии, които насъскват хората и ги учат на омраза". 

"Всеки, който претендира да бъде християнин, трябва да знае, че християнинът мрази греха, но обича грешника. Може да кажеш, че това, което се случва, е неправилно, недопустимо, осъдително, обаче дайте на човека да се поправи и да се покае, не го демонизирайте, не го сатанизирайте", каза още Иван Стамболов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други