Неизлъчени ТВ сериали с изтичащ лиценз са една от причините, поради които програмното ръководство на БНТ е решило да свали повторенията на "Вяра и общество" на Горан Благоев от летния си ефир. Това казва Иван Стамболов-Сула - публицист и член на Обществения съвет на националната телевизия - в интервю за платформата "Консерваторъ".

Премахването на предаването от лятната програмна схема стана повод за сериозно напрежение между екипа на "Вяра и общество" и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който трябваше да дава Кошлуков постави Горан Благоев на прицел заради недоволството на Църквата за кризата в телевизията. Междувременно Ловчанският митрополит Гавриил обяви, че самият Кошлуков е поискал среща със Светия Синод на Църквата по повод последния излъчен на живо брой на "Вяра и общество" от 6 юни, като генералният директор сам описал епизода като "скандален".

Според Стамболов - поводът за конфликтите около лятната схема е свързан с "батак, типичен за телевизията, който се разкрива в последния момент".

"Оказва се, че за луди пари са купени правата за други програми. В случая - сериали на HBO, ако не се лъжа, "Борджиите" и др. Те са купени, но след няколко седмици или месеци им изтича лицензът. Забравили са да ги програмират и да ги излъчат, затова сега трябва спешно да ги излъчат. Защото ако са дадени пари, без да се излъчи нищо, ще стане още по-страшно. Ще кажат "Крадоха пари, безстопанственост, ужасии". Казано е, че ще се излъчат в лятното време, а някои повторения (на други предавания, б.р.) ще паднат. Сред тях падат и повторения на "Вяра и общество", но това не е единствената причина за случая", казва Стамболов.

В разговора не се посочват повече детайли за условията на придобиване на ТВ-сериалите и причините, поради които не са излъчвани до последно. Емил Кошлуков беше програмен директор на БНТ1 от декември 2017 до пролетта на 2019 г., когато зае позицията на отстранения Константин Каменаров начело на телевизията. През юли 2019 г. беше избран официално за генерален директор.

Какво се излъчва на мястото на "Вяра и общество"

На 15 юни Горан Благоев публикува позиция във Facebook-профила на предаването си, в която съобщава, че 13 предварително планирани летни повторения на "Вяра и общество" са свалени от схемата на БНТ, без той да бъде уведомен за решението на програмния директор Ивайло Огнянов.

Три дни по-късно - на 18 юни - БНТ обяви, че ще започне да излъчва няколко "премиерни сериали" през летните месеци, сред които са "Династията на Борджиите" с Джеръми Айрънс, "Милиарди" (Billions) с Деймиън Люис и Пол Джиамати, и "Госпожо държавен секретар" (Madam Secretary) с Теа Леони.

Madam Secretary е програмиран да се излъчва с по 2 епизода, два пъти в седмицата по БНТ1. "Борджиите" са насрочени за излъчване всеки вторник, сряда и петък по основния канал на телевизията.

"Вяра и общество" се излъчваше всяка събота от 14 ч. В този слот на съботната програма за 4 юли обаче е поставен документалният филм "Колелото Балкански", посветен на популярната фамилия циркови артисти. На 27 юни (събота) в този час също е излъчен документален филм за Петър Увалиев.

"Християнинът мрази греха, но обича грешника"

"Предаването "Вяра и общество" не е застрашено по никакъв начин, защото то е собственост на телевизията. Марка на телевизията е. Може да бъде застрашен Горан Благоев като негов водещ, това е друг случай. Предаването не е застрашено", казва Иван Стамболов в "Консеравторъ".

Той отрича, че срещу Благоев се упражнява натиск заради недоволство от критичната му позиция спрямо финансовото обвързване на Църквата с държавния бюджет. В същото време, посочва, че "има много писма, получени в СЕМ" заради последното издание на "Вяра и общество", в което е засегнат казусът със субсидирането на Рилския манастир.

"Не е коректно да се говори, че църквата точи пари от държавата по простата причина, че църквата е взела 2 пъти по-малко пари, отколкото й се полагат. По закон всяко вероизповедание трябва да вземе по 10 лева на човек, самоопределил се към него в последното преброяване на населението. Самоопределилите се хора като православни в България дават към 40 и няколко милиона като субсидия от страна на държавата. Синодът казва: Не, ние нямаме чак такива нужди, ще вземем по-малко пари, за да не кажат хората, че ни хрантутят и не са ни длъжни с пари. Тази година Министерството на финансите и Влади Горанов отпуснаха само за заплатите на свещеници, и то не на всички свещеници. Това целево финансиране на Рилския манастир може да се разглежда като компенсация от страна на държавата за това, че не е дала полагащите се пари за тези дейности, задържала ги е по някакви причини или ги е дала по друг начин. Това също е укорително - не ти дават дължимите пари, а ти ги дават по друг начин, за да целунеш ръка... Ако държавата не беше дала пари, щяха да кажат: "У, бре, безбожници, мафиоти, мутри, не ви интересуват българщината и духовното наследство", коментира Стамболов, който призна, че не е изгледал спорния последен брой на предаването на Благоев.

Той определи напрежението около "Вяра и общество" - с протестните подписки и контра-молебените срещу Горан Благоев - като "нещо много ужасно", за което прехвърли част от вината на "т.нар. либерално-демократични медии, които насъскват хората и ги учат на омраза".

"Всеки, който претендира да бъде християнин, трябва да знае, че християнинът мрази греха, но обича грешника. Може да кажеш, че това, което се случва, е неправилно, недопустимо, осъдително, обаче дайте на човека да се поправи и да се покае, не го демонизирайте, не го сатанизирайте", каза още Иван Стамболов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов